Anàlisi

Avanços i desafiaments

Les dades mostren recuperació, però serà necessària una gestió rigorosa i prudent per assegurar un futur estable i competitiu.

Avanços i desafiaments
2
Es llegeix en minuts
Oriol Amat
Oriol Amat

Catedràtic d'Economía Financiera de la Universitat Pompeu Fabra

ver +

Quan s’analitza una entitat com el Barça, cal fer-ho des d’una perspectiva global. No obstant això, en aquest article ens centrarem exclusivament en l’economia, observant també l’evolució des de 2021, on hi ha hagut avenços importants però també reptes significatius per superar.

L’anàlisi econòmica del Barça es pot abordar des de dues perspectives: el valor real i el valor comptable. El valor real inclou actius intangibles com la marca del club o els jugadors formats a la Masia, clau per al futur del Barça. Segons la revista nord-americana Forbes, el valor del Barça ha augmentat dels 3.939 milions d’euros el 2021 als 5.153 milions el 2024. Aquest creixement del 30% és molt positiu. No obstant això, segons la normativa comptable, aquests actius intangibles no es valoren, fet que fa que el valor comptable sigui més conservador, i passi de -451 milions d’euros el 2021 a -94 milions el 2024. Encara és negatiu i, per tant, la situació financera encara no s’ha estabilitzat completament, però mostra una millora clara.

Pel que fa als resultats econòmics, els ingressos han augmentat un 41% respecte a la temporada 2020-2021, i han assolit els 894 milions d’euros el 2024, mentre que les despeses s’han reduït un 22%. Això ha generat un superàvit de 12 milions d’euros en els resultats ordinaris, en contrast amb les pèrdues de 505 milions de 2021. És un canvi positiu, però cal ser prudents: aquest superàvit només reflecteix les operacions del dia a dia del club, mentre que els resultats extraordinaris han estat negatius, cosa que ha provocat un resultat net final de -91 milions d’euros el 2024. Tot i que la pèrdua és molt més petita que la de 2021 (-481 milions d’euros), encara queda feina per revertir aquesta situació.

Un aspecte que mereix especial atenció és el projecte Barça Vision, que els auditors han marcat com una excepció no quantificable. Al no haver-ho quantificat els auditors és correcte com s’ha informat en els comptes. És un punt d’incertesa per als comptes futurs. Si el projecte es materialitza tal com s’espera, podria contribuir significativament a la recuperació econòmica. Però si no s’aconsegueix complir les previsions, podria tenir un impacte negatiu en el futur.

Notícies relacionades

També és important destacar la millora en la liquiditat. El fons de maniobra, que mesura la capacitat de fer front als deutes a curt termini, ha millorat de -554 milions d’euros el 2021 a -218 milions d’euros el 2024. És una evolució favorable, però la xifra continua sent negativa, fet que indica que el club encara ha de seguir treballant per estabilitzar completament la seva situació financera.

En conclusió, el Barça mostra signes clars de recuperació econòmica durant el període 2021-2024, amb una millora del valor real, resultats ordinaris positius i millora del fons de maniobra. No obstant això, hi ha motius per a la prudència. El nivell de deutes segueix sent elevat, els resultats extraordinaris han estat negatius i el valor comptable, tot i millorar, continua essent negatiu. Projectes com Barça Vision i l’Espai Barça seran fonamentals per al futur econòmic del club. Si no es gestionen adequadament, podrien representar un risc important. Per tant, encara que les dades mostren recuperació, caldrà una gestió rigorosa i prudent per consolidar els avenços i assegurar un futur econòmic més estable i competitiu. Els reptes pendents són grans, però amb una gestió adequada, el Barça els pot superar i sortir-ne reforçat.