L’auditor diu que el Barça perd més dels 91 milions que admet

Grant Thornton qüestiona la valoració de 208 milions d’euros que l’entitat blaugrana dona a Barça Vision, de la qual posseeix el 51%, i afirma que hauria de valer molt menys.

L’auditor diu que el Barça perd més dels 91 milions que admet

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’una temporada 2023-2024 saldada amb unes pèrdues de 91 milions d’euros, el FC Barcelona registra un forat patrimonial resultat d’un passiu (deutes i obligacions davant tercers) que supera l’actiu (drets) per 94,3 milions, segons admet el club en els seus comptes anuals. Però segons l’auditor Grant Thornton els números vermells haurien de ser més grans i el saldo negatiu, per tant, superior, ja que qüestiona la valoració que el club atorga a la filial audiovisual, Barça Vision, implicada en impagaments i incompliments del pla de negoci.

El Barça, que ha arrencat a La Liga amb molt bones expectatives al guanyar 8 dels 9 partits jugats, no aconsegueix sortir del forat econòmic. L’entitat manté una valoració del 51% d’aquesta societat que acumula impagaments dels seus socis en 208 milions d’euros, cosa que situaria el 100% en uns 400 milions, una cosa que l’auditor estima com a sobrevalorat i que, per tant, hauria de ser objecte d’un ajust a la baixa, segons l’auditoria de comptes anuals consolidats (les que inclouen el club i les seves societats i participades).

La firma inclou una excepció en la seva anàlisi després d’obligar ja anteriorment a registrar uns deterioraments extraordinaris de 141 milions en els comptes, que han donat les pèrdues de 91 milions amb resultat de la temporada. Grant Thornton basa la seva anàlisi en l’incompliment de la sortida a borsa, els impagaments repetits dels socis, així com el fallit pla de negoci, un equivalent a fer castells en l’aire. "Per tot això, considerem que hi ha indicis clars de deteriorament que no hem pogut quantificar de forma objectiva", conclou. Al seu torn afirma que el club "no ha facilitat una nova valoració" que, al seu parer, hauria de contemplar un deteriorament.

En la documentació remesa als compromissaris, el club destaca que "la junta considera que l’existència de les operacions comparables de mercat esmentades permeten obtenir arguments suficients per mantenir el valor raonable de la societat associada". Barça Vision va ser una de les palanques, la terminologia utilitzada pel club per descriure actuacions que els reportarien ingressos, que va ajudar el conjunt blaugrana a registrar un benefici de 300 milions la campanya 2022/2023. Primer va ser el compromís d’una sèrie de pagaments de socios.com i Jaume Roures i després del fons Libero, entre d’altres. Aquests pagaments no van arribar a produir-se. L’últim impagament va tenir com a protagonista el fons alemany Libero, que va acabar venent part dels seus títols a la firma de càtering Aramark després d’obrir un front judicial amb el Barcelona. Tampoc es va executar l’estudiada sortida a borsa de la mà de la SPAC nord-americana Mountain & Co Acquisition.

Grant Thornton també analitza l’evolució del projecte Espai Barça, que inclou des de la reforma de l’estadi al Palau Blaugrana, amb un import total de 1.500 milions. Segons l’informe elaborat pels supervisors dels comptes, el fons de titulització de l’Espai Barça, a través del qual es finança el projecte, havia emès a 30 de juny passat obligacions per 884,5 milions i 224,3 milions respectivament.

Notícies relacionades

El club va reconèixer la setmana passada unes pèrdues de 91 milions la temporada, tot i que la junta directiva tenia molt interès a destacar uns beneficis ordinaris de 12 milions. Però el fet és que no va facilitar ni la memòria ni l’auditoria dels comptes, que s’han remès al llarg d’aquest dilluns als compromissaris. L’entitat va destacar que es veia forçada a registrar "per principi de prudència" impagaments extraordinaris per 141 milions abans d’impostos per part dels socis de la societat audiovisual que no van complir els seus compromisos.

El Barça va considerar que "hi ha motius suficients que justifiquen el valor actual de la companyia i continua confiant en la seva viabilitat".