MOBILITZACIÓ CONTRA LA CÀRREGA DE PARTITS

Denúncia a Brussel·les contra la FIFA

Una taula plural va entonar el «prou és prou» en l’inici de la batalla legal pel calendari 

Els representants sindicals critiquen la pressió física i mental dels futbolistes

El sindicat de jugadors FIFPro, LaLiga, amb Javier Tebas al capdavant, i European Leagues presenten una demanda col·lectiva davant la Comissió Europea per l’«abús de posició» de l’organisme en l’elaboració del calendari.

Denúncia a Brussel·les contra la FIFA
4
Es llegeix en minuts

Els jugadors, organitzats al voltant del sindicat FIFPro Europa, i els clubs, representats per European Leagues i LaLiga, van entonar el "prou és prou" sobre la situació d’un calendari gairebé sense descans. La sentència li correspon a Mathieu Moreuil, representant de la Premier League en una taula plural des de la qual es van llançar serioses advertències contra la FIFA. Els implicats van presentar ahir una demanda col·lectiva contra l’organisme davant la Direcció General de Competència de la Comissió Europea per exercir "abús de poder" en decisions transcendentals. Per exemple, les dates de les aturades de seleccions internacionals com l’actual.

"La salut dels jugadors no és una qüestió sindical, afecta directament el negoci. Si anem contra ells, anirem en contra de l’espectacle. Hem de defensar la nostra indústria", va defensar Umberto Calcagno, secretari de l’Associazione Italiana Calciatori. "La lluita pels nostres interessos no s’entén sense justícia", va apel·lar David Terrier, president de FIFPro Europa, una organització que a nivell global es troba en fase d’interinitat després de la sortida de David Aganzo.

Demandes sense resposta

Per Terrier, "la FIFA no ens escolta", una denúncia que va argumentar en tres demandes perquè no hi va haver resposta. El 2021, la Professional Players Association (PFA), sindicat dels jugadors de la Premier, va remetre un comunicat firmat per tots els capitans del nivell màxim del futbol anglès en què demanaven una avaluació de la càrrega de partits, tant en l’aspecte físic com a mental. El 2022 es va produir una crida d’atenció similar dels clubs de la Ligue 1 que es va repetir l’any següent. "És irrespectuós i insuportable que no hi hagi un diàleg social amb les organitzacions que representen els jugadors", va dir Terrier.

Per al líder de l’organització sindical dels jugadors a Europa, la FIFA està "incomplint el seu mandat com a regulador global a l’explotar el calendari internacional per als seus propis interessos comercials. Quan aquest calendari ha de ser pel bé del joc. Al farcir de partits el calendari està acumulant una pressió física i mental extrema sobre els jugadors de les principals lligues. Això perjudica la salut dels futbolistes i perjudica les lligues nacionals, que són la pedra angular del patrimoni del futbol europeu".

LaLiga no forma part del consorci d’European Leagues, però des de la presidència de Javier Tebas, l’organització espanyola està perfectament alineada amb els interessos d’aquesta organització que agrupa els ocupadors dels jugadors. "No cal que digui els anys de lluita constant que he mantingut sobre temes de governança en les institucions que dirigeixen el futbol. Per això és important el matís que la FIFA i la UEFA són clau per al desenvolupament de la piràmide del futbol. Ara bé, no estan fent l’ús correcte d’aquesta posició, com els ha recordat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en sentències recents. Els reconeix una posició de monopoli, però també de posició dominant que els pot fer perdre aquesta condició", va incidir el també advocat espanyol.

Posició dominant

La sentència de la Superlliga va sortir en algunes de les intervencions dels ponents de la denúncia, malgrat que els seus models de campionats nacionals vagin en contra del model únic de l’entitat promoguda per A22. Ara bé, aquella sentència del 21 de desembre del 2023 va ser pionera a l’hora d’exposar els abusos de poder d’organitzacions supranacionals com la UEFA i la FIFA, que també apareixen en el contingut de la demanda que condueixen, entre d’altres, l’espanyol Alfonso Lamadrid de Pablo, expert en Dret Comunitari a Garrigues.

"En el tema del calendari s’ha tornat a exercir una posició dominant, cosa que ens resulta sorprenent, perquè ha passat només nou mesos després d’una resolució del TJUE que ha llançat un missatge clar sobre la necessitat de tenir reglaments transparents no discriminatoris en tots els àmbits, i més en el laboral", va explicar Tebas. Per al mandatari de LaLiga, la FIFA "no pot regular res del que afecti l’àmbit laboral. Sense l’acord dels jugadors i els seus ocupadors, com es va demostrar en el cas Superlliga o en el més recent cas Diarra (que afecta la llibertat de moviments dels jugadors després d’una sanció que va rebre l’exjugador del Reial Madrid), no es pot aprovar el reglament".

Per això, per als promotors de la demanda han sigut sorprenents mesures de la FIFA com l’establiment d’una finestra extra de fitxatges al juny per al nou Mundial de clubs, una competició creada ad hoc que, al seu parer, ha sigut la gota que ha fet vessar el got del calendari internacional. Tant per als equips que directament es veuen afectats per una macrocompetició amb 32 equips (Reial Madrid i Atlètic entre d’altres) com per als que veuen alterada la seva programació regular.

Notícies relacionades

"Entre els jugadors i els ocupadors és on s’ha de decidir com es regula aquesta indústria en l’àmbit laboral. Jo m’assec amb el sindicat, amb l’AFE, i a partir d’aquí pacto el calendari. Després hi ha consultes amb la Federació, però els passos són aquests", va sentenciar Tebas, una de les veus més crítiques contra l’arbitrarietat de la FIFA.

En el front judicial hi ha latent l’amenaça de vaga que alguns jugadors –amb Rodri, ara lesionat, com a estendard– estan promovent de manera encoberta a l’evitar estar en aturades com l’actual, un parell d’amistosos convertits en Lliga de Nacions que, lluny de donar mèrit a la data, han suscitat crítiques notables. El futbol ha entonat l’"enough is enough" contra la sobrecàrrega de partits al calendari.