El Big Three, un domini que ha engolit dues generacions

Djokovic es queda sol per resistir l’empenta d’Alcaraz i Sinner, que s’han repartit els quatre Grand Slams del 2024

Federer, Nadal i Djokovic van acaparar 66 dels 83 Grand Slams celebrats entre el 2004 i el 2024

El suís i l’espanyol van abandonar per lesions després d’una llarguíssima carrera ; el serbi té ja 37 anys

El Big Three, un domini que ha engolit dues generacions
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El següent a marxar serà Novak Djokovic. I s’acabarà el regnat dels components del Big Three que ha capitalitzat els triomfs més grans de les últimes dues dècades. Els números són tan increïbles com indiscutibles. Només han cedit engrunes, els molt miserables. Ara s’ha obert la barra lliure en el circuit masculí.

Djokovic té 37 anys i qualsevol dia pot anunciar que pren el camí dels seus rivals, obligats tots dos per les lesions d’una llarguíssima carrera al cim. Les retirades han sigut forçades per unes articulacions malmeses que han corregut, frenat, saltat i flexionat en terra, ciment, herba, moqueta, dures i toves, seques i humides. No se li desitja el mateix final, queda escrit.

El cap il·lès

Roger Federer (Basilea, 8 d’agost del 1981), el més gran, va entrar el primer en el circuit professional el 1998 i va desfer el trio el setembre del 2022, als 41 anys. Al costat de Nadal, plorosos tots dos en l’adeu del suís a Londres, van tancar la seva rivalitat a les pistes per adobar la seva amistat (i algun anunci publicitari) fora.

Rafael Nadal Parera (Manacor, 3 de juny del 1986) ho deixa als 38 anys, amb un cos encara més malferit que Federer. El seu joc és més explosiu i volcànic i l’ha espremut tant –el psoes ilíac, recòndit, ha sigut l’última lesió– que el mallorquí ha viscut una tortura que ha esgotat el seu privilegiat cap, l’única part del cos il·lesa.

El cap que li permetrà controlar les emocions i les limitacions en el seu anunciat comiat en la Copa Davis. La que el va impulsar a guanyar als 15 anys, el 2002, el primer partit en un torneig oficial de l’ATP i a obrir-se camí amb assenyalats triomfs el 2003 abans de la seva entrada definitiva en el circuit el 2004. L’any en què deixava anar els primers cops de raqueta Novak Djokovic (22 de maig del 1987, Belgrad), que va perdre en el seu debut, en la seva estrena a Austràlia i que no va aixecar cap copa fins al 2006. Quan Federer ja havia conquerit nou Grand Slams i Nadal en tenia dos. Els ha superat a tots dos.

Números increïbles

Anem als números, que per a gustos, els colors. Djokovic n’ha guanyat 24 de grans; Nadal, 22, i Federer, 20. Entre ells han conquerit 66 Grand Slams dels 83 que s’han disputat en les dues últimes dècades. Surt senar perquè l’edició de Wimbledon del 2020 es va cancel·lar per l’epidèmia mundial de la covid-19.

El domini ampli, abassegador, intimidador és tal que, per exemple, durant vuit anys (2006, 2007, 2008, 2010, 2011 i el rejoveniment final del 2017, 2018 i 2019), aquests tres individus es van emportar els quatre grans de la temporada: Austràlia, Roland Garros, Wimbledon i US Open. No només això, sinó que, la majoria de les vegades, el finalista perdedor era un d’ells.

Federer, Nadal i Djokovic s’han carregat un parell de generacions tennístiques. Durant el seu regnat, el suís Stanislas Wawrinka va rascar tres copes (Austràlia 2014, Roland Garros 2015, Nova York 2016), i l’escocès Andy Murray, dues (US Open 2012, Wimbledon 2013), i van viure el zenit de la seva glòria amb un gran els argentins Gastón Gaudio i Juan Martín del Potro, el croat Marin Cilic i l’austríac Dominic Thiem.

Notícies relacionades

Federer va esquerdar la trinitat amb la seva marxa i per aquesta escletxa es va colar el rus Daniïl Medvédev i, a continuació, el devastador Carlos Alcaraz, que ja posseeix quatre Grand Slams amb 21 anys, i l’italià Jannik Sinner, que ha inaugurat el seu compte. Els dos s’han repartit les preses del 2024: Sinner es va emportar Austràlia i US Open, i Alcaraz, Roland Garros i Wimbledon.

A ells els pertany el present. Tindran el camí lliure quan Djokovic s’aparti.

Temes:

Rafa Nadal