El Barça busca la reconquesta en una ACB més catalana que mai

La proposta de Joan Peñarroya estimula en un campionat cada vegada més igualat i que comptarà amb la presència per primera vegada de sis equips afiliats a la Federació Catalana.

El Barça busca la reconquesta en una ACB més catalana que mai
3
Es llegeix en minuts
XAVIER MESTRE

La lliga espanyola de bàsquet es va començar a disputar l’any 1956, durant la dictadura franquista. La competició va tenir com a primer vencedor el Reial Madrid, una cosa que també comparteix l’última edició d’aquesta. El Madrid amb 37 títols, el Barça amb 20, el Baskonia amb quatre i el Joventut de Badalona amb quatre són els equips més premiats. Aquest dissabte s’inicia la competició amb un Unicaja-Girona (18.00 h), un Joventut-Murcia (18.00 h), un Manresa-Valencia (20.45 h) i un Andorra-Gran Canària (20.45 h). Diumenge serà el torn del Barça, que s’enfronta al Granada al Palau (12.30 h) i del Lleida, que visita el Saragossa (12.30 h).

Aquesta serà una Lliga Endesa molt catalana, i comptarà per primera vegada amb cinc equips catalans (Barça, Joventut, Bàsquet Girona, Baxi Manresa i Hiopos Lleida) a més del Morabanc Andorra, afiliat també a la Federació Catalana.

Des de l’any 2000 hi ha hagut cinc guanyadors diferents: Barça, Madrid, Unicaja, Baskonia (en quatre ocasions) i València. O el que és el mateix: de les últimes 24 edicions de la competició, tan sols en sis no han vençut el Barça el Madrid. El domini de les seccions de bàsquet d’aquests dos gegants està eclipsant el gran nivell que es respira a la lliga. Però aquest regnat podria estar arribant al final. Ja es va veure la temporada passada amb l’Unicaja sent líder de la temporada regular i amb l’UCAM Múrcia aconseguint passar a la final.

Tot i així, els clars favorits seguiran sent els de gairebé sempre. El Barça ha aconseguit reforçar-se amb un nou quintet (el base Juan Núñez, antiga joia de la pedrera del Madrid; l’anotador desenfrenat Kevin Punter; Justin Anderson, un guerriller amb carisma; Chimezie Metu, el pas del qual per l’NBA exigirà un període d’adaptació; i Youssoupha Fall, la gran torre anti Tavares) i aposta pel joc dinàmic amb Joan Peñarroya.

El Madrid, per la seva banda, seguirà amb la proposta ofensiva de Chus Mateo, però després de la sortida de diversos jugadors capitals (el capità, Rudy Fernández, Sergio Rodríguez, Fabian Causeur, Vincent Poirier o Guerschon Yabusele) el seu nivell es pot veure afectat. Amb Serge Ibaka (35 anys), encara intimidador a la pintura, va tenir prou per vèncer el Barça en la semifinal de la Supercopa, però no per batre l’Unicaja a la final. Un cop renovat Hezonja després de les seves carantoines estiuenques amb el Barça, reincorporar un Usman Garuba que no va funcionar a l’NBA i reclutar el màxim anotador de la lliga russa la temporada passada, Xavier Rathan-Mayes, Chus Mateo implora més reforços. Especialment un quatre.

L’Unicaja, que ara ve de guanyar tant la Copa Intercontinental com la Supercopa d’Espanya, tornarà a comptar amb un gran perímetre (Perry i Tyson Carter). Mentre que Pablo Laso torna a l’ACB de la mà del Baskonia.

Sis fitxatges al Joventut

També pretén créixer el nou Joventut de Dani Miret, amb sis fitxatges i el gran objectiu de tornar tant al play-off com a la Copa del Rei. Han arribat els bases Devon Dotson i Keye Van der Vuurst, l’escorta Kassius Robertson, l’aler Adam Hanga (35 anys), l’ala pivot Kaiser Gates i el pivot Artem Pustovyi, que acompanyarà l’etern Tomic a la pintura.

Durant la presentació del nou Baxi Manresa de Diego Ocampo, substitut de Pedro Martínez, l’entrenador gallec va dir que el nivell mitjà havia pujat bastant. El Manresa, després de l’èxode sofert a la plantilla després de la gran campanya anterior en la qual es va colar tant al play-off pel títol com a la Copa, mirarà de recompondre’s a l’empara de nou fitxatges.

Notícies relacionades

A més, hi ha hagut diversos equips de la part mitjana baixa de la taula que sembla ser que han fet un salt qualitatiu. Un d’ells és el Morabanc Andorra, amb diversos fitxatges punters com Kyle Kuric o Shannon Evans. També el Bàsquet Girona amb Aljami Durham i Francisco Cáffaro.

A la campanya passada hi va haver una lluita molt ajustada a la part baixa de la taula entre Covirán Granada, Río Breogán i Monbus Obradoiro, que va ser el que va acabar descendint. Ara, els acabats d’ascendir, Leyma Coruña i Hiopos Lleida, faran oposicions per evitar l’abisme. El conjunt ilerdenc, que s’estrena a l’ACB, només manté Rafa Villar i Kenny Hasbrouck de la temporada de l’ascens. El tècnic Gerard Encuentra se les ha apanyat per incorporar 10 jugadors, entre els quals destaquen els exblaugrana Michael Caicedo (21 anys) i Oriol Paulí (30). Tot sigui per allargar el somni en aquesta ACB més catalana que mai.