Lewandowski i Mbappé, punteria desigual

Hansi Flick ha creat un marc de joc que fa brillar el rejovenit davanter polonès. Carlo Ancelotti encara ha de trobar els moviments per a l’atacant francès, la seva nova estrella. Dos golejadors, cara a cara.

Lewandowski i Mbappé, punteria desigual
4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

"Sempre està molt bé, no només físicament, sinó en tots els nivells, i això es nota al camp. Té 36 anys, però sembla que en tingui 25, i és per la seva aposta per portar una vida saludable". Això va explicar recentment Anna Lewandowska, la dona de Robert Lewandowski, a la cadena SER. Per descomptat, l’empresària polonesa parla des de la trinxera del davanter. I la seva pròpia, ja que per alguna cosa ha dissenyat personalment la seva dieta durant gairebé tota la seva carrera. "Des de fa 15 anys m’encarrego dels plans de nutrició i suplements del Robert. De vegades fem alguns canvis. De fet, li he preparat un nou pla per a aquesta temporada", va afegir.

Ningú pot portar la contrària a la companya de vida de Lewandowski. És un davanter rejovenit, efectiu davant la porteria com en els seus millors temps, que ha trobat en Hansi Flick un entrenador que li ha creat un marc de joc que li senti tan bé com els pancakes amb proteïna vegana i fruites silvestres que esmorza alguns dies de partit.

100% de partits jugats

Ha celebrat 12 gols en 10 partits de Lliga, dos de penal, i com tot l’equip ha exhibit una millora substancial respecte al curs anterior. Va necessitar llavors 25 jornades per sumar la dotzena de gols actual. Va al galop a la caça dels 23 que va anotar en la seva primera temporada de barcelonista, la de la Lliga de l’1-0 amb Xavi. És el seu tercer any al Barça i apunta que es guanyarà la renovació automàtica per al quart folgadament.

En el seu contracte figura que si no juga com a mínim el 55% dels partits, el club blaugrana pot trencar la vinculació. Porta 10 de 10 a la Lliga i 3 de 3 a Champions. El 100%. Aquesta campanya guanya 32 milions d’euros bruts, el més ben pagat de la plantilla; la que ve, si es confirma, el sou en baixaria 26. La continuïtat faria molt feliç la seva dona, que va dir en l’entrevista en qüestió que la família ha trobat el seu lloc al món i és a Barcelona.

Xavi, com se sap, va voler desprendre-se’n. Laporta s’hi va negar en rodó. I Flick creu en el polonès a ulls clucs. "Lewandowski és el mateix jugador que vaig conèixer a Múnic, el millor del món a l’àrea. És fantàstic", va assenyalar després d’un hat trick contra l’Alabès.

Flick no li demana grans esforços defensius. Tan sols una funció específica per limitar el seu desgast. Pressiona el migcampista rival i poc més. Ja en atac baixa a rebre per descarregar i ajudar en la sortida de la pilota, com va passar contra el Bayern en el primer gol. I quan pot, l’alemany el substitueix per dosificar-lo.

Des del punt de vista intern, si el seu lideratge va ser considerat en el passat com amarg o poc constructiu –visibilitzat amb aquell gest d’insolència cap a Lamine Yamal–, ara no ho sembla. Els comentaris negatius sobre la seva actitud entre bastidors han desaparegut o han deixat de transcendir. El del Barça és un vestidor anòmal, en el sentit que els veterans estan en minoria davant l’àmplia manada d’adolescents que formen una nombrosa pinya. A més, els gols entren i ell somriu com mai. Els golejadors de raça són així.

Sense partit rodó

Davant, amb l’altre 9 a l’esquena, debutarà Kylian Mbappé en un Madrid-Barça. Ha conegut la primera remuntada al Bernabéu contra el Dortmund i ara l’esperen les emocions d’un partit de ressonància mundial. Mbappé no està rebent a Madrid les felicitacions de Lewandowski a Barcelona. Porta sis gols, tot i que tres són de penal, i el seu futbol no és encara de canyella fina. Vinícius, de moment, li fa ombra. A l’astre francès encara li falta un partit rodó amb la samarreta blanca.

Carlo Ancelotti, a diferència de Luis Enrique en el PSG, no li exigeix defensivament. "Prefereixo que marqui gols abans que pressionar. A Mbappé li demano el mateix que li demanava a Benzema: que es posicioni bé per poder estar preparat de cara a una transició ràpida", va revelar.

Notícies relacionades

Al voltant de la seva figura s’ha generat molt soroll: per l’enrenou de la seva incorporació, per la querella al París Saint-Germain per uns 55 milions no pagats (de moment, guanyada) i per una acusació de violació procedent de Suècia. Ancelotti valora el seu caràcter tranquil, de manera que abans del clàssic no li va afegir pressió. "Sap perfectament el que ha de fer, perquè té experiència i ha jugat moltes vegades contra el Barça".

Lewandowski i Mbappé, dos nous experimentats i amb una punteria desigual, es troben finalment en la Lliga.