LA NATIONS LEAGUE

Zubimendi impulsa Espanya

‘La Roja’ va canviar de registre després del descans per ser més física i superar Dinamarca amb un xut del jugador de la Reial que Schmeichel, un gegant fins aleshores, no va poder parar. La selecció serà a quarts si guanya Sèrbia dimarts a Còrdova.

4
Jordi Gil
Jordi Gil

Especialista en esports

Espanya va haver de rosegar molt i oferir tot l’arsenal per poder carregar-se Dinamarca en la recta final del partit que va situar la Roja com a primera de grup en la UEFA Nations League (1-0). L’equip ho va intentar amb el seu joc més tradicional de toc a la primera part fins que el seleccionador, Luis de la Fuente, va veure que requeria més poder físic. Així van arribar els tres punts que deixen Espanya a una victòria de la classificació per als quarts de final del torneig. La primera ocasió arribarà dimarts a Còrdova contra Sèrbia, que també va guanyar (2-0) el duel d’ahir contra Suïssa.

El partit va arrencar amb un ensurt de Dolberg i David Raya hi va posar una mà felina per evitar el gol. Dinamarca buscava els seus laterals profunds per fer mal a l’esquena de Porro i Grimaldo, que tampoc es van arrugar i el jugador del Leverkusen va ser el primer a provar un llançament llunyà que va parar Schmeichel.

David Raya, oportú

Espanya va anar agafant confiança a mesura que avançaven els minuts, mentre que els danesos van anar reculant. L’estratègia era una altra arma de la Roja i Zubimendi va acariciar el gol en una rematada a la mitjana volta. Morata i Lamine Yamal van crear perill de forma successiva en accions puntuals, mentre que Dinamarca continuava buscant les pessigolles a la defensa avançada d’Espanya, que va tenir l’ajuda d’un David Raya molt ràpid per donar un cop de mà.

A Espanya li costava tenir constància en el joc i la seva qualitat s’apreciava a comptagotes. L’ocasió més clara va ser a punt del descans quan Lamine Yamal es va fabricar una jugada per quedar-se sol davant Scmeichel sense tenir encert en un mà a mà que se li’n va anar massa alt.

La Roja va sortir amb una altra actitud en el segon temps, molt més enrabiada. El mateix Lamine Yamal va estirar el carro sense importar-li l’error anterior i l’equip va generar molt més en atac. Una gardela al lateral de la xarxa de Fabián va reflectir la millora del combinat espanyol. Morata també la va poder plasmar després d’una passada filtrada del mig del PSG, tot i que Schmeichel es va fer gran per evitar el gol.

De la Fuente va considerar que era l’hora d’injectar més gasolina al joc amb un Baena en plena forma i la força física de Merino. El pla era embotellar els danesos, que amb el pas dels minuts van perdre pistonada i les seves contres es van reduir. Morata la va tornar a tenir davant Schmeichel en una jugada molt semblant a l’anterior i una altra vegada el cos del porter danès va ser insuperable.

Espanya no tenia encert en els metres finals, però l’escenari ja era molt diferent que el primer temps. Dinamarca es va tancar enrere per protegir com fos la porteria. Schmeichel va ser el millor de l’equip com va demostrar parant un altre xut sec de Lamine Yamal.

El públic de Múrcia es va enganxar al partit i va ser una caldera per empènyer la selecció cap a la victòria. Espanya, però, no trobava la manera de superar la meta contrària, malgrat les seves bones intencions. Joselu, el millor pla b de De la Fuente, va sortir amb la intenció d’agafar alguna pilota solta a l’àrea i treure a l’equip les castanyes del foc com altres vegades. La seva entrada va exercir de talismà per a la selecció, ja que, tot just posar els peus la gespa, Zubimendi va empalmar un cop amb la dreta des de fora de l’àrea i la pilota es va escórrer aquesta vegada entre les mans del gegant Schmeichel. Un gol amb suspens perquè hi va haver revisió per una suposada falta prèvia. Espanya havia trencat la muralla vikinga amb un altre dels registres que ha introduït De la Fuente: la potència i provar el xut de lluny per superar conjunts molt enfonsats a l’àrea.

Dinamarca es va quedar sense poder de reacció i els últims compassos del partit van servir perquè Lamine Yamal es guanyés l’ovació de la nit quan va ser substituït pel debutant Sergio Gómez. Els danesos van mirar d’enfangar el joc amb jugades a la desesperada que no els van aportar res.