FUTBOL

El Manchester City afronta un possible descens de categoria

La Premier acusa els ‘citizens’, en el judici que es va iniciar ahir, d’irregularitats financeres durant 14 anys a l’inflar contractes de patrocini i fer pagaments secrets.

Mural en Manchester dedicado a Pep Guardiola, técnico del City.

Mural en Manchester dedicado a Pep Guardiola, técnico del City. / Efe

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

És probablement el pitjor moment, en termes administratius, del que ha sigut un dels grans clubs de futbol dels últims anys a Anglaterra i a Europa. El judici esportiu contra el Manchester City per les seves presumptes irregularitats financeres va començar ahir en un núvol d’expectació, malgrat el secretisme que ha envoltat tot el procés des que es va anunciar. En les pròximes 10 setmanes, el club anglès mirarà de demostrar que els 115 càrrecs presentats per la Premier League no tenen fonament i que els seus propietaris, el hòlding emiratià City Football Group Limited, han respectat les normes financeres de la competició des que van aconseguir l’entitat el 2008.

Les sospites contra els citizens van començar el 2018, arran de les revelacions del diari alemany Der Spiegel, que apuntaven que el club estava vulnerant el fair play financer amb acords falsos d’esponsorització i contractes secrets. La investigació de la UEFA el 2020 va acabar amb una expulsió de la Champions League durant dos anys, tot i que el posterior recurs davant el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) va reduir la sanció a una multa simbòlica de 8 milions de lliures (9,5 milions d’euros).

L’ombra de les irregularitats, no obstant, va continuar planant sobre l’entitat. El febrer del 2023 la Premier va presentar 115 càrrecs contra el City, entre els quals s’inclouen 54 presumptes errors en l’actualització de la situació financera del club, 14 presumptes irregularitats en els pagaments a jugadors i equip tècnic –entre ells l’exentrenador Roberto Mancini- i les presumptes traves a les investigacions impulsades per la mateixa Premier.

El club de Manchester ha negat qualsevol irregularitat i ha assegurat que existeix "un ampli ventall de proves irrefutables" que demostren la seva innocència. Una cosa que mirarà de demostrar davant la comissió independent, amb tres experts elegits per la divisió judicial de la Premier, els que portaran a terme les audiències de manera privada en els pròxims mesos.

La batalla legal

Notícies relacionades

En cas que es considerin provades algunes de les 130 acusacions, el club s’exposa a sancions que podrien incloure importants multes o la pèrdua de punts en la competició. Fins i tot s’ha arribat a plantejar la possibilitat d’un descens automàtic de categoria o l’expulsió de la Premier League, tot i que en aquest últim supòsit l’entitat podria reincorporar-s’hi posteriorment. En qualsevol cas, el més probable és que la part perjudicada presenti un recurs, la qual cosa allargarà previsiblement la costosa batalla legal, tot i que en cap cas arribarà fins al TAS.

La investigació es produeix en la millor època del club. En les 14 temporades afectades, l’equip ha guanyat set lligues, sis copes de la lliga, tres FA Cups i una Champions League. Els seus principals competidors confien que, en cas que es demostrin les irregularitats, se li retirin els títols i s’ofereixin indemnitzacions. Caldrà esperar almenys fins a la primavera del 2025 per conèixer la sentència.