Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
La fondista kenyana, de 30 anys, es converteix en la primera dona que baixa de 2.10 amb una marca de 2.09.56 hores a Chicago i supera l’anterior rècord del món en gairebé dos minuts.
Als mateixos carrers on fa un any l’enyorat Kelvin Kiptum acariciava amb 2.00.35 la gesta de baixar de les dues hores en una marató, la seva compatriota Ruth Chepngetich, de 30 anys, entrava ahir en la història de l’atletisme i li guanyava la partida, d’alguna manera, als seus col·legues masculins. Si ells encara persegueixen aquest mite de trencar la barrera de les dues hores, ella va ser la primera dona que va trencar la de les dues hores i 10 minuts, tan rellevant com l’anterior. Amb una marca descomunal de 2.09.56 va esborrar l’anterior rècord mundial de l’etíop Tigst Assefa en gairebé dos minuts. I això que al seu dia la marca de 2.11.53, a Berlín l’any passat, ja va merèixer qualificatius majúsculs.
Chepngetich va protagonitzar la carrera somiada en una prova que ja havia guanyat el 2021 i el 2022, any en què havia aconseguit la que era la seva millor marca, 2.14.18, és a dir més de quatre minuts superior al seu nou rècord. Va sortir com perseguida pel diable a la recerca d’aquesta fita que se li havia escapat en les seves dues anteriors participacions a Chicago. Fins al quilòmetre 10 (30.14) la va acompanyar l’etíop Sutuma Kebede, al marge de les seves dues llebres. El parcial ja era estratosfèric i poc li va aguantar la seva rival. El seu ritme era aclaparador i va passar la mitja marató en 1.04.16, la cinquena millor marca de la història en aquesta distància. Si no defallia en la segona meitat de la carrera, tenia un rècord per a la història a les seves cames.
Set minuts d’avantatge
I així va ser. No li va passar com el 2021 i el 2022 quan el seu ritme va baixar massa en els segons 21 quilòmetres. Amb 1.05.40 en aquest parcial va arribar a la meta triomfadora amb més de set minuts d’avantatge sobre Asefa. Va agafar una bandera del seu país i va continuar corrent després de fer una marató a un ritme de 3.04 minuts per quilòmetre. Absolutament increïble. "Era el meu somni i vaig lluitar molt pensant en el rècord, que torna a Kenya i el dedico a Kelvin Kiptum", va dir a la meta com a homenatge al seu compatriota, mort el febrer passat en un accident de trànsit a Kenya.
Per parlar de la dimensió de la marca aconseguida per Chepngetich n’hi ha prou amb dir que només tres maratonians espanyols (Ibrahim Chakir, Hamid Ben Daoud i Ayam Lamdasen) han corregut aquest any en menys de 2.10. O que el rècord d’Espanya de Tariku Novales (2.05.48) és només quatre minuts inferior.
Chepngetich, campiona mundial a Doha 2019 i que no va ser seleccionada per als Jocs Olímpics de París, va reiterar la progressió que han aconseguit les maratons entre l’elit de fondistes pel significatiu augment dels premis. La guanyadora es va endur 100.000 dòlars per la seva victòria més 50.000 més pel rècord de la prova, i en el seu cas del món.
Els canvis en sistemes d’entrenament, nutrició i material esportiu (amb les plaques de carboni a les sabatilles voladores) han propiciat una gran millora en els registres. No s’ha d’oblidar que el rècord de la britànica Paula Radcliffe, 2.15.25 a Londres 2003, es va mantenir 16 anys. Fins al 2019 quan el va batre la kenyana Brigid Kosgei (2.14.04), també a Chicago, convertida en la nova meca dels 42 quilòmetres i 195 metres. Han passat cinc anys i la retallada entre les dones ha sigut de més de quatre minuts.
Notícies relacionades"Avui el meu pla era batre el rècord, no sé si en un futur aconseguiré baixar-lo a dues hores i vuit minuts", va avisar la nova reina de la marató. Ara ja pot presumir d’un temps per a l’eternitat i d’haver-se quedat a menys de 10 minuts de Kiptum, la menor diferència de la història en la taula de rècords d’homes i dones.
L’impacte de Chepngetich va deixar en segon pla la prova masculina, que va guanyar un altre atleta de Kenya, John Korir, després de dominar amb autoritat i acabar amb un excel·lent temps de 2.02.44. L’etíop Huseydin Mohamed Esa va ser segon amb 2.04.39.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia