El rival de la Champions

El vell Bayern que no canvia

El club va apostar per Kompany tot i venir del Burnley, amb el qual va pujar i va baixar de categoria 

El Barça només ha guanyat el seu rival dos cops en 15 duels europeus. L’últim triomf data del 2015

El conjunt alemany ha tingut set entrenadors en vuit anys i només un no va alçar la Bundesliga perquè no va durar ni un mes. Vincent Kompany manté la tradició guanyadora a Múnic.

El vell Bayern que no canvia
3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El FC Barcelona i el Bayern de Múnic van trigar 30 anys a enfrontar-se per Europa (des de la campanya inaugural 1955-1956 fins a la temporada 1995-1996), però ara es troben cada dos per tres, per a alegria dels alemanys i frustració dels catalans. Per quarta vegada en els últims sis tornejos coincideixen en el camí, del qual el Barça acaba sortint rodolant per la cuneta.

Només 2 victòries en 15 enfrontaments han aconseguit els blaugrana, més dos empats, que conformen un historial vermell tirant a negre. De l’última s’han complert nou anys. Va ser el 6 de maig del 2015, el revisitat 3-0 en el qual Lionel Messi va tirar a terra Jérôme Boateng sense tocar-lo. Des d’aleshores s’han encadenat sis derrotes seguides, una ratxa que alimenta el neguit culer.

Sagnol, l’excepció

El Bayern demolidor de sempre pujarà a Montjuïc amb els diferents matisos que li dona cada entrenador. Els relleus a la banqueta de l’Allianz Arena es van accelerant. Des de la marxa de Pep Guardiola (2016), s’hi han assegut set tècnics diferents en vuit temporades, fet que discuteix l’aparent estabilitat i sentit comú dels germànics.

Tots van guanyar títols excepte Willy Sagnol, avui seleccionador de Geòrgia, que hi va estar tot just un mes i no va tenir ni temps. Van conquerir la Bundesliga Carlo Ancelotti, Jupp Heynckes, Niko Kovac, Hansi Flick (el més exitós, capítol a part), Julian Naggelsmann (va aguantar dues campanyes), Thomas Tuchel i l’actual, Vincent Kompany, que ja ha elevat el Bayern al cim de la taula.

Per a això el van fitxar. Perquè obrís una nova etapa després que Xabi Alonso arrabassés la Bundesliga a un Bayern que la considera seva. Parèntesi: malgrat el mal any de lliga, el Bayern va arribar a les semifinals de la Champions, on va caure davant el Madrid.

Sense antecedents

Cap antecedent ni relació tenia Kompany, nascut a Uccle, al sud de Brussel·les el 1986 (té 38 anys), amb el club bavarès més enllà d’haver jugat a Alemanya amb l’Hamburg en els seus inicis (2006-09), o d’haver sigut pupil de Pep Guardiola al Manchester City tres cursos (2016-19) abans que el seu cos malmès l’induís a abandonar.

Potser hi té una cosa a veure. La carrera d’entrenador de Kompany ha sigut breu i poc exitosa: dues campanyes a l’Anderlecht i dues al Burnley, amb un ascens des de la Championship i un descens immediat des de la Premier. Una taca que no va alterar els plans del Bayern, que li ha estès un contracte de tres anys.

Notícies relacionades

El nou entrenador ha reforçat la defensa, convençut que al davant li sobra talent amb Jamal Musiala, Serge Gnabry, Kingsley Coman, Leroy Sane, l’incombustible Thomas Müller (35 anys) i, sobretot, Harry Kane. Es presentarà a Montjuïc el davanter que mai ha guanyat un títol –va estendre el seu malefici des d’Anglaterra fins a Alemanya i a la final de l’Eurocopa– amb un triplet anotat en l’últim partit contra l’Stuttgart (4-0). Sota els pals segueix, per descomptat, Manuel Neuer (38).

Herbert Hainer, el desconegut president del Bayern, ha gastat 142 milions per cobrir les necessitats de Kompany. El tècnic es va centrar en el mercat anglès, el que coneix, i va apostar pel mig portuguès João Palinha (Fulham), el davanter francès Michael Olise (Crystal Palace) i va advocar per la compra del central anglès Eric Dier (cedit pel Tottenham). Va completar la defensa amb el japonès Hiroki Ito (Stuttgart) i va recuperar el croat Josip Stanisic, que estava cedit al Leverkusen. Ito i Stanisic, lesionats, es perdran el duel amb el Barça. Igual que Aleksandar Pavlovic, que es va trencar la clavícula contra l’Stuttgart, mentre que Musiala, amb molèsties al maluc, s’ha perdut els últims partits.