L’actualitat blaugrana

Ter Stegen, el titular que no té competència

L’alemany és l’amo absolut de la porteria del Barça des que Bravo se’n va anar al City el 2016

Al porter alemany, amb peus precisos, dels millors del món, i les mans fiables i fermes, se’l va veure inquiet a Mònaco. No és la primera vegada que transmet aquesta imatge, però fins ara havia viscut un plàcid inici de curs.

Ter Stegen, el titular que no té competència
4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

A Marc-André ter Stegen, amb peus precisos, dels millors del món, i les mans fiables, poderoses i fermes, se’l va veure inquiet a Mònaco. No és la primera vegada que transmet aquesta imatge d’inseguretat, però fins ara havia tingut un inici tranquil de temporada. Tot es va torçar, no obstant, a Mònaco quan va executar una bona idea –iniciar la jugada des de darrere– amb tant risc que va enredar Eric García, que va ser expulsat (el minut 10), i va deslligar posteriorment la pitjor versió del Barça de Flick.

Més tard, el porter, de 32 anys, va compartir la paternitat de l’error amb el migcampista que havia improvisat el tècnic alemany per avançar Marc Casadó al costat de Pedri. I aquest error de comunicació ("no ens vam entendre, em sap greu per l’Eric", va confessar) torna el focus al porter, que no ha tingut competència en els últims anys. En realitat, la competència real es remunta al 2016, quan Claudio Bravo, amb qui va compartir l’inici del projecte de Luis Enrique, va fer les maletes per volar al City de Pep Guardiola.

Ter Stegen, mentrestant, ha anat quedant-se sol, escortat com està ara per joves procedents de La Masia: Iñaki Peña, el més veterà, juntament amb Ander Astralaga i Diego Kochen. El club no ha volgut ni mirar en aquests últims temps al mercat, una vegada es va intercanviar a Neto per Cillesen, una decisió de moltíssim més calat econòmic que esportiu per equilibrar els comptes en l’era de Bartomeu.

Capital en la Lliga de Xavi

Cap dels dos va poder amenaçar la indiscutible titularitat de l’alemany. Amo absolut de la porteria des que el xilè va marxar a la Premier. Ni Cillessen, suplent habitual amb només 32 partits en tres anys com a blaugrana, ni Neto, 21 partits en tres temporades al Camp Nou, van exercir pressió sobre Ter Stegen. Ni pessigolles li feien. El neerlandès (35 anys) és titular a Las Palmas; el brasiler (32), segon porter de l’Arsenal.

O sigui, des que se’n va anar Bravo ha viscut tranquil, protegit pel seu excel·lent rendiment, capital com va ser a la Lliga de Xavi (22-23) que porta l’etiqueta de l’1-0 gràcies a les mans, i, per descomptat, els peus, de l’alemany juntament amb la punteria de Lewandowski. A Mònaco no se’n va veure ni a un ni a l’altre. Al porter el va castigar la confiança i l’error comès en la construcció del joc va ser un llast, i ben gros, per al Barça. Al davanter, tampoc. Ni una rematada va intentar.

Ter Stegen va firmar sis parades, però se’l va veure massa imprecís en la passada (28 bones de 44 intents, un 64%), molt per sota del 93% que va firmar a Montilivi o del 96% d’encert a Montjuïc contra el Valladolid.

En la segona meitat, i amb el record encara torturant-lo d’aquesta mala decisió, va canviar d’estratègia fent servir el desplaçament de pilota en llarg. Tot i que les xifres finals (vuit passades llunyanes bones de 21) revelen també la mala selecció. Va ser, sens dubte, el seu pitjor partit del curs, just ara coincidint amb la condició de titular amb la selecció alemanya després d’estar postrat a la banqueta una dècada a l’ombra de Neuer, que ha renunciat per bolcar-se al Bayern.

Aquesta condició, la d’intocable, és la que ha tingut Ter Stegen des de fa anys al Barça. Ara, també. El club blaugrana manté la seva confiança absoluta en l’alemany, primer capità de la plantilla. I alhora el jugador que més temps porta al vestidor, l’únic i últim vestigi d’aquell Barça campió d’Europa amb Luis Enrique protegint el trident Messi-Neymar-Luis Suárez que va arribar al cim del triplet.

Ningú porta tant temps com ell a la plantilla i la seva competència en les últimes temporades s’ha anat reduint a Iñaki Peña, el meta de 25 anys que va treure al primer equip en el curs 2018-19, tot i que va acabar cedit al Galatasaray. Després va tornar i va debutar (novembre del 2022) fins que la lesió de l’alemany el va fer establir-se tres mesos a la porteria. A l’escalafó inferior es troba Ander Astralaga, porter basc (20 anys), que va aterrar al club l’estiu del 2018, procedent de les categories inferiors de l’Athletic. I emergeix també la silueta del prometedor Diego Kochen (18 anys), nascut a Miami i de mare peruana, que ja ha sigut fins i tot convocat pel combinat absolut nord-americà en aquesta última aturada de seleccions.

Ara, Flick, que no para de perdre jugadors, s’ha quedat també sense Kochen, segons va anunciar ahir el club en un comunicat en què confirma que pateix "una contractura en els isquiotibials de la cama esquerra, per la qual cosa el temps de baixa estarà al voltant de les quatre setmanes".

Les xifres

8 enviaments llunyans encertats de 21: tampoc va encertar al jugar en llarg.

Notícies relacionades

28 passades bones de 44 intents va fer l’alemany a Mònaco, lluny del 93% de Montilivi.

6 aturades va firmar en el debut a la Champions, en què va ser la seva pitjor actuació del curs.