L’error de càlcul de Flick que el tècnic assumeix

El tècnic no va utilitzar la calculadora quan ho hauria d’haver fet. No va alliberar de minuts en les golejades els jugadors més utilitzats (Iñigo, Casadó, Lamine Yamal, Raphinha, Lewandowski...) i es va veure obligat a asseure’ls a Pamplona, cosa que va debilitar l’equip en un escenari sempre exigent.

Dani Barbeito

2
Joan Domènech

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

Hansi Flick es va trobar en vigílies de visitar l’Osasuna amb les alarmes disparades sobre l’estat físic dels jugadors que més havia utilitzat fins llavors. Va haver de ponderar si arriscava amb ells per presentar el Barça invicte a Pamplona o preservava el millor equip per a dimarts davant el Young Boys per la necessitat d’obtenir el primer triomf a la Champions.

Va avançar el tècnic divendres a la sala de premsa que faria rotacions, tot i que necessitava "jugadors experimentats", tenint en compte que les alternatives són els nois del planter, i va confessar que es resistia a prescindir de Rafa [Raphinha] perquè era "un jugador molt important", considerant, a més, que l’havien informat de les particularitats del duel: un estadi i un rival que exigeixen el màxim de condicions físiques, pel joc de contacte i el fort ritme a què es corre. L’Osasuna va desconcertar el Barça, feble en els duels. Els blaugrana només van cometre tres faltes.

Canvis necessaris

L’entrenador va cometre un error de càlcul: no havia estalviat minuts als homes més rellevants quan hauria pogut fer-ho i es va veure obligat a prescindir-ne per no arriscar el seu estat físic. Va introduir cinc novetats respecte a l’última alineació i li va sortir malament. "Els canvis eren necessaris perquè molts jugadors han jugat molts minuts i els he de cuidar. És la meva responsabilitat. Si voleu culpar algú de la derrota, culpeu-me a mi", va admetre Flick, del tot conseqüent amb la seva gestió: "Sé que és un risc fer tants canvis". El va córrer i va perdre.

Flick té una plantilla petita que s’ha vist retallada per les lesions: Ter Stegen, Christensen, Araujo, Bernal, Gavi, De Jong, Fermín i Olmo. Les carències han conduït a desgastar altres jugadors. Però Flick no va utilitzar la calculadora quan ho hauria d’haver fet.

Contra el Valladolid, amb el 3-0 en el descans i 4-0 en el minut 64, va mantenir Iñigo fins al 81 i Raphinha, Lamine Yamal i Lewandowski van completar els 90 minuts. A Girona (0-3 en el minut 47 i 0-4 en el 64), Iñigo, Casadó i Raphinha van jugar els 90, Lamine Yamal es va quedar en 89 i Lewandowski amb 69. Els cinc van ser titulars a Mònaco i no van parar de córrer al veure’s en inferioritat numèrica després de la ràpida expulsió d’Eric.

Ni a Vila-real

A Vila-real (1-3 en el minut 58 i 1-4 en el 75), Iñigo, Casadó, Raphinha i Lamine Yamal van jugar 90 minuts, i Lewandowski, 80. Contra el Getafe (1-0), només es va estalviar minuts el veterà polonès (36 anys), substituït en cinc dels sis últims partits. També amb el 2-1 a Pamplona. "Lewandowski necessita descansar, tots necessiten descans. Cada tres dies tenim un partit, ho fem pel seu bé", va argumentar Flick.

Kounde i Lewandowski han sigut titulars en els nou partits disputats; Iñigo, Lamine Yamal i Raphinha només van desaparèixer a Pamplona. Pedri ha participat en tots i Cubarsí ha faltat en un. "Després de l’aturada de seleccions tornaran jugadors i tindrem més per escollir. Els molts canvis no són excusa, no teníem cap altra opció", va apuntar Flick, que va reprimir les crítiques als seus homes a Pamplona.