Els futbolistes, més exposats a malalties neurodegeneratives

Els cops al cap, tant amb la pilota com contra altres jugadors, incrementen les opcions de tenir malalties com l’ELA, parkinson o demència, segons un estudi mèdic.

Els futbolistes, més exposats a malalties neurodegeneratives
2
Es llegeix en minuts
Begoña González

L’augment de traumatismes cranioencefàlics en els últims 50 anys entre els futbolistes professionals podria provocar un augment de casos de malalties neurodegeneratives en els pròxims anys. Així ho determina un estudi del Clínic-IDIBAPS i la UB presentat ahir a Barcelona i publicat a la revista científica The Lancet Neurology.

L’estudi, que ha analitzat els impactes al cap dels jugadors en quatre Mundials dels últims 50 anys, observa un augment significatiu d’aquest tipus de contusions i en conseqüència augura una probabilitat més gran en aquest col·lectiu de desenvolupar malalties neurodegeneratives com l’ELA, parkinson o demència.

"Si prenem com a referència els estudis existents, la incidència d’aquest tipus de malalties neurodegeneratives entre els exjugadors professionals davant la població control és 1,5 vegades més gran", va assegurar ahir el líder de l’estudi, el doctor Álex Iranzo. "El futbol s’ha tornat més físic, agressiu i competitiu en els últims 50 anys i els cops al cap, tant amb la pilota com amb altres jugadors, han augmentat significativament", va afegir el neuròleg. Del total de lesions habituals relacionades amb la pràctica de futbol professional, el 15% són traumatismes cranioencefàlics i aquestes lesions sofertes repetidament "provoquen la mort de les cèl·lules i l’aparició de proteïnes típiques de malalties neurodegeneratives com el parkinson i la demència".

Malgrat que els investigadors no volen crear alarmisme, sí que han fet una crida a mirar d’implementar mesures preventives que passin per àrbitres més conscienciats a mesures de prevenció que redueixin el nombre de cops al cap després d’analitzar 120 partits que van tenir lloc entre el Mundial d’Alemanya de 1974 i el de Qatar del 2022.

Investigacions prèvies (una escocesa del 2019 i una sueca del 2023) van avaluar exfutbolistes que van jugar professionalment entre els anys 50 i 70 i van detectar que entre el 3% i el 9% d’ells van morir anys més tard a causa de malalties neurodegeneratives, per la qual cosa presumiblement si l’estudi es repetís 30 anys després "la incidència d’aquestes malalties augmentaria a causa de l’augment d’aquests impactes".

2.000 cops de cap en 20 anys

Notícies relacionades

Segons els casos identificats fins al moment, els efectes d’aquests cops solen degenerar en aquestes malalties després de 30 o 40 anys d’haver abandonat el futbol professional, per la qual cosa segons va apuntar el doctor "passen en el moment que han de passar, que és al complir els 60 o 70 anys", insinuant que no s’avancen. Es calcula que els jugadors fan aproximadament uns 2.000 cops de cap en una carrera de 20 anys i que en 10 anys de professió tenen un 50% de possibilitats de tenir una commoció cerebral deguda a un sol cop al cap. "El perfil de jugador més exposat a aquest traumatisme és típicament un defensa a l’àrea", va afegir la doctora Irina Martín-Izquierdo.

"No podem extrapolar aquestes dades al futbol amateur, perquè només hem analitzat futbol professional", va afegir Iranzo.

Temes:

Barcelona Futbol