Presentació en el COE

Ser esportista olímpic i militar

El Ministeri de Defensa i el Comitè Olímpic Espanyol acorden un projecte per afavorir una sortida professional a les Forces Armades per als esportistes espanyols d’alt nivell.

Ser esportista olímpic i militar
2
Es llegeix en minuts
Sergio R. Viñas

No menys de 100 militars omplien ahir l’ala dreta de l’auditori del Comitè Olímpic Espanyol (COE). A l’altra banda, al voltant de 80 esportistes d’alt nivell, alguns d’ells medallistes als Jocs de París com la marxadora María Pérez, la waterpolista Laura Ester o els boxejadors Ayoub Ghadfa i Enmanuel Reyes Pla, i d’altres ja retirats de la competició. Davant d’ells, la presentació del projecte que permetrà unir els dos mons, de manera semblant al que ja passa en altres països del nostre entorn. A partir d’ara, l’Exèrcit reservarà 50 places a l’any per a l’accés a la carrera militar d’esportistes d’alt nivell.

Un acord perseguit des del 2005 pel president del COE, Alejandro Blanco, que ha cristal·litzat en l’arrencada de l’olimpíada que desembocarà en els Jocs Olímpics de Los Angeles 2028 i del qual es van oferir escassos detalls. Especialment, sobre la manera en què els esportistes podran compatibilitzar la seva carrera militar amb les obligacions pròpies de les seves disciplines competitives.

Espanya explora així una via que Itàlia està posant en pràctica des de fa anys i que ha repercutit molt positivament en el seu medaller. Principalment, perquè la possibilitat de tenir una carrera professional assegurada a l’Exèrcit contribueix que esportistes minoritaris no s’hagin de veure en la disjuntiva d’elegir entre el seu esport i el seu futur professional quan la seva carrera s’esgoti o els resultats no siguin els esperats.

En l’actualitat, només hi ha tres esportistes d’alt nivell a l’Exèrcit. Els medallistes a París Carlos Arévalo (piragüista, present a l’acte) i Fran Garrigós (judoka); i Sara Márquez, pentatleta que participa en Mundials Militars. A Espanya hi ha actualment uns 6.000 esportistes d’alt nivell, consideració oficial i legal que es trasllada a un llistat anual que elabora el CSD. D’aquests caldria restar als més grans de 30 anys i aquells que tenen una carrera professional altament remunerada (futbolistes o basquetbolistes d’elit, per exemple). Per tant, és molt probable que tots o gairebé tots aquells que volen optar per aquesta via puguin fer-ho.

Entre 18 i 29 anys

Notícies relacionades

El límit d’edat ve a conte que aquestes places seran reservades a esportistes que tinguin entre 18 i 29 anys, matís que va ser criticat posteriorment en grupets per esportistes més veterans, com María Pérez. Un altre requisit serà haver finalitzat l’ESO.

L’accés a l’Exèrcit, segons va detallar el seu director general de Reclutament i Ensenyament Militar, el tinent general Pedro García Cifo, es farà a través de la convocatòria anual de places per a Tropa i Infanteria, en què es reservaran aquests 50 llocs: "Es tracta de facilitar la incorporació a les Forces Armades del major nombre possible de persones pertanyent al col·lectiu d’esportistes d’alt nivell".