El desgast de Lamine Yamal

La pressió exercida pel FC Barcelona va resultar fonamental perquè la jove estrella blaugrana abandonés ahir la concentració d’Espanya i tornés amb una sobrecàrrega muscular després d’un partit aspre contra Dinamarca.

El desgast de Lamine Yamal
4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Els vídeos de Lamine Yamal que es van penjar a les xarxes socials després del partit contra Dinamarca van posar la por al cos a uns quants al FC Barcelona. El davanter de 17 anys havia suportat la fera rudesa dels defensors danesos i Luis de la Fuente no es va dignar substituir-lo fins al temps de descompte. De manera que quan al jove jugador se’l va veure pujant unes escales del Nuevo Condomina amb una remarcada coixesa, una barreja d’indignació i pànic es va propagar en les més altes instàncies barcelonistes.

La pressió perquè tornés a Barcelona va ser immediata. L’RFEF hi va accedir després d’una revisió mèdica d’ahir en què va confirmar una sobrecàrrega muscular, en principi sense més rellevància. No jugarà demà contra Sèrbia amb la selecció i hauria d’estar preparat per jugar diumenge amb el Barça contra el Sevilla a Montjuïc. El primer d’una setmana de partits d’altura: s’acosten el Bayern de Múnic a Champions i el Reial Madrid a la Lliga.

"¡Això és futbol!"

En qualsevol cas, la coixesa de Lamine Yamal va agreujar una preocupació que ve de lluny sobre la sobreexplotació d’un noi que encara és menor d’edat. A De la Fuente se li pregunta en cada compareixença de premsa sobre la dosificació del jugador i després de l’enfrontament contra la Dinamarca no va estar del més afortunat al ser requerit a analitzar els cops i sotracs a què va ser sotmès l’atacant. "Jo tinc un amic meu que quan es queixaven els jugadors que entrenàvem en categories inferiors deia: ‘¿Però què voleu, que us facin petons? ¡Això és futbol! Aquí es juga a màxima intensitat i els rivals ho fan amb totes les seves eines fins al límit del reglament".

Una declaració poc acurada amb un noi al qual va aguantar a la gespa gairebé tot el partit, malgrat l’hostilitat, i que va realitzar pocs dies després de dipositar la responsabilitat de l’administració dels minuts en els clubs, que són els que d’altra banda paguen als futbolistes. "És difícil dosificar. El percentatge de partits que es pot jugar amb una selecció és del 3,5%, és irrisori", va dir.

Lamine Yamal, amb problemes a l’isquiotibial, passarà avui una nova revisió a la Ciutat Esportiva que aclareixi temors. No obstant, l’extrem de Rocafonda sembla acumular un tràfec que pot ser excessiu per a qualsevol i més per a algú de la seva edat.

Des de principi de curs ha disputat el 88% dels minuts. I ja ve d’un d’anterior carregadet. Per això Hansi Flick ha tendit a moderar-ne l’ús en els últims enfrontaments, per rebaixar una mica la seva càrrega d’esforços. L’Athletic s’ha pogut deslliurar de l’explotació a Nico Williams en aquesta finestra de seleccions. També ho ha aconseguit el Madrid amb Mbappé i Militao. El Barça, a mitges amb Lamine, la massa muscular i resistència del qual inquieten.

Molts minuts

Si es miren els números de la campanya anterior, des del gener fins al final, l’adolescent va acabar jugant 26 partits de 29 amb el Barça de Xavi. Amb Espanya es va alinear en 10 d’11 enfrontaments, incloent l’Eurocopa. Només va descansar en un amistós contra Andorra. O sigui, del gener al juliol, entre Barça i Espanya, Lamine va jugar 36 partits de 40 de possibles. I això amb 16 i 17 anyets.

En aquest curs la història segueix una pauta similar. Entre el Barça i Espanya acumula el 88% dels minuts possibles. D’això se n’ha adonat Flick i els analistes de dades del club, per la qual cosa l’alemany el va substituir contra els Young Boys –amb cara de descontentament del mateix jugador– i l’Alabès, i va començar des de la banqueta contra l’Osasuna.

El tècnic blaugrana manté un control estricte sobre els minuts dels seus futbolistes i de vegades realitza canvis independentment del marcador, com el dia del Mònaco, en què va substituir Lewandowski i Lamine Yamal malgrat el resultat advers. De moment, l’extrem és el quart jugador més utilitzat, només per darrere de Raphinha, Koundé i Lewandowski.

Flick sent la "responsabilitat" de cuidar els jugadors i, de fet, va admetre recentment que es va sentir culpable per la lesió de Fermín López, per no advertir a la selecció sub-21 de la fatiga muscular del seu mitjapunta després d’un estiu gaire carregat. A canvi, reclama el mateix amb els seus jugadors quan estan lluny del seu control. Va tornar ahir a la nit Lamine per a alleujament del mateix entrenador i totes les altes instàncies. Un risc menys per demà.

Riquelme, citat

Notícies relacionades

El seleccionador Luis de la Fuente va optar per trucar a Rodrigo Riquelme, de l’Atlètic de Madrid, per a l’enfrontament contra Sèrbia de demà a Còrdova (20.45) en substitució de Lamine Yamal. El jugador de banda no està en una convocatòria amb Espanya des del 2023, quan es va estrenar i va participar amb l’absoluta per als partits de classificació de l’Eurocopa 2024 contra Xipre i Geòrgia. Riquelme va ser, de fet, la gran novetat en la tornada ahir als entrenaments de la selecció espanyola a la Ciutat del Futbol. El davanter va completar una sessió vespertina que va confirmar el bon estat de Fabián Ruiz, que va acabar tocat el partit contra Dinamarca.

El de Riquelme és l’enèsim moviment d’un combinat nacional al qual han deixat d’acudir Carvajal, després d’una greu lesió a la cama dreta, Bryan Gil, Ferran Torres, Nico Williams ,Yéremy Pino... Una llista que no deixa d’ampliar-se en les aturades internacionals.

Temes:

Dinamarca