L’ECONOMIA BARCELONISTA

El Barça espera altres socis per a la filial digital que llasta els comptes

L’auditor discrepa de la valoració de 400 milions que efectua el club de Barça Vision

El club va ingressar 35 milions més del pressupostat, però de Montjuïc en va obtenir 25 menys

El club afirma que l’«herència rebuda» de Bartomeu es revertirà i s’evitaran noves pèrdues quan els nous accionistes facin les seves aportacions a Barça Vision. Espera la injecció econòmica abans del 31 de desembre.

El Barça espera altres socis per a la filial digital que llasta els comptes
4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou xut de falta des de fora de l’àrea amb l’esperança que aquesta vegada la pilota entri a la porteria. El Barça de Joan Laporta assegura que té gairebé tancada l’entrada de nous socis per a la seva filial digital, Barça Vision, a través de la societat Bridgeburg Invest, companyia que fa trontollar els comptes del club. Està previst que això passi abans que acabi aquest mateix any. "L’herència rebuda (per part de l’anterior junta directiva de Josep Maria Bartomeu) es revertirà quan entrin els nous socis", asseguren fonts de l’entitat.

Malgrat que l’auditor qüestiona la valoració d’aquesta societat (400 milions) pels incompliments dels seus socis i dels seus plans de negoci, el club en manté el valor i s’escuda en la recent entrada en el capital d’Aramark, amb el 6,5% i l’aportació de més de 25 milions, basats en la valoració d’aquesta societat feta al seu dia per KPMG, segons les mateixes fonts. Tancar aquesta sagnia evitaria haver d’anotar pèrdues de nou en la temporada 2024-2025 en comptes del benefici net de 5 milions previst en el pressupost que se sotmetrà a l’assemblea telemàtica de compromissaris el pròxim 19 d’octubre.

Pèrdues de 91 milions

De fet, la junta haurà de presentar unes pèrdues de 91 milions de la campanya finalitzada el juny passat. Malgrat obtenir un resultat positiu ordinari de 12 milions, fruit de l’activitat pròpia del club, va haver d’anotar 141 milions negatius en l’apartat de resultats extraordinaris pel deteriorament del valor de la filial digital. Es dona la circumstància que l’auditora, Grant Thornton, destaca l’incompliment de la sortida a borsa, els impagaments repetits dels socis, així com el fallit pla de negoci, i per això qüestiona el valor d’aquesta societat. El Barça valora la seva participació del 51%, que en l’actualitat és del 53%, en 208 milions, però l’auditor no comparteix aquesta taxació.

"Per tot això, considerem que hi ha indicis clars de deteriorament que no hem pogut quantificar de manera objectiva", conclou Grant Thornton. Al seu torn, afirma que el club "no ha facilitat una nova valoració" que, segons el seu parer, hauria de contemplar un deteriorament. L’entitat entén que la compra protagonitzada per Aramark, celebrada l’agost passat després d’un concurs i basada en el valor de 400 milions, demostra que el càlcul és correcte.

Forat patrimonial

En tot cas, només la incorporació de nous socis que facin les aportacions pendents pot taponar la fuga d’aigua i evitar que el club hagi de tornar a afrontar pèrdues milionàries en la temporada 2024-2025. El FC Barcelona, a més, registra un forat patrimonial, resultat d’un passiu (deutes i obligacions davant de tercers) que supera l’actiu (drets) per 94,3 milions d’euros, segons admet el club en els seus comptes anuals. Haver d’anotar més números vermells faria que el club tornés a patir pèrdues i seguís amb un forat patrimonial que, després del mandat de l’anterior junta directiva, se situava en 450 milions.

L’actual junta considera que la situació financera actual "no és preocupant perquè s’obté un resultat ordinari positiu" i que l’entitat ha guanyat "capacitat d’endeutament", segons fonts de l’entitat. En tot cas, en els resultats de la campanya 2023-2024 destaca una partida de 81 milions per a traspassos. Els experts consideren que això no és una anomalia, tot i que la venda d’actius essencials com els jugadors no hauria de ser un pilar bàsic dels resultats. En total es van ingressar 894 milions, 35 milions més dels previstos, però llastats pels 126 milions per entrades a l’estadi, 25 milions menys del previst per la menor capacitat de l’estadi Lluís Companys mentre duren les obres del Camp Nou. El club ha de fer front a una caiguda de més de 100 milions per aquest trasllat temporal.

Rebaixa salarial del 25%

Notícies relacionades

Les despeses, 866 milions, registren una rebaixa dels salaris esportius del 25% respecte a la campanya anterior, amb 505 milions. La junta destaca que, tal com es computa per a la Lliga (només passiu amb bancs i deutes amb clubs), el deute el 30 de juny era de 560 milions, si bé la xifra real era de més de 2.600 milions. D’aquests, 1.990 milions són a llarg termini i inclouen el finançament de la reforma de l’estadi i les actuacions de l’Espai Barça a través d’una societat que reté els ingressos del club menys els primers 100 milions i l’excedent sobre uns 147 milions que aniran a pagar el deute; i 730 milions a curt termini.

Barça Vision va ser una de les palanques, la terminologia utilitzada pel club per descriure actuacions que els havien de reportar ingressos, que va ajudar el conjunt blaugrana a registrar un benefici de 300 milions en la campanya 2022-2023. Primer va ser el compromís d’una sèrie de pagaments de socios.com i Jaume Roures, i després de del fons Libero, entre d’altres. Aquests pagaments no es van arribar a produir. L’últim impagament va tenir com a protagonista el fons alemany Libero.