El gran salt del futbol femení
Catalunya duplica el nombre de dones futbolistes federades en els últims cinc anys. Referents, mesures econòmiques i més de 1.500 equips consoliden en el territori el seu creixement. La inversió tant pública com privada és clau perquè es continuïn formant nous equips i millorant les condicions.
El futbol femení obre pas a cops de colze. Cada vegada més nenes veuen l’esport rei com una opció per a les seves extraescolars i demanen als seus pares que les apuntin. L’ardu procés de normalització està portant que molts clubs fundin els seus equips femenins, fet impensable fa només una dècada. Ara es compten per desenes. Molts factors han desencadenat en la proliferació d’opcions per a les dones que volen, a qualsevol edat, calçar-se unes botes i saltar al verd. Des del Barça, màxim exponent del canvi, fins al paper de la Federació Catalana de Futbol (FCF) posant facilitats econòmiques.
El futbol, fenomen de masses d’abast global, és alhora un espai masculinitzat com pocs. La història del futbol femení és un capítol més de la llarga història del control masculí sobre el cos de les dones, de la seva relegació a rols secundaris i de la seva adequació forçada a un ideal de feminitat definit pels homes. No obstant, les dones no s’hi han conformat i fa anys que lluiten per enderrocar el masclisme en els camps de futbol. "Estem veient que cada vegada hi ha més interès en les escoles i això es plasma en la necessitat que tenen els clubs de donar resposta a les demandes de les jugadores", confessa Sergi Garrido, vicesecretari de l’FCF.
Més de 20.000 federades
Durant els últims cinc anys, a Catalunya s’han multiplicat les futbolistes federades. Quan el 2017 l’FCF va arrencar la campanya #Orgullosa hi havia 10.245 nenes federades a tot el territori català. Feia només un parell d’anys que el Barça havia apostat fermament pel seu equip femení i just el 2019 Fran Sánchez va arribar a la banqueta blaugrana i es va consolidar l’aposta. Mentre s’anaven erigint nous referents i models d’entendre el futbol, les nenes anaven descobrint que per a elles també hi havia un espai. Al final de la temporada passada, 20.523 dones estaven federades.
Per donar cabuda a totes aquestes noves futbolistes, les entitats han hagut de posar-se les piles. S’han creat equips i estructures. Catalunya ha passat de tenir poc menys de 300 equips el 2017 a comptar amb més de 1.500 el 2023. Una altra xifra que ha evolucionat i que obre una porta per al futur de totes les futbolistes és la d’entrenadores. Mentre que el 2017 n’hi havia 338 de federades, la temporada passada la xifra ja ascendia a 651. Des de l’FCF asseguren que aquesta temporada la dada ha continuat creixent.
Les xifres avalen el creixement del futbol femení. "Encara són incipients a Catalunya. Ve motivat per dues coses: el projecte del Barça femení, que fa que les nenes tinguin un gran model a seguir, i per la campanya #Orgullosa, que dona ajudes directes per mitigar el cost que comporta inscriure clubs i jugadores. És fer-ho més atractiu des del punt de vista econòmic", afegeix el dirigent de l’organisme català. "Els clubs han vist que el masculí sempre té tirada. Amb el femení han vist que hi ha una veta de mercat. Hi ha moltes jugadores que mai s’han atrevit a fer el pas, més que res perquè els clubs no tenien aquesta oferta. I dins de l’estructura del futbol, la majoria dels clubs ja tenen secció femenina", afegeix el dirigent.
Les ajudes
Notícies relacionadesLa campanya #Orgullosa de l’FCF ha sigut un facilitador d’aquest creixement. Va començar el 2017 i les xifres s’han duplicat. Des dels seus inicis, els objectius del projecte són elaborar materials didàctics per a la ruptura dels estereotips i prejudicis de gènere al voltant del futbol i el futbol sala femení, fer un seguiment del desenvolupament i impacte de l’aplicació dels materials educatius i divulgar el projecte i els seus resultats en entorns professionals, esportius i acadèmics. Tot això, coordinant-se amb les entitats esportives per elaborar i posar en pràctica facilitats per a la creació d’aquests equips femenins.
Per a això, s’han pres mesures econòmiques que faciliten la creació d’equips. La devolució íntegra de la quota d’equip, una ajuda de 150 euros per cada equip femení base que es crea i ajudes per als desplaçaments (0,27 euros per quilòmetre recorregut) en són algunes. Amb tot, les ajudes directes de l’FCF als clubs ha anat creixent. En la temporada 2021-2022 van ser 526.372,86 euros; en la 2022-2023, 622.711,05 euros i la temporada passada la xifra total ja ascendia a 715.388,28 euros.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034