Iniesta acomiada el jugador i prepara el futur tècnic

El mite de Fuentealbilla celebra la seva retirada amb la gent que l’ha acompanyat i confirma que la seva vida continuarà girant al voltant de la pilota / «Orgull és l’única paraula que descriu el que sento», diu

Iniesta acomiada el jugador i prepara el futur tècnic
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’autor del gol més important de la història del futbol espanyol se’n va. No gaire lluny. Abandona la seva carrera de futbolista per iniciar una altra activitat, sempre al voltant de la pilota, com ha sigut tota la seva vida i ho continuarà sent. Andrés Iniesta Luján ha acomiadat el jugador i es prepara per ser tècnic, desconeix encara si en la primera línia com a entrenador o en la segona com a director esportiu.

"Encara no he anat a la primera classe", va confessar ahir, en una jornada que va començar amb llàgrimes i la veu entretallada, quan narrava la història d’Andresito, el nen de Fuentalbilla que volia ser futbolista professional, "res més que això", va precisar –i res menys, si es compara amb les desenes de milers de nens que aspiraven i aspiren al mateix i no ho aconsegueixen–, i va acabar amb somriures i el to aplomat d’un adult de 40 anys i pare de família nombrosa.

El mite de Fuentealbilla va celebrar a Barcelona el comiat futbolístic consumat fa setmanes a Dubai, anunciat la setmana passada i certificat ahir a la sala Imax, envoltat de moltes de les persones que l’han acompanyat durant la seva vida. Un vídeo va repassar els moments i les persones crucials en la trajectòria d’Iniesta.

El dia que "volava"

Desde Víctor Manuel Jiménez, el primer entrenador que el va acollir als benjamins de l’Albacete fins al director esportiu del Vissel Kobe, que encara no s’ha recuperat de la sorpresa quan Hiroshi Mikitani, el president de Rakuten, li va insinuar el fitxatge "del famós i increïble Iniesta" el 2018, llavors capità del Barça, que en una setmana va conquistar el doblet de Copa i Lliga, així, per aquest ordre. Amb un 0-5 al Sevilla –"un dels partits més espectaculars que he fet, aquell dia volava"– i un 2-4 al Deportivo a Riazor, amb un triplet de Lionel Messi, formidable executor de l’art que van escampar Iniesta i els seus amics.

"La pilota et trobarà a faltar i tots nosaltres també", va dir l’esmentat Messi en un vídeo, aprofitant als 37 anys la seva carrera. En realitat, el Barça i el futbol troben a faltar els components d’un Barça que va cometre "una salvatjada" en la seva recol·lecció de títols amb Pep Guardiola entre el 2008 i el 2012 i que va allargar la seva època triomfadora fins que Messi va marxar, després d’Iniesta. A la grada de l’Imax miraven Gerard Piqué i Xavi Hernández, vells col·legues de l’època. També Sergi Roberto. No van faltar convidats que es van relacionar amb Iniesta, ni tampoc els que no l’han conegut.

Hansi Flick avança la sessió

Entre ells Hansi Flick, l’entrenador actual, que va avançar l’hora de la sessió preparatòria per acudir a l’homenatge amb Ronald Araujo, Gavi, Dani Olmo i Ansu Fati, que han crescut admirant el futbol de la llegenda que s’acomiadava.

"El meu somni era només ser futbolista professional i el vaig complir amb escreix". Amb títols però, sobretot, amb el reconeixement unànime de les persones, aficionades o no al futbol, anònimes per milions. "No hi ha cap recompensa que haver fet feliç tanta gent", deia Iniesta, sol a l’escenari, amb la platea a les fosques, en un acte multitudinàriament íntim.

"Orgull és l’única paraula, la que millor descriu el que sento", va repetir Iniesta al mirar enrere, mentre recordava el nerviosisme després de la trucada de Carles Naval a la Masia perquè anés a entrenar l’endemà, amb 16 anys, amb el primer equip.

Notícies relacionades

O la vergonya d’asseure’s gairebé arrupit al vestidor "sense dir ni una paraula a ningú en diverses setmanes". O la felicitat del debut amb el Barça al camp del Bruges, després al Camp Nou contra el Recreativo. O la satisfacció de la Pilota d’Or que més va merèixer (2011) i l’hi van negar.

"La imatge de Xavi, Leo i jo al podi, tres tios de la casa, és el veritable premi", repetia Iniesta, que va tancar l’acte purament futboler recordant la seva mare, Mari Luján, i la seva dona, Anna Ortiz. Elles, totes, continuaran acompanyant Iniesta. "Deixaré de córrer darrere de la pilota, seré en un altre lloc", va dir en l’adeu el futbolista etern.