Lliga F

Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"

Marc Vivés, director esportiu del Barça, i Dolors Ribalta, directora de l’Espanyol, analitzen per a EL PERIÓDICO com han hagut de reinventar els dos projectes després d’aconseguir complir els objectius la temporada anterior. Avui torna el derbi català tres anys més tard. 

Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"
4
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Avançar és innegociable. Créixer és una obligació per a tots els equips una vegada es tanca la temporada. Es necessiten millors plantilles, millors condicions i més compromís que l’any anterior. Tot per continuar millorant i fent avançar el futbol femení. Això sí, no tots parteixen des de la mateixa línia de sortida. Barça i Espanyol són dos exponents de com cal continuar treballant en un projecte després de complir l’objectiu. Unes, després de ser campiones d’Europa; altres, una vegada aconseguit l’anhelat ascens. Avui tornen a veure’s les cares.

Els camins de les dues entitats porten ritmes diferents. Hi ha equips, com el Barça, que han de continuar sent els millors. Després d’aixecar un històric pòquer de títol, la secretària esportiva havia de reformular certs aspectes de la plantilla, a més de trobar un relleu per a la banqueta. Una revolució per continuar regnant. "Nosaltres tenim característiques diferencials perquè som un equip d’alt nivell competitiu", reconeix Marc Vivés, director esportiu del Barça.

D’aquesta necessitat arriben la polonesa Ewa Pajor, una jugadora top que ha apuntalat la davantera, i la portuguesa Kika Nazaret. "Considerem que era una posició en la qual teníem un dèficit i, afortunadament, Pajor ens aporta tot el que no teníem. I amb Kika estic convençut que en poc temps ens aportarà molt. No m’agrada comparar jugadores, perquè són diferents, però sí que és cert que hem tingut la sortida de Mariona. Kika estic convençut que, amb el temps, podrà aproximar-se al joc que ens donava Mariona", assenyala Vivés.

El Barça, a més, també ha de combatre la fuga de talent. "Sempre estarem exposats a la sortida de jugadores. És lícit que cadascú prengui les seves decisions, però en cap cas penso que el Barça hagi d’estar patint per la fuga de talent".

Punts en comú

L’Espanyol, en canvi, ha d’ajustar molt més les seves arribades alhora que intenta retenir el seu talent. Les periquites, després de diversos intents frustrats, es van convertir l’estiu passat en equip de Lliga F i des dels despatxos del club blanc-i-blau la tasca semblava àrdua: ajustar els salaris, millorar la plantilla mantenint la base i fitxar una entrenadora amb experiència en Lliga F. "L’Espanyol ha tingut una vinculació històrica amb el futbol femení. El problema va ser que a partir del 2013 el club va deixar d’apostar pel futbol femení. L’Espanyol l’ha pagat molt car", reconeix Dolors Ribalta, la directora del club periquito. "A nosaltres ens agafa a peu canviat en el moment en què el futbol femení accelera", explica. Malgrat realitats tan oposades, hi ha elements que coincideixen en els projectes. Un d’aquests projectes és la necessitat de continuar creixent. El Barça ho ha guanyat tot, ha creat un camí que molts altres segueixen. Malgrat això, des dels despatxos són conscients de la necessitat de continuar millorant en alguns aspectes.

"El futbol femení cada vegada serà més professional i està bé dir-ho així. Tots els departaments de scouting es van ampliant i, com a equip pioner, també hem de fer-ho. Creiem que la nostra estructura és millorable perquè comptem amb poca gent i pocs recursos, però amb els que som estem organitzats amb l’objectiu de captar-se totes les competicions internacionals", reconeix Vivés, que es marca aquest aspecte com a primordial.

A les oficines blanc-i-blaves reforcen la mateixa idea. Professionalitzar les jugadores és un gran pas, però l’estructura que les envolta també deure ser-ho. Ja no només quant a fitxatges, sinó quant a les seves condicions laborals. "No són iguals els sous de Segona que els de la Lliga F. Moltes de les nostres jugadores ja dupliquen o tripliquen el que estaven rebent", recalca Ribalta, que remarca el desemborsament econòmic després de l’ascens. "Els sous que paguem nosaltres són lluny del sou mitjà [54.000 euros anuals] de la Lliga F. Estem molt per sota d’això", confessa.

Notícies relacionades

Per això, un element clau en els dos projectes és el planter. "Volem invertir temps i energia, i creiem que és la nostra responsabilitat la detecció de talent en categories inferiors. L’equip ha de basar-se en La Masia, i aquí és on estem creixent en estructura. Captar joves per poder formar-les i transmetre’ls els valors que volem, tant esportius com de competitivitat que necessitem en el club," assenyala Vivés. "La gent només veu la punta de l’iceberg, que és el primer equip", emfatitza Ribalta. "Però el treball és estructural, de tot el futbol base, de professionalitzar les diferents seccions. Sabem que en el futbol base les condicions no són les que ens agradarien", afegeix.

I ara Barça i Espanyol tornen a retrobar-se al verd. "És un derbi descompensat. Soc molt realista", reconeix Ribalta. Lluny queden aquells derbis en què tots dos es podien mirar de tu a tu. Tot i així, la rivalitat continua intacta.