Evarist Murtra: "El soci compromissari ha de rebutjar els comptes de Laporta"

Evarist Murtra: "El soci compromissari ha de rebutjar els comptes de Laporta"
4
Es llegeix en minuts
Joan Vehils

¿Quina primera lectura fa del tancament econòmic dels comptes de la temporada 2023-2024?

Després de llegir l’auditoria amb deteniment, la valoració és molt negativa respecte a com els administradors són capaços de gestionar el club amb aquesta impunitat, amb tanta opacitat i tantes mitges veritats. Les conclusions són que els comptes són molt dolents i presenten moltes desviacions sobre el que es va pressupostar l’exercici anterior.

Llavors ¿pensa que van intentar confondre el soci quan van anunciar que tenien un benefici ordinari de 12 milions?

És evident, sí, i espero que el soci compromissari no es confongui dissabte. Ja des del juliol van començar, a través del nostre president, a parlar del concepte beneficis ordinaris en lloc del tancament de l’exercici comparat amb el pressupost que van presentar. El comunicat de l’abans de conèixer l’auditoria, posant com a fet nuclear que s’havien aconseguit 12 milions de benefici ordinari i assenyalant d’amagatotis que, en realitat, se’n van perdre 91 en comparació amb allò pressupostat, va ser un intent de desviar l’atenció. I tant els comptes com l’auditoria, plena d’excepcions i "excepte per..." és una prova més de la incapacitat absoluta d’aquesta junta per gestionar el club de manera transparent.

Vostè, l’octubre del 2023, va afirmar que seria un fiasco el tancament d’aquesta temporada.

Era molt evident, si segueixes amb atenció el fiasco de tot el que va envoltar la mal anomenada Barça Media. Aquesta operació va començar el juliol del 2022 amb l’únic motiu d’inscriure jugadors. Llavors, es va constituir una societat que va donar entrada a dos socis pantalla, Orpheus i Socios.com, i una valoració de la companyia de 150 milions. Aquests socis van aportar capital per 20. La societat tenia per objectiu vendre continguts digitals del club. L’any següent, va passar a una valoració de 400 milions, afirmant que diversos socis prendrien una participació en aquesta. Els socis eren molt sospitosos tots, uns anònims, altres d’establerts en paradisos fiscals. El club es va apuntar 408 milions, la meitat pel que s’hauria de cobrar, l’altra meitat per increment de valor patrimonial...

Continuï, sisplau.

Cap club del món té en els seus actius la venda de productes digitals. La meva valoració va ser que seria difícil, per no dir que impossible, que aquests inversors complissin els pagaments. Així ha sigut i això ha causat un deteriorament en el balanç i compte de resultats del club de mida molt important. El més intolerable és que, malgrat les excepcions de l’auditoria, el club no ha deteriorat aquesta participació en els seus llibres.

Tot el que fa referència a Barça Studios, Barça Vision o Bridgeburg ¿li continua semblant una ficció?

Perdó, però l’important no és que m’ho sembli a mi, és que ho sembla a tothom i el redactat de l’auditoria així ho manifesta. Miri, el juny del 2023, aquesta empresa va tancar amb unes vendes de 450.000 euros. En l’últim tancament, el juny d’aquest any, ¡en són 70.000! No hi ha empresa independent que justifiqui la valoració, ni pla de negoci, segons l’auditor. Això fa preveure un altre tancament, el juny del 2025, amb pèrdues abundants, ja que haurà de deteriorar tota la valoració actual per increment de valor patrimonial.

L’auditora Grant Thorton ha presentat excepcions. ¿El soci compromissari ha d’acceptar les explicacions del club o, per contra, rebutjar els comptes?

El soci els ha de rebutjar, ja que no representen una imatge fidel d’aquests. Miri, no hi ha empresa a Espanya ni al món que aprovi uns comptes, els seus comptes, amb tantes excepcions, "excepte per..." i tota mena de matisacions. Cap empresari assenyat presentaria aquests comptes i aquesta auditoria davant el seu consell d’administració. Els socis són els amos del club i els nostres gestors miraran que donem el vistiplau a uns comptes que van amb una auditoria tremendament crítica.

¿I quina seria l’opció correcta?

Molt senzilla, els comptes han de ser reformulats atenent a les observacions i/o recomanacions de l’auditor. A continuació, l’auditor ha de repassar-los i, immediatament, convocar una altra assemblea de propietaris i aprovar els comptes, ja netejats, sense excepcions ni "excepte per...". Això és el que hauria de fer el president Joan Laporta i seria una mesura digna d’elogi, però em temo que no ho faran, per això crec que cap d’ells mereix l’alt càrrec que ocupen.

Vostè tenia o té amistat amb Laporta i, no obstant, se’l vincula ara amb la possible candidatura de Joan Camprubí Montal. ¿Els recolzarà? ¿Els veu preparats?

Notícies relacionades

Tenia amistat amb Jan fins a la meva dimissió el 2008 per discrepàncies profundes en com volia governar el club. Des de la meva dimissió, juntament amb molts altres directius, no l’he tornat a veure fins l’altre dia que em van imposar la insígnia de 75 anys de soci, acte per a mi emotiu. Aquestes discrepàncies s’han anat fent més profundes des que ha tornat a ser president, i per la seva manera i concepció de com s’ha d’administrar un club que és la primera marca de Catalunya. Tinc bona relació amb Joan Camprubí, líder de Som un clam, i de molts que l’acompanyen. Són barcelonistes de generacions, tenen l’edat idònia i els veig generosos i èticament no em generen sospites.

Amb l’actual situació financera, ¿es reafirma que el Barça mai s’ha de convertir en una SA?

Evidentment. La millor senya d’identitat és aquesta. Un club català amb vocació de ser més que un club i molt més que un equip de futbol. És innegociable. No s’entén el Barça sense un component catalanista molt fort. El que cal fer és gestionar bé, i una reforma d’estatuts amb uns mínims requerits per poder accedir als llocs d’administració i una reforma on hi hagi mecanismes de control potents.

Temes:

Joan Laporta Jan