El futbolista diferencial

Lamine Yamal va marcar els dos primers gols del Barça al Girona i va liderar el seu equip en la pressió alta, fonamental en la contundent victòria. És el jugador de tota la Lliga que més pilotes recupera a l’últim terç de camp i també el més creatiu, amb tres gols i quatre assistències.

El futbolista diferencial
3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

De totes les virtuts de Lamine Yamal, una sol passar més desapercebuda. La seva capacitat de recuperar pilotes. Posa els seus joves pulmons al servei de la pressió i s’esforça en el que més costa, que és córrer cap enrere. Les microestadístiques indiquen, a més, que és el futbolista de Primera que més possessions arrabassa en l’últim terç de camp, a prop de la porteria rival. Un indicador del seu esperit de sacrifici, sens dubte. Però també de com ha afinat Hansi Flick el joc de posició. És el més visible dels elements transformadors del Barça d’aquesta temporada. Tots són al seu lloc, tots juguen molt junts, totes les línies barregen ben lubrificades. Master class barcelonista a Montilivi, dirigida per l’adolescent de Rocafonda, que marca, assisteix, recupera i ja lidera un equip que propulsa l’ànim de la institució.

Flick va instar Lamine Yamal abans del partit de Girona a treballar més i més per ser un número u. Va ser sorprenentment exigent amb el noi de 17 anys. Malgrat que l’adolescent no coneix encara els trucs per dissimular esforços. En el primer gol va demostrar que no només té l’habilitat del regat, sinó també de com encimar el rival, incomodar-lo i posar la punteta per robar la pilota. Va amargar David López, que va condemnar el seu equip amb una matussera sortida de la seva àrea.

Al Girona li va costar fluir cap endavant. La primera pressió blaugrana, compacta, el va minimitzar. I es va veure en el gol inaugural que la culpa recaurà en el central, però també en la fe de Lamine Yamal, que després va afusellar Gazzaniga. "Ha marcat la diferència", va reconèixer el tècnic alemany sobre el seu jove davanter. "Pressiona molt bé. Tots ho fan. I aquesta combinació de pressió i talent és fonamental".

Míchel, en la roda de premsa prèvia al partit, va definir Lamine Yamal "com el jugador diferencial de la Lliga en l’un contra un". Va posar en escena algunes de les seves diagonals en les quals busca el contrapeu del defensor fins a trobar l’angle per xutar. No obstant, no va ser aquesta virtut la que va explotar per marcar ni el primer ni el segon gol. Potser va tenir més a veure amb una altra característica que el tècnic de Vallecas va destacar: "Fa totes les coses bé perquè el seu cap funciona molt ràpid en les decisions del joc". Ben ubicat (una altra vegada aquesta característica millorada respecte al curs anterior), va xutar pla un rebuig defensiu que el porter local no va poder preveure.

Les seves estadístiques en aquest inici de campionat estan a l’altura del que el seu joc desprèn. Tres gols, quatre assistències i aquesta dada esmentada al principi, la de millor recuperador de tota la Lliga a la zona de dalt. En el còmput de gols i assistències a Europa, només el supera Erling Haaland, del Manchester City, que és una altra bèstia insaciable i acumula ja nou gols, però ni una passada determinant.

Frases curtes

Notícies relacionades

L’adolescent ha deixat de viure a La Masia –ara viu amb un cosí seu en un pis a prop de la Ciutat Esportiva– i ja no pot asseure’s en una terrassa tranquil·lament a fer un beure, com va explicar a Pablo Motos la setmana passada. Tampoc té encara edat per conduir. Moltes coses que no pot fer per ser menor. Ni tan sols parlar de manera expansiva. Frases breus, com algú li ha hagut de recomanar. "Hem jugat molt bé. I estic content d’ajudar l’equip", es va limitar a dir després d’acabar el partit.

En el camp, on els carnets d’identitat no compten, Lamine Yamal s’expandeix i es projecta. Actuació lluent a Montilivi. Arribarà a la majoria d’edat amb molt recorregut a les cames i al cap. Que no se’ns cremi.