L’Athletic liquida en mitja hora un Espanyol obtús

L’equip de Valverde s’exhibeix i passa per sobre del bloc de Manolo amb els gols d’Iñaki Williams (2), Vivian i Berenguer.

L’Athletic liquida en mitja hora un Espanyol obtús
3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El pitjor partit de la temporada de l’Espanyol va rebre el càstig que mereixia. Des de la primera part de Valladolid, en l’estrena de la Lliga, el bloc de Manolo González havia competit sempre davant rivals de tot tipus i condició. A San Mamés, no (4-1). El conjunt català va ser una caricatura d’equip. Sense ordre, sense ànima i sense encert, va ser atropellat per un Athletic molt superior, que va liquidar el duel amb tres gols a la primera mitja hora. No hi ha més remei que reaccionar divendres vinent a Cornellà davant el Sevilla, la cita que precedirà el derbi de Montjuïc contra el Barça.

Poc es pot al·legar en un xoc tan desigual com el viscut ahir a la Catedral. L’Espanyol va ser una joguina en mans d’un Athletic que es va divertir de valent. Els Williams es van donar un homenatge per la prada de San Mamés, Berenguer va exhibir el seu talent en la mitjapunta i fins i tot Vivian, que venia de jugar dos partits amb la selecció espanyola, es va afegir a la festa. Ni tan sols el meta Joan García, venut sota pals, va poder evitar la catàstrofe.

El primer, a la manera antiga

Reprenia l’Espanyol la marxa després de l’aturada de seleccions amb la intenció de superar un repte a Bilbao, on l’Athletic només havia perdut una dels 23 anteriors partits de Lliga. L’Atlètic va ser l’últim en assaltar un feu en què els lleons solen exhibir la seva intensitat per intimidar tots els seus rivals. Conscient d’això, Manolo González va demanar als seus homes personalitat i contundència, però aviat es va ensorrar el pla.

Va optar el tècnic periquito per un sol canvi en el seu onze respecte al convincent triomf davant el Mallorca (2-1). Brian Oliván va entrar per Cardona per enfortir el carril esquerre. Amb els germans Williams com a punyals per les bandes era obligatori protegir-se el màxim possible, però el primer gol va arribar a la manera antiga. Un córner llançat per Nico el va rematar Vivian de manera tan poc ortodoxa com efectiva. El central va enviar la pilota a les xarxes amb el genoll davant l’escassa oposició de Kumbulla (m. 6).

Si ja per si mateix resulta una muntanya la visita a Bilbao, la costa es va aixecar de mala manera amb aquest gol tan matiner d’un Athletic que mai va patir i va tornar a assestar una altra punyalada al cor periquito. En aquesta ocasió va ser Berenguer qui va visualitzar Iñaki Williams a l’àrea. L’internacional ghanès va batre Joan García després d’un excel·lent control, que va deixar en evidència els centrals periquitos (m. 28).

Trontollava de manera alarmant l’Espanyol i l’equip basc no va tenir pietat. El tercer va arribar just davants de complir-se la mitja hora amb una triangulació dels tres jugadors més talentosos de l’equip de Valverde, amb permís del lesionat Sancet. Nico es va escapar per l’esquerra davant un Omar incapaç d’enderrocar-lo, va cedir a Berenguer i l’exjugador d’Osasuna va repetir assistència per al killer Iñaki.

"Un dia fotut"

Notícies relacionades

Quedava més d’una hora de partit i patiment per a un Espanyol totalment desarborat. Manolo va moure l’arbre amb un triple canvi després del descans, però la reacció mai va arribar. Més aviat al contrari. Berenguer va posar el quart (m. 55) i va acabar amb qualsevol mínima esperança dels periquitos.

No hi va haver més sang a Bilbao. Valverde va donar descans a les seves estrelles i l’Espanyol va completar una trista actuació. De poc va servir el golàs de falta de Tejero en l’últim sospir d’una actuació per oblidar. "No hem estat bé. És un dia fotut per fer autocrítica tots. Hem d’aixecar-nos ràpid. Això ens ha de servir per adonar-nos-en d’on som", va resumir Manolo González.