OLIMPISME

Samaranch entra en la carrera per presidir el COI

L’exnedadora Kirsty Coventry i l’exatleta Sebastian Coe, els principals rivals

El dirigent català i sis candidats més aspiren a dirigir el Comitè Olímpic Internacional i a succeir Bach a partir de març del 2025.

Samaranch entra en la carrera per presidir el COI
2
Es llegeix en minuts
Francisco Cabezas
Francisco Cabezas

Cap d'Esports d'EL PERIÓDICO

ver +

Joan Antonio Samaranch Salisachs (Barcelona, 1959) ha decidit fer el pas, ja no només com a homenatge al seu pare, Joan Antonio Samaranch Torelló, sinó perquè es veu capacitat per donar un impuls a l’esport olímpic. El dirigent català, a més de maratonià i enginyer industrial, serà un dels aspirants a succeir l’alemany Thomas Bach al capdavant del Comitè Olímpic Internacional (COI). L’elecció es portarà a terme entre el 18 i el 21 de març del 2025 i determinarà un mandat de vuit anys.

Aspiren a aquesta cadira presidencial sis candidats més. Especialment important serà la candidatura del britànic Sebastian Coe, or olímpic en 1.500 en els Jocs de Moscou (1980) i els de Los Angeles (1984) i que, al capdavant de World Athletics, ha procurat fer créixer la seva xarxa d’influència.

També tindrà pes l’exnedadora i política zimbabwesa Kirsty Coventry, amb set medalles olímpiques (Jocs d’Atenes de 2004 i Pequín 2008). Un perfil que el COI podria aprofitar per oferir una mostra de modernitat donada la seva joventut (40 anys) i perquè, en un organisme amb 130 anys de vida, mai una dona ha pogut presidir-lo.

El francès David Lappartient, que presideix la Unió Ciclista Internacional, el japonès Morinari Watanabe, president de la Federació Internacional de Gimnàstica, el suec Johan Eliasch, president de la Federació Internacional d’Esquí, i el príncep jordà Feisal al-Hussein, que forma part de la comissió executiva del COI, completen la llista d’aspirants.

Samaranch Salisachs, que va veure com el seu pare presidia el COI entre juny de 1980 i juliol de 2001, amb la celebració dels Jocs de Barcelona com a gran fita, se sent amb opcions i, sobretot, preparat per convertir-se en el desè president de l’organisme de la història.

Samaranch, actualment vicepresident del COI (ja ho va ser entre el 016 i el 2020), però que porta a l’executiva des del 2012, haurà de resoldre, com Sebastian Coe, el condicionament de l’edat. El coreà Ban Ki-Moon, president de la comissió d’ètica del COI, encapçala la lluita perquè els membres del màxim organisme olímpic es jubilin als 70 anys. Això implicaria incomplir una de les normes de l’elecció, que indica que el president del COI ha de formar part de l’organisme des del primer a l’últim dia del seu mandat de vuit anys.

Notícies relacionades

Conflicte

Samaranch compleix 65 anys el mes de novembre vinent, Coe arribarà als 68 anys aquest setembre, mentre que Morinari Watanabe en complirà 66 el mes de febrer vinent i Johan Eliasch arribarà als 63 també el febrer del 2025. Així, només Coventry i Lappartient podrien complir el primer mandat de vuit anys més la possible extensió de quatre anys més sense incomplir la normativa. En qualsevol cas, el COI admet que poden proposar-se ampliacions per a l’edat de jubilació, que permetrien a Samaranch complir el primer mandat de vuit anys. No així Coe, que, ni tan sols amb la pròrroga, podria estendre la seva presidència més enllà del 2030.