El mundial de f1

Verstappen es rebel·la contra la polèmica sanció de la FIA

«Aquestes coses també decidiran el meu futur en la F1», adverteix el líder del Mundial

El neerlandès està fart de «tantes tonteries» després que la federació li imposés un «treball social» per dir davant la premsa que el seu cotxe estava «fotut».

Verstappen es rebel·la contra la polèmica sanció de la FIA
2
Es llegeix en minuts
LAURA LÓPEZ ALBIAC

Max Verstappen sempre ha mantingut una relació tempestuosa amb la FIA, tot i que la corda es va tensar el cap de setmana passat a Singapur. Fins al punt que amenaça de deixar el Mundial, fart de "tantes tonteries", després de ser sancionat per dir que el seu cotxe estava "fotut" en la roda de premsa de dijous passat.

El líder del campionat es va prendre a broma les paraules del president de la FIA en què instava els pilots a evitar les paraules malsonants. "Estan tot el dia amb F...K; no són rapers, i hi ha famílies veient-los per la televisió", va alertar Ben Sulayem, el dirigent dels Emirats Àrabs Units. El campió va proposar que no es retransmetin les paraulotes que deixen anar a la carrera: "Són coses normals, que es diuen en calent en tots els esports, només que nosaltres anem amb un micro", va replicar. Però, en fred, el llenguatge del pilot de Red Bull tampoc es correspon precisament amb la pulcritud que exigeix Sulayem i, després de dir "fotut" davant els mitjans, el neerlandès va ser castigat a complir "treball social", encara per determinar.

Molest per la situació, ajustada al reglament tot i que una mica surrealista, Verstappen va reptar la FIA l’endemà. En la roda de premsa oficial es va limitar a respondre amb monosíl·labs. "Tinc un problema amb la meva veu", es va excusar. I, davant la insistència dels periodistes, ho va deixar més clar: "No m’estendré, em podrien sancionar si dic alguna cosa". Per rematar, va convocar els periodistes davant el hospitality de Red Bull i allà sí que els va atendre amb normalitat.

Malgrat el cansament i la calor sufocant, va parlar durant més d’una hora, de nou fora del marc oficial, i va respondre a tot el que li van preguntar. Però, sobretot, va voler exposar que el que havia passat a Singapur pot fer que reconsideri el seu futur. "Em trobo en una etapa de la meva carrera en la qual no vull estar torejant amb aquest tipus de tonteries. És realment esgotador. Aquestes coses també decidiran el meu futur en la F1", va remarcar Verstappen, que va revelar que aquests dies ha rebut el suport dels seus companys en el grup privat de WhatsApp de l’Associació de Pilots de F1. "Vaig anunciar la sentència en el xat de la GPDA i tothom estava rient. Així que, sí, és molt, molt tonto".

Notícies relacionades

"No sé com de seriosament es prendran les meves declaracions en la FIA. Però per a mi, per descomptat, en un moment donat, quan n’hi hagi prou, n’hi haurà prou. Ja ho veurem, la Fórmula 1 sense mi no és un problema, però tampoc ho és per a mi", va concloure.

Alguns pilots han comentat la decisió obertament, però a escala interna la GPDA vol reunir les opinions de tots els seus membres per consensuar una resposta. "Ningú en el grup de WhatsApp de la GPDA creu que això sigui una cosa bona. Per descomptat, tots els pilots estan molestos", afirma l’expilot austríac Alexander Wurz, actual president de l’associació. "¿Quants serveis comunitaris de per vida hauria de complir Guenther Steiner [excap de l’equip Haas] per utilitzar aquesta mateixa paraula? Netflix ho va emetre arreu del món, no hi ha problema. ¿Però canviar així de sobte?", es va preguntar.