La temporada blanc-i-blava

Darder, d’ídol a "traïdor"

El ‘mag’ d’Artà va ser durant sis anys un referent per als periquitos abans del seu polèmic adeu

«Al sortir el calendari va ser el primer partit que vaig mirar. Serà especial i emotiu», assegura

L’excapità periquito s’enfrontarà demà per primera vegada al seu exequip des de la seva convulsa sortida de l’any passat després de patir el seu segon descens amb el club blanc-i-blau. El centrecampista del Mallorca tindrà una rebuda volcànica a l’RCDE Stadium. Els xiulets, segurament, superaran els aplaudiments.

Darder, d’ídol a "traïdor"
3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

"Per anar-me’n d’aquí m’han de matar". Poques frases han sigut més contundents que la pronunciada per Sergi Darder quan va renovar el seu contracte l’agost del 2022 per firmar amb l’Espanyol fins al 2026. "Enlloc seré més feliç i tant de bo pugui estar no només aquests quatre anys, sinó tota la vida", va afegir en una declaració d’intencions que mai es va complir.

L’equip periquito va descendir aquell curs per segona vegada en tres anys i el centrecampista va volar cap a Mallorca. "És el club de la meva vida", va deixar anar amb referència als vermellons. Aquest dissabte tornarà a l’RCDE Stadium, on l’espera una rebuda volcànica. L’ídol que va defensar amb orgull la samarreta periquita es va convertir en "traïdor" per a gran part de l’afició. Els xiulets, segurament, superaran els aplaudiments.

El ‘darderisme’

Durant sis temporades (2017-2023), Darder va ser un dels grans referents de l’afició periquita, que va arribar a seguir el darderisme com una filosofia de vida i esforç. Aquest moviment va néixer l’estiu del 2018 en una gira de l’Espanyol pels EUA, quan Darder va fer unes manifestacions en les quals advocava per la màxima ambició per lluitar per tot. Sense por. Aquelles paraules van connectar amb els periquitos, que van creure en un futbolista talentós que va disputar 245 partits (25 gols) amb la samarreta blanc-i-blava. Van ser sis anys d’idil·li, inclòs un a Segona, però l’amor es va acabar i ara queda més ressentiment que res.

Darder torna Cornellà en les files del Mallorca, que va pagar vuit milions d’euros pel seu fitxatge. En el club balear suma 49 partits i dos gols. Li va costar brillar amb Javier Aguirre a la banqueta i ha millorat les seves prestacions amb Arrasate. "Quan va sortir el calendari va ser el primer partit que vaig mirar. Tinc moltes ganes de veure la gent, de tornar a retrobar-me amb companys. Serà molt especial i emotiu", va anticipar Darder ja a principis de temporada.

El jugador d’Artà, de 30 anys, va viure la doble cara del futbol en l’Espanyol, amb moments feliços com la classificació per a Europa el maig del 2019 i el dolor dels dos descensos, el del 2020 i el del 2023, setmanes abans de la seva sortida.

La primera caiguda als inferns sempre quedarà marcada en la seva carrera, com va confessar en una entrevista amb aquest diari. "Ho vaig passar molt malament. Jo era totalment contrari a anar a un psicòleg, però necessitava ajuda. Vaig buscar un especialista. Vaig tocar fons. Ara he canviat, tant futbol no li feia bé al meu cap", va reconèixer.

El desgast mental

Notícies relacionades

Aquell dur moment va passar, Darder va recuperar la seva millor versió i va continuar en l’Espanyol fins que es va repetir la tragèdia amb la derrota a Mestalla el maig del 2023. El centrecampista no estava disposat a jugar de nou a Segona malgrat renovar l’any anterior. No estava preparat "mentalment" per a aquest desgast. El record de la "mig depressió" continuava present i va forçar la seva sortida. El director esportiu Fran Garagarza va tensar la corda fins que finalment es va tancar la seva marxa per vuit milions més dos en variables. Va meditar sortir d’Espanya i el Celta també el volia, però finalment va tornar a la seva terra.

L’astre es va acomiadar amb una emotiva carta en la qual deia que havia "de fer un pas al costat per ser feliç" mentre repassava la muntanya russa d’emocions viscudes. "Tant de bo algun dia pugueu entendre la meva decisió", concloïa Darder. Menys diplomàtic va ser ja ubicat a Palma. "Per sort estic en el Mallorca i el passat millor deixar-lo de banda, que prou mal fa", va apuntar en una entrevista a Marca. Les seves paraules van enervar una afició que ja desitjava trobar-se amb ell en la Copa del curs passat. L’oportunitat arriba demà amb la Lliga en un partit especial en el qual coincidirà amb bons amics com Javi Puado i Brian Oliván.

Temes:

Espanyol