El mite de Maradona s’esprem a Barcelona

‘Diego vive’, una mostra dedicada a Diego Armando Maradona, amb espai per a l’experiència interactiva i immersiva, s’instal·la a la ciutat durant dos mesos abans d’emprendre una volta pel món. Compta amb l’aval dels hereus de l’ídol argentí.

El mite de Maradona s’esprem a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Diego vive ha aparcat a Barcelona. Els creadors el qualifiquen pomposament com a parc temàtic. S’acosta més a una exposició. El mite de Diego Armando Maradona és molt gran i potser persegueixen una nomenclatura que no disminueixi la mida del personatge. Si tot a Maradona era exagerat en vida, ¿per què hauria de ser diferent en la posteritat?

L’ídol argentí va morir fa quatre anys en circumstàncies fosques i encara per aclarir, pendents d’un judici que la justícia argentina ha ajornat fins al març del 2025. Sí que ha resolt el trasllat del seu cos a un mausoleu que els hereus planegen construir a Puerto Madero, a poca distància de la plaça de Mayo de Buenos Aires. "A prop del poble argentí", diu la literatura post mortem.

A part del mausoleu, aquests hereus, els cinc fills que va deixar el 10, col·laboren en la iniciativa empresarial que esprem el record de Maradona, segons va constatar ahir Avelino Tamargo, un dels dos socis que lideren la companyia que ha pensat i realitzat l’experiència de Diego vive.

L’exhibició, la mostra, el parc temàtic o com se’l vulgui anomenar, s’instal·la durant dos mesos al Born (carrer de Fusina, 9) després d’haver passat per Nàpols i Tel Aviv. "A Nàpols es van reunir tots els fills i també totes les dones de Maradona, les quals s’han odiat de forma punxant durant anys, per formar part d’això. Tots junts per amor a Diego", va afegir amb un punt de sucre. Té previst visitar 30 ciutats en tres anys.

El gol a Anglaterra

Notícies relacionades

El muntatge mostra samarretes (algunes originals, d’altres no), pantalles amb imatges del Pelusa en acció, alguns trofeus, moltes fotografies, un holograma, una representació de la senzilla casa en què va créixer i alguns espais de jocs interactius. També hi ha lloc per a l’experiència immersiva per viure "l’emoció del gol del segle", amb les aparatoses ulleres de rigor, que el va marcar a Anglaterra al Mundial de Mèxic-86. "Busquem que no sigui només una experiència digital, sinó que es toqui, que se senti. Perquè Maradona era això: passió i sentiment", va exposar Tamargo.

Per cert, abans de sortir de l’espai hi ha la possibilitat de poder tatuar-se a la pell algun símbol o dibuix que evoqui Maradona. El pare d’un important jugador del Barça actual se li degué remoure a fons la mitomania, perquè en un canell es va tintar la firma de l’argentí, aquell Diego10 que va gargotejar en infinitat d’ocasions. Un altre comportament exagerat que encara inspira el Pelusa.