Alemanya té 10.000 seguidors fitxats com a molt agressius

A Suïssa es van suspendre un centenar de partits de juvenils per atacs

Alemanya té 10.000 seguidors fitxats com a  molt agressius
2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Violència, racisme, homofòbia, sexisme i pirotècnia: tot això agermana els corrents ultres del centre i de l’est europeu. Des dels seus exponents més virulents, com són els Partizans de Belgrad o les Brigades del Càrpat hongareses, fins als seus equivalents suïssos. Tots semblen immunes al principi de la tolerància zero proclamada des del poder polític.

La situació és especialment complexa als països on l’extrema dreta lidera o forma part del govern. Mentre l’ultranacionalista partit Llei i Justícia (PiS) va governar a Polònia, hi va haver condescendència cap als temibles hooligans del Legia de Varsòvia. Se’ls considerava dipositaris d’un patriotisme conforme amb els corrents identitaris. Però després de l’arribada al poder de l’europeista i liberal Donald Tusk, fa un any, no s’ha observat una disminució del fenomen als estadis. Les seves estructures estan massa arrelades i s’estenen arreu del país, des de Gdansk, al nord, fins a Cracòvia i Poznan, al centre. Jugar a ser un hooligan és normal per a qualsevol nen, reconeixia Tusk.

A Hongria, domini de l’ultranacionalista Viktor Orbán, res atura tampoc les vistoses columnes de carpatians. El discurs xenòfob de l’home fort del país encaixa en la seva línia. Passa el mateix amb les arengues homòfobes, ja que des del poder es practica l’assetjament dels col·lectius LGTBI.

Alemanya, amb uns 10.000 aficionats fitxats com a violents, dels quals 4.000 corresponen a la categoria d’"extremistes" també la política, el repartiment de virulència no sempre es correspon amb les regions de més implantació de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD). Tampoc es produeix a les zones socialment i econòmicament més desfavorides. L’estadística situa a la pole de les multes per violència, pirotècnia, consignes anticonstitucionals, actitud antiesportiva o racisme l’afició del FC Colònia. Només en la cinquena posició apareix el Hansa Rostock, el primer en aquest rànquing que pertany a l’est d’Alemanya, on la ultradretana AfD aconsegueix posicions de força més votada.

Una selecció més "blanca"

Des de la cúpula de l’AfD s’ha afegit llenya al foc, amb comentaris reclamant una selecció nacional més "blanca". Els internacionals amb arrels turques o d’altres procedències, com Antonio Rüdiger o Ilkay Gündogan, veuen sistemàticament qüestionada el seu alemanyisme des d’aquest espectre.

Notícies relacionades

Però la violència no és exclusiva de la Bundesliga o de la selecció nacional. N’hi ha un increment en les lligues regionals i en el futbol juvenil. Un exponent extrem d’aquests casos es va donar, no obstant, a Suïssa, on les autoritats van suspendre a principis d’aquest any un centenar de partits juvenils i infantils per agressions contra àrbitres.

Les mesures contra les aficions violentes existeixen arreu d’Europa, va recordar la ministra de Finances del país helvètic, Karin Keller-Sutter, després de l’enèsim enfrontament al seu territori de hooligans suïssos i serbis. Però dona una connivència entre autoritats, funcionaris del futbol i clubs perquè no s’apliquin, va lamentar la política. L’única resposta possible a la violència als estadis, va insistir, és la tolerància zero.