El Barça que semblava "l’Eibar" per a Luis Enrique

L’entrenador de Gijón s’ha prestat a compartir 18 mesos de la seva vida personal i professional a la sèrie de tres capítols titulada ‘No teniu ni puta idea’. Les imatges exhibeixen les reflexions del controvertit tècnic i despullen la intimitat de la persona.

El Barça que semblava "l’Eibar" per a Luis Enrique
2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

éis

L’irreductible Luis Enrique ha acabat sucumbint davant el mai diguis mai més, la taxativa tesi que no s’ha de pronunciar. El tècnic de Gijón, de contrastada aversió a periodistes i mitjans de comunicació, ha viscut durant 18 mesos acompanyat d’unes càmeres. El resultat final és el documental de tres capítols No tenéis ni puta idea, que sense semblar-ho té un doble missatge: al·ludeix tant a l’opinió de Luis Enrique sobre l’opinió publicada com al desconeixement de l’opinió pública sobre la seva tasca i la seva personalitat. Tot i que hi hagi indicis per valorar la seva feina i el seu caràcter.

¿Per què ho ha fet? "No ho sé", respon Luis Enrique a l’entrevista concedida a Movistar+, que emetrà la sèrie en tres jornades (30 de setembre, 7 i 14 d’octubre). Les productores TBS i Zoomsports han accedit a la màxima intimitat de l’entrenador: el despatx, l’habitació que va ocupar abans de traslladar-se a una casa, la gespa i altres llocs comuns, excepte el vestidor, d’on s’ofereixen dues imatges: la del descans davant el dia de la Reial Societat, on llança d’una manotada diverses ampolles d’aigua –"l’única en la qual faig un crit una mica seriós i explosiu és la que surt", es queixa–, i contra el Barça, on expressa el seu convenciment que el seu PSG és molt millor que l’equip de Xavi, "que juga com l’Eibar" pel joc en llarg que practica amb "els 24 cops de peu de Ter Stegen". Es veu, a més, com assenyala els defectes de l’equip blaugrana que han d’aprofitar per vèncer.

Una tasca, la d’entrenador, que té moltes facetes ocultes davant el gran públic: entre d’altres, la preparació d’un partit. El que va sortir a la perfecció contra el Barça –eliminatòria en la qual ho va passar "fatal"-, va fracassar en la semifinal contra el Borussia Dortmund, malgrat que Luis Enrique estava convençut d’eliminar el que havia sigut el seu rival en la lligueta, del denominat grup de la mort. Un sarcasme davant la veritable mort que va afectar la família Martínez Cullell amb la pèrdua de la seva filla Xana. La Fundació Xana, creada en el seu honor, és un vehicle per ajudar les famílies sense recursos amb fills que tenen malalties terminals.

El gintònic i els ‘cornettos’

"El postpartit és horrible, molt dur en els equips en els quals estàs obligat a guanyar sempre. La victòria dura 10 minuts: els de la cervesa que et prens abans d’anar a la roda de premsa", es lamenta, després de recordar l’època en què amb el Celta van agafar el costum de beure un gintònic. També recorda que va suprimir els cornettos plens de crema dels esmorzars que hi havia a la Roma. Luis Enrique és un devot del treball físic i al llarg de la sèrie se’l veu duent a terme tandes d’exercicis.

Notícies relacionades

"Cada 30 minuts s’han de moure tots els grups musculars", explica, assumint que sempre ha mirat de conservar la naturalitat –nombroses imatges ho corroboren– fins i tot admetent que les càmeres condicionen.

Luis Enrique està del tot conforme amb els moments que ha decidit compartir per considerar-los "interessants" per al públic. "Mentre no perdi els dos amics que tinc, ja n’hi ha prou", confessa. És possible que multipliqui els seus adeptes.