EL PODER DE LA MASIA

El ‘Baby Barça’ es doctora a Europa

Flick va alinear un onze amb una mitjana de 24 anys i 185 dies, rècord des del 2011

‘Els nens del Hansi’ teixeixen una intensa connexió amb els aficionats

En el seu primer partit gran a la Champions, Flick va tornar a apostar per una colla de joves que s’han convertit en estructurals. Sis del planter com a titulars i tres més sortint des de la banqueta.

El ‘Baby Barça’ es doctora a Europa
5
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

"¡Això és la Masia! ¡Això és la Masia!", va exclamar un eufòric Hansi Flick quan se li preguntava per l’aclaparador triomf sobre el Bayern Múnic (4-1), que confereix al seu Barça un aire de màquina ofensiva que arriba molt greixada al clàssic de demà davant el Reial Madrid. I el tècnic alemany ho fa amb un equip ple de joves nascuts al caliu del planter, establint un nou registre. L’onze inicial del Barça contra el Bayern tenia una mitjana de 24 anys i 185 dies, només superat pel que va dissenyar Guardiola el novembre del 2011 contra el Bate Borisov (23 anys i 93 dies).

Va començar amb sis del planter a l’equip (Iñaki Peña, Pau Cubarsí, Balde, Casadó, Fermín i Lamine Yamal) i Flick va acabar recorrent en la segona meitat, amb Montjuïc connectat emocionalment amb els seus nens, a tres jugadors més: Dani Olmo, Ansu Fati i Gavi. El poder de la Masia entronitzat a Europa amb una exhibició que es va carregar el Bayern, que va quedar fascinat per l’exquisit treball de formació del seu rival. "És excepcional per al Barça com a club tan poc després de la sortida de Messi ja tenir potencialment un jugador com Lamine que podria reemplaçar-lo. Tot el meu respecte per a la Masia", va assegurar Vincent Kompany, el tècnic del Bayern, anunciant que Cubarsí "serà un dels líders mundials en el pla defensiu".

CUBARSÍ VA SUPERAR LA ‘PROVA KANE’.

Quan el Barça de Luis Enrique va guanyar el 6 de maig del 2015 el Bayern de Pep Guardiola (3-0), Pau Cubarsí tenia vuit anys. Gairebé una dècada més tard, i en el seu primer duel amb el club bavarès, no va ser driblat ni una vegada, tot i que se li va escapar –a ell i a Iñigo Martínez- Harry Kane en l’acrobàtica rematada que va suposar l’1-1. El jove central –té tan sols 17 anys– només va cometre una falta i va fallar set passades de les 40 que va fer. Va anar de menys a més.

De vegades s’oblida que Cubarsí, descobert per Xavi, té tot just 17 anys. S’ha normalitzat tant la seva condició de titular perquè va oferir a Flick una sortida encertada en la pressió del Bayern. El gol anul·lat (m. 11) i el legal de Kane (m. 18) el van fer entrar en un territori desconegut patint molt. Tot i que es va sobreposar acompanyat, en tot moment, per l’ofici del seu soci a l’eix de la defensa: Iñigo Martínez (33 anys).

BALDE, LATERAL, VOLANT, EXTREM.

Tenia 11 anys el defensa. I una dècada després ha hagut d’encarregar-se a Montjuïc de tota la banda esquerra. En aquest asimètric Barça ideat per Flick a ell li toca exercir de lateral esquerrà en el pla defensiu. Va patir a l’inici perquè Olise li arribava massa sol ja que els passadors del Bayern podien parar i pensar.

Després, el Barça va ajustar aquest problema, que va fer la vida més tranquil·la a Balde i li va permetre pujar tota la banda. Anava d’àrea a àrea. D’Iñaki Peña a Neuer. Va fer més driblatges (dos de bons de quatre intents, el 50%) dels que va patir. Només una vegada va ser superat pels davanters del Bayern, que van acabar dimitint en la segona meitat: sis xuts i cap a la porteria del Barça. Així va capitular.

L’"INCREÏBLE" CASADÓ.

No havia complert encara 12 anys aquest jugador a qui Flick es va entregar una vegada consumat el 4-1. "És increïble. Si el veus jugar ara, si saps d’on ve i el nivell que té actualment, amb tot el que ha millorat", va dir el tècnic. L’alemany va omplir d’elogis aquest futbolista, a qui Márquez, obligat per les lesions, va haver d’utilitzar la passada temporada fins i tot de lateral dret. "És increïblement bo en defensa, també amb la pilota als peus. Això és la Masia. Soc molt feliç. Tothom veu la qualitat d’aquests jugadors. Es pot veure en la segona part quan combinàvem i manteníem la possessió. Ha sigut molt bo", va dir Flick. A la retina de l’entrenador i dels seus companys figurarà per sempre la passada koemaniana a Raphinha en el 3-1. Una passada de més de 40 metres que va desfermar la bogeria entre el públic de Montjuïc.

Però la seva hiperactivitat l’ha portat a ser essencial per a Hansi Flick perquè no sent gens de vertigen ni pressió. Ningú ha recorregut tants quilòmetres en la Champions com Casadó, modelat amb encert per Márquez. Són 35,6 quilòmetres i en treu gairebé tres a Kounde (32,7).

FERMÍN, 8 PASSADES, 2 ASSISTÈNCIES DE GOL.

Després del 3-0 en què Messi va fondre Boateng, un nen andalús feia dos dies que acabava de complir 12 anys. Ara, en un partit ple de dinamisme i intel·ligència futbolística, a més de picardia, va marxar ovacionat de Montjuïc . Fermín va desequilibrar l’imponent central sud-coreà Kim en la jugada del 2-1 de Lewandowski. El centrecampista blaugrana fa 14 centímetres menys que el defensa del Bayern. I amb vuit passades bones de nou realitzades (89% d’encert) en una hora a Montjuïc va tenir temps de regalar dues assistències de gol. Va ser tan nociu que el Bayern ni el va detectar. No va necessitar participar gaire –tan sols va tocar 19 vegades la pilota–, però quan va sorgir a la superfície cap rival el va trobar.

Notícies relacionades

LAMINE, L’IMANT.

Tenia 7 anys quan es va viure la ja penúltima victòria del Barça sobre el Bayern. Estava llavors aquell nen pels carrers de Rocafonda, el seu barri de Mataró. A Montjuïc li va costar entrar en joc, condicionat per la pressió atrevida de l’equip de Kompany. Quan va agafar la pilota no la va perdre –26 passades bones i un 31,84% d’encert– i va ser una verinosa amenaça teixint passades amb Pedri. I Lamine va deixar el llegat de la seva assistència a Raphinha en el 4-1 definitiu.