VIOLÈNCIA EN EL FUTBOL

Amenaça de tancament per a l’Atlètic

El club blanc-i-vermell va expulsar ahir de «manera permanent» l’única persona identificada el mateix diumenge per tirar encenedors al camp. L’acta del derbi porta a pensar en la clausura de dos a tres partits de la grada implicada.

Amenaça de tancament per a l’Atlètic
3
Es llegeix en minuts

Els greus incidents del derbi del Metropolitano, que van obligar a la suspensió temporal del partit, només han tingut, per ara, una sola conseqüència. L’Atlètic de Madrid va anunciar ahir la seva decisió d’"expulsar de manera permanent" del seu estadi la persona identificada el mateix diumenge per la policia implicada en el llançament d’objectes a Thibaut Courtois durant el partit contra el Reial Madrid.

El departament de seguretat del club blanc-i-vermell "continua treballant amb la policia en la identificació de la resta d’implicats en el llançament d’objectes, a qui s’expulsarà de manera permanent quan siguin localitzats", segons van explicar ahir a Efe fonts del club.

Entre el minut 64 i el 68 del partit, després del gol del 0-1 de Militao, van ser llançats diversos encenedors i una ampolla sobre l’àrea del porter del conjunt blanc, per la qual cosa va ser suspès temporalment el partit, reprès 17 minuts després.

Arran d’aquesta situació queda per definir com actuarà el Comitè de Disciplina de la RFEF, que es reunirà demà. Tot dependrà de com es tipifiquin els incidents, que segons l’acta arbitral estarien en la categoria de "molt greus". En el seu relat dels fets, el col·legiat mallorquí Busquets Ferrer assenyala: "Es van llançar diversos objectes des del gol sud baix, on es trobava el porter visitant, sense que cap arribés a impactar amb ell: en total, tres encenedors i una ampolla d’aigua". Això va portar a l’activació del protocol per advertir els aficionats que si es mantenia aquesta activitat el partit se suspendria, com finalment va passar al Metropolitano.

Llançament d’objectes

"En el minut 67, i davant la contínua repetició del llançament d’objectes des de la mateixa zona, es procedeix a la suspensió […] Reunits capitans, delegats, directors de LaLiga, coordinador de seguretat i delegat federatiu, se’ls fa saber que si tornen a repetir-se els esmentats llançaments es procediria a la suspensió definitiva del partit", prossegueix l’acta arbitral, que conclou de la següent manera: "Finalment, el partit es va poder reprendre sense nous incidents". Després de la represa va arribar el gol de Correa al temps afegit.

Segons el codi disciplinari de la RFEF, es consideren "molt greus" les infraccions com l’omissió del deure d’assegurar el correcte desenvolupament dels partits, tant pel que fa al desenvolupament de la mateixa activitat esportiva com a la protecció dels drets fonamentals i, específicament, els que impliquin comportaments racistes, xenòfobs o intolerants. Les sancions per als supòsits del Metropolitano impliquen una multa econòmica per als clubs que va de 6.001 a 18.000 euros, així com la clausura total del recinte per un període que inclou des d’un partit fins a una temporada.

La incògnita de Courtois

Notícies relacionades

Així mateix, quan el fet es produeixi en un sol sector o grada, com va passar diumenge, podrà imposar-se, valorant les circumstàncies concurrents, "la sanció de clausura parcial del recinte esportiu pel mateix període". D’acord amb la redacció de l’acta arbitral i dels antecedents en casos similars, l’Atlètic s’exposa al tancament parcial del gol sud per un període que aniria de dos a tres partits.

L’altra incògnita per resoldre és si Courtois podria ser sancionat per la seva actitud amb la grada des d’on es van tirar objectes. Una actitud assenyalada per Simeone i Koke, tècnic i capità de l’Atlètic, que van defensar: "Els jugadors hem de ser més intel·ligents". A l’article 98 del codi disciplinari s’apunta: "Provocar l’animositat del públic i obtenir aquest propòsit, tret que si es produeixen incidents greus com a conseqüència d’això i la infracció fos constitutiva de més entitat, se sancionarà amb suspensió de 4 a 12 partits". No obstant, Courtois no va ser sancionat per Busquets Ferrer durant el partit i Disciplina hauria d’entrar d’ofici per sancionar el porter belga.