Els ultres emergeixen al Barça i la policia detecta fascinació per Flick

Els radicals han irromput en els viatges, com va passar a París en l’última Champions

Van ser integrants dels Boixos Nois els que van mostrar la pancarta nazi a Mònaco, on van acudir membres històrics. Aquestes conductes porten «reiterades sancions», segons el club.

Els ultres emergeixen al Barça i la policia detecta fascinació per Flick
4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

En la recta final de la passada temporada, el desplaçament social a París per a una eliminatòria de Champions es va saldar amb dos aficionats barcelonistes detinguts per la policia francesa. A un se’l va veure a la grada del Parc dels Prínceps fent la salutació nazi de manera repetida i a l’altre, el gest del mico a jugadors negres del PSG. El jove que va fer el gest racista va quedar lliure sense càrrecs al cap d’un dia, mentre que el que va efectuar la salutació nazi va ser citat a una futura compareixença per un delicte d’apologia criminal, castigat amb penes de fins a cinc anys de presó a França.

Això va passar en el penúltim viatge del Barça per Europa, quan el PSG de Luis Enrique va eliminar el Barça de Xavi. En l’últim, aquest mes a Mònaco, va aparèixer una pancarta amb simbologia nazi d’exaltació al tècnic alemany Hansi Flick a l’estadi Lluís II. La van mostrar membres dels Boixos Nois, segons han confirmat fonts judicials a aquest mitjà. Fins i tot, en aquest viatge hi havia algun membre històric d’aquest grup de seguidors radicals que han tingut enfrontaments amb el president blaugrana, Joan Laporta, després de ser vetats al Camp Nou.

Càstig humiliant

Per aquest incident amb la pancarta a Flick la UEFA va castigar el club blaugrana amb una multa de 10.000 euros i la prohibició que els seguidors blaugrana puguin desplaçar-se al pròxim partit fora de la Champions, en concret al camp de l’Estrella Vermella de Belgrad el 6 de novembre. Un càstig humiliant per al FC Barcelona, que el va acatar sense protestar.

La incrustació de seguidors ultres en els viatges del Barça preocupa el club. No se’ls ha detectat en els partits de Montjuïc, però han irromput en els desplaçaments. En el seu comunicat després de la sanció de la UEFA, el FC Barcelona va admetre l’existència de "comportaments" dels grups d’animació i els aficionats que estan portant "reiterades sancions, tant en l’àmbit estatal com internacional". El club va suspendre la seva condició de socis als aficionats de París, el comportament dels quals va costar al FC Barcelona una multa de 25.000 euros i altres despeses de compensació al PSG.

Fonts policials han explicat a EL PERIÓDICO que sota el paraigua dels Boixos Nois es fon un heterogeni grup de seguidors que tenen en comú la seva ideologia pròxima a l’extrema dreta i l’ús de la seva simbologia en pancartes, bufandes o samarretes. Al no poder entrar des de fa anys a l’estadi del Barça, sigui el Camp Nou o el Lluís Companys, aquests seguidors aprofiten els desplaçaments per Europa del club blaugrana per colar-se a les grades, com va passar a Mònaco.

Les fonts policials han advertit que aquests grups ultres senten fascinació per l’actual entrenador per la seva mera condició de ser alemany, a més dels bons resultats obtinguts fins ara. La pancarta apareguda a Mònaco, amb el missatge Flick Heil (Salve Flick) i la H en lletra gòtica similar a la tipologia utilitzada pels representants nazis, ratificaria aquesta impressió. Fa unes setmanes, a les xarxes socials dels Boixos Nois, es va llançar un missatge de suport al nou tècnic.

Flick va avalar les paraules de la portaveu del Barça, Maria Elena Fort, que va escriure un tuit contundent després de veure la pancarta de tendència nazi, els autors de la qual el club blaugrana no té identificats, segons mantenen a aquest diari: "Indigne. Vergonyant. Fàstic i tristesa que algú que diu estimar el club actuï així. Tot té un límit. Mai es pot tornar a repetir. Mai més", va escriure. "El que ha dit Elena està molt bé i no fa falta afegir-hi més", va comentar l’entrenador en roda de premsa.

Cada vegada més joves

Aquests ultres blaugrana són cada cop més joves, assenyalen fonts policials, i tendeixen a adoptar simbologia habitual de grups com els Boixos Nois. També remarquen que, de moment, aquests sectors no tenen cap relació amb els Casuals, una facció més violenta de seguidors blaugrana que han estat sota la lupa policial i judicial per possibles delictes.

Notícies relacionades

Des del FC Barcelona indiquen a EL PERIÓDICO que hi ha filtres interns per evitar l’entrada de joves violents o racistes a la grada d’animació, però "no es pot assegurar al 100% que no s’hi fiqui alguna vegada algun element que no hauria de ser allà". Aquestes fonts remarquen la voluntat de Laporta d’aturar un problema al qual és "especialment sensible" pel precedent del seu primer mandat, quan va plantar cara amb determinació als Boixos Nois.

Generalment, el Barça sol repartir les entrades que rep per als desplaçaments entre els socis i les penyes. En els primers resulta fàcil de controlar; en els segons, hi pot haver fugues, i és d’allà d’on se sospita que els ultres van poder obtenir les localitats. També hi va haver radicals del Barça a Nàpols, en un altre desplaçament del curs passat a Champions, tot i que no es van registrar incidents.