Tennis

Nadal reapareix en una exhibició supermilionària a l’Aràbia Saudita

El penúltim ball del campió mallorquí, abans de la seva retirada a finals de novembre a la Copa Davis de Màlaga, serà aquesta setmana a Riad amb Alcaraz, Djokovic, Sinner, Medvédev i Rune.

Nadal reapareix en una exhibició supermilionària a l’Aràbia Saudita
4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Rafael Nadal reapareixerà en una pista de tennis aquest dijous, 78 dies després d’haver jugat el seu últim partit en els Jocs Olímpics de París en un doble amb Carlos Alcaraz. El penúltim ball del campió mallorquí, abans de la retirada anunciada per a finals de novembre a la Copa Davis de Màlaga, serà a Riad, la capital de l’Aràbia Saudita, per participar en la multimilionària exhibició The Six Kings Slam, a la qual acudirà després de la crida irresistible dels petrodòlars juntament amb Alcaraz, Novak Djokovic, Jannik Sinner, Daniïl Medvédev i Holger Rune.

Tres dies després del Masters 1000 de Shanghai i malgrat les queixes de molts d’ells per una temporada carregada de tornejos i partits, sense temps per al descans, els sis elegits per a l’estrena d’aquesta competició no han dubtat a acceptar la invitació amb un xec fix d’1,5 milions de dòlars i la possibilitat d’un extra per guanyar el torneig de 6 milions, gairebé el doble del que ha rebut aquesta temporada el campió de Wimbledon (3,4 milions) o de l’Open dels Estats Units (3,6 milions), per citar els dos Grand Slams que han donat més premi aquesta temporada, això sí, guanyant set partits al límit dels cinc sets per aconseguir-ho.

"Una exhibició no té res a veure amb un partit del circuit", argumentava fa uns dies Alcaraz, que porta jugats 61 partits (10 derrotes) fins al moment aquesta temporada i que, després de guanyar Roland Garros, Wimbledon i la medalla de plata a París va patir una davallada anímica i física a la gira nord-americana, que no li va impedir jugar la Laver Cup, on va ser el líder de la victòria d’Europa, guanyar el títol de Pequín i ara l’exhibició al desert de Riad, abans d’afrontar un dur i atapeït final de temporada on li queden per jugar el Masters 1000 de París (28 d’octubre al 3 de novembre), les Finals de l’ATP a Torí (10 al 17 de novembre) i la Davis (19 al 24 de novembre).

El seu gran rival, Sinner, amb el mateix calendari i 71 partits (6 derrotes) sobre l’esquena, tampoc ha renunciat a la supermilionària proposta presentada com si fos un capítol de la sèrie Joc de trons.

L’exhibició, muntada per Turki Al-Sheik (propietari de l’Almeria des del 2019) i responsable de l’esport a l’Aràbia Saudita, havia d’haver-se jugat al febrer a la tornada de l’Open d’Austràlia però es va ajornar per la lesió muscular de Nadal a Brisbane, que el va deixar KO fins a reaparèixer a Barcelona per afrontar la que ha sigut la seva última gira de terra, on va caure en primera ronda de Roland Garros contra Zverev i en segona ronda dels Jocs de París contra Djokovic.

La competició es disputarà al nou estadi The Venus de Riad, amb una capacitat per a 8.000 espectadors i s’oferirà mundialment per televisió, a Espanya en obert a DAZN. Sinner i Alcaraz obriran dimecres la competició contra Medvédev i Rune per jugar dijous, el que guanyi, les semifinals contra Djokovic i Nadal. Divendres hi haurà descans perquè l’ATP prohibeix una exhibició de partits tres dies seguits. Així que dissabte es jugaran el partit per la tercera plaça i la final.

Blanqueig d’imatge

Aquest esdeveniment és el punt culminant d’una sèrie de tornejos relacionats amb el tennis que l’Aràbia Saudita ha organitzat en els últims anys amb la intenció de blanquejar la seva imatge. El 2023, va organitzar les Next Gen Finals i la Riad Season Cup, i aquest any és la seu de les WTA Finals (2 al 9 de novembre). La crítica de moltes tennistes, entre elles les llegendàries Martina Navratilova i Chris Evert pel tracte a les dones a l’Aràbia, no ha evitat el cant de sirena a un circuit femení necessitat de dòlars.

Les autoritats saudites no es conformen i esperen que aquests esdeveniments siguin el pas endavant amb la vista posada a organitzar tornejos del circuit ATP i WTA, Masters 1000 o les Finals dels dos circuits o la mateixa Copa Davis. Amb aquesta intenció han finançat aquest any per primera vegada el rànquing mundial de l’ATP i han aportat el patrocini en diversos tornejos del circuit, obrint la porta de l’exclusiu Wimbledon.

Ambaixador esportiu

Notícies relacionades

Nadal és part fonamental de l’estratègia de l’Aràbia Saudita, que l’ha convençut amb un supermilionari contracte per ser l’ambaixador esportiu del país. Un acord firmat i presentat el gener del 2024 malgrat la controvèrsia per les acusacions que l’Aràbia Saudita utilitza l’esport per millorar la seva imatge internacional. En el seu moment, Nadal va defensar la decisió afirmant: "No crec que el país necessiti algú com jo per millorar la seva imatge".

L’ex número 1 i campió de 22 Grand Slams, que diumenge va ser el primer a arribar a Riad, ja va dir en el seu dia que l’acceptació del càrrec no era una qüestió econòmica. "Els diners saudites no em canviaran la vida" i que el seu contracte està enfocat a "promoure el tennis" i ajudar a desenvolupar l’esport a l’Aràbia Saudita. Si això canviés en els pròxims anys ha assegurat que trencaria aquesta relació per la qual cobrarà 300 milions durant la pròxima dècada.

Temes:

Rafa Nadal