Del declivi del fanatisme anglès a l’auge de l’extrema dreta
Els grups violents tenen una incidència escassa als camps de la Premier
La violència als estadis de futbol a Anglaterra està molt lluny de la que s’hi registrava fa tres dècades. Queden lluny tragèdies com la de Hillsborough o la de Heysel, que van posar en el punt de mira els hooligans en les dècades dels 80 i dels 90 i que van provocar l’aprovació de lleis al Parlament –com la Football Spectators Act (Llei d’Espectadors de Futbol) del 1989– per perseguir els grups violents als estadis. Des d’aleshores, el nombre d’episodis violents s’ha reduït significativament a Anglaterra, on prop de 400.000 persones assisteixen cada cap de setmana a algun partit de la Premier League.
Tot i les millores substancials que hi ha hagut, encara se segueixen produint alguns incidents, tant en les competicions de clubs com en les de seleccions. Segons dades del Govern britànic, el nombre d’arrestos relacionats amb el futbol ha patit un repunt després de la pandèmia, i ha arribat a nivells semblants als de fa una dècada. Durant la temporada 2022-2023, les autoritats van fer més de 2.200 detencions, la majoria per desordres públics.
En el cas de la selecció anglesa, també es continuen registrant incidents, malgrat que cada vegada són més puntuals. Un exemple en van ser els disturbis a la final de l’Eurocopa del 2021 als voltants de l’estadi de Wembley. L’elevat consum d’alcohol i de drogues per part dels aficionats anglesos, sumat als errors en la seguretat de l’estadi, van provocar allaus i escenes de violència que podrien haver acabat en tragèdia.
Més recentment, a l’Eurocopa del 2024, el partit entre Anglaterra i Sèrbia va ser qualificat d’alt risc per les autoritats alemanyes. Uns 150 aficionats dels dos equips es van enfrontar en un bar a Gelsenkirchen: es van llançar taules, cadires i ampolles, i van ferir greument diversos agents i aficionats. La batalla es va saldar amb la detenció de set ciutadans serbis i un d’anglès, una xifra anecdòtica comparada amb els 500.000 aficionats anglesos que es van desplaçar a Alemanya per assistir al torneig.
Racisme
Notícies relacionadesMés enllà dels episodis puntuals directament relacionats amb el futbol, la preocupació principal de les autoritats britàniques és ara en els grups d’extrema dreta vinculats originalment amb el fanatisme. És el cas de l’English Defense League, organització islamòfoba fundada el 2009 i liderada per Stephen Yaxley-Lennon –més conegut com a Tommy Robinson–, una de les cares més visibles de la ultradreta al Regne Unit.
L’EDL va protagonitzar episodis violents contra musulmans i militants antifeixistes a principis de la dècada passada, deixant pas poc després a altres grups semblants. Aquests van tenir un paper important en els disturbis registrats el dia de l’Armistici el novembre de l’any passat, quan desenes de manifestants es van enfrontar a la policia al centre de Londres, i també han sigut acusats de ser darrere de les protestes violentes de l’agost a diverses ciutats d’Anglaterra, encoratjades per un rumor fals sobre la identitat de l’assassí de tres nenes a la localitat de Southport.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça