Finalista del Premi BBVA a la sostenibilitat empresarial

Javier Achiaga. CEO a Cooling Photonics: "Hem de trobar maneres més sostenibles de refredar"

Depósito revestido con el material desarrollado por Cooling Photonics.

Depósito revestido con el material desarrollado por Cooling Photonics. / BBVA

3
Es llegeix en minuts
Alberto G. Reina

El Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial és un reconeixement a les empreses que marquen la diferència en el seu compromís amb la sostenibilitat. Aquest guardó busca no només destacar el compliment de pràctiques responsables, sinó també incentivar la innovació per crear un impacte durador. Les 8 empreses finalistes estan compromeses amb el desenvolupament de solucions que contribueixin a generar un model de negoci més sostenible i inclusiu. Al premiar aquestes iniciatives, BBVA es posiciona com un referent en l’acompanyament cap a una economia baixa en carboni a Catalunya.

¿Per què és necessari trobar nous sistemes de refredament?

Segons l’ONU, el 2020 vam gastar el 17% de l’electricitat que vam produir en refrigeració i va ser responsable del 8% de les emissions de CO2. I la previsió és que el 2050 aquests números es multipliquin per tres. Els sistemes tradicionals, que depenen de combustibles fòssils i refrigerants perjudicials, consumeixen energia, contaminen i contribueixen a l’escalfament global. Hem de trobar maneres més sostenibles de refredar.

¿Estan forçant les normatives un canvi en aquest sentit?

Sí, les regulacions ambientals estan impulsant canvis significatius cap a solucions de refredament més sostenibles. També factors com l’augment del preu de l’energia, l’escassetat de recursos, l’increment de les temperatures i la freqüència de fenòmens climàtics extrems, juntament amb una consciència ambiental més gran.

¿En què consisteix el desenvolupament de Cooling Photonics?

Cooling Photonics desenvolupa revestiments de refredament passiu que no consumeixen energia ni generen contaminació. Els nostres materials absorbeixen únicament un 2% de la calor del sol i, al seu torn, potencien l’emissió de llum infraroja, que utilitzem de manera natural per eliminar l’excés de calor. Com a resultat, els nostres materials es mantenen per sota de la temperatura ambient fins i tot sota la llum solar directa. Per exemple, un dia d’estiu amb 30ºC de temperatura ambient, un cotxe negre exposat al sol en pot assolir més de 80ºC, mentre que un de blanc pot arribar a 55ºC. En canvi, un vehicle recobert amb el nostre material es mantindria al voltant de 27ºC.

¿Quins resultats està demostrant?

Hem monitoritzat algunes de les nostres instal·lacions i els resultats han sigut molt positius. A més d’aconseguir una notable reducció de temperatura, el nostre material suavitza dràsticament els pics i disminueix l’estrès tèrmic. Per exemple, en armaris electrònics, hem aconseguit baixar les temperatures de funcionament de 50ºC a menys de 32ºC. En tancs de líquid, hem aconseguit reduir la temperatura mitjana en més de 5ºC, cosa que es tradueix en un estalvi significatiu de kWh i una reducció de les emissions de CO2. A més, aquest material contribueix a prolongar la vida útil d’estructures i equips al minimitzar l’estrès tèrmic.

L’àmbit d’aplicació ha de ser ampli...

En aquest moment, ens estem enfocant en instal·lacions industrials, com dipòsits, armaris i equips electrònics, on aconseguim que operin en condicions menys adverses, cosa que es tradueix en menys incidències, més vida útil i un menor consum energètic. També treballem en el sector de la construcció, en cobertes o façanes, on ajudem a mitigar problemes tèrmics i a millorar l’eficiència energètica.

Notícies relacionades

¿Quina valoració fa la seva empresa d’aquesta selecció com a finalista en el Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial?

Estem molt contents; significa molt per a nosaltres. És una validació important, perquè hi ha un jurat que creu que el nostre projecte mereix ser finalista. És també un reconeixement a l’esforç d’un equip i al seu treball, als nostres inversors que han cregut en la nostra tecnologia i al nostre equip. I és un reconeixement a tots els nostres clients que han decidit innovar, adoptant noves tecnologies que milloren el seu negoci i són respectuoses amb el medi ambient.