PARALÍMPICS

El CSD mantindrà la beca a la maratoniana Elena Congost

Elena Congost llora con su guía Mia Carol al cruzar la meta.

Elena Congost llora con su guía Mia Carol al cruzar la meta. / Javier Etxezarreta / EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president del Consell Superior d’Esports (CSD), José Manuel Rodríguez Uribes, va afirmar ahir que l’atleta paralímpica Elena Congost, que va ser desqualificada en la marató dels Jocs Paralímpics de París 2024 després de ser bronze, mantindrà la seva beca del pla ADOP. "Va perdre el bronze, però no perdrà la beca. Ho tenim clar. El Comitè Paralímpic i el CSD de la mà recorrem la decisió, que encara ha de decidir-se", va dir Uribes durant la seva intervenció en la Comissió d’Educació, Formació Professional i Esports del Senat.

Congost, en la carrera de marató en categoria T12 dels Jocs Paralímpics de París 2024, va entrar tercera, juntament amb el seu guia, Mia Carol Bruguera, que va creuar la meta després de tenir rampes als últims metres i van parar el crono en 3.00.48 hores, marca personal. L’atleta era bronze, però se li va retirar la medalla per deixar anar a escassos metres de l’arribada la corda que la unia al seu guia com a acte reflex per evitar que aquest caigués, cosa que va provocar la seva desqualificació, un incident que l’atleta va considerar "injust i surrealista".

Reclamació de l’atleta

Notícies relacionades

El secretari d’Estat va mostrar la seva esperança ahir durant la seva compareixença en el fet que "el Comitè Paralímpic Internacional podia decidir que hi hagi dos bronzes i així no es perjudica ningú, com passa en altres esports". "Però no és una decisió que ens correspon, la que ens corresponia era la de la beca i aquesta l’hem garantit", va afirmar.

La mateixa Elena Congost ja el passat 25 de setembre, i per mitjà dels seus advocats, va reclamar al Comitè Olímpic Internacional (COI), al Comitè Organitzador de París 2024 i al Ministeri d’Esports francès que li tornin la medalla que se li va retirar per una norma "anormalment estricta i rígida" i compartir el bronze amb la quarta classificada.