Racisme al Bernabéu

Lamine Yamal i Raphinha van rebre insults racistes durant el clàssic. El Govern els condemna, LaLiga presenta una denúncia i el Madrid obre una investigació.

Racisme al Bernabéu
3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Quan Lamine Yamal va marcar el tercer gol del clàssic amb un impressionant cop amb la dreta per l’escaire, la celebració blaugrana es va fusionar amb un reguitzell d’insults racistes. En diversos vídeos publicats a les xarxes socials se sentien expressions ofensives procedents del córner del Santiago Bernabéu on va acudir l’adolescent a celebrar el gol. Les mostres de condemna van arribar en bloc al llarg del dia d’ahir. Tant LaLiga com el Govern i el Reial Madrid van anunciar una investigació i l’adopció de mesures, i es va fer una denúncia policial.

Els crits de "puto negre" es van sentir clarament entre el soroll de la grada. I altres expressions grolleres. "Mena de merda". O fins i tot el més clàssic "negre de merda", que va ressonar en una altra zona del camp.

No va ser l’únic moment en què hi va haver crits de caire racista al flamant estadi madridista. El brasiler Raphinha, autor del quart gol blaugrana, va sentir com cridaven des d’una cantonada del camp : "A vendre mocadors, al semàfor".

Comunicat madridista

El club blanc va actuar de manera ràpida i a primera hora del matí va emetre un comunicat reconeixent els incidents. "El Reial Madrid condemna de manera rotunda qualsevol tipus de comportament que impliqui racisme, xenofòbia o violència en el futbol i en l’esport, i lamenta profundament els insults que uns quants aficionats van proferir ahir a la nit en un dels córners de l’estadi".

En el text, el Reial Madrid va assegurar haver obert "una investigació per localitzar i identificar els autors d’aquests lamentables i menyspreables insults, per poder adoptar les mesures disciplinàries i judicials pertinents". Sánchez Martínez, el col·legiat del partit, no va reflectir a l’acta cap d’aquests improperis.

Vinícius va adjuntar el missatge institucional del Madrid a les seves xarxes socials per criticar el comportament d’alguns aficionats del Bernabéu. El davanter brasiler, que ha centrat bona part del debat a Espanya sobre les actituds racistes en els estadi de futbol, es va solidaritzar amb Lamine Yamal, Raphinha i Ansu Fati, tot i que d’aquest últim no es tenia constància que també hagués rebut crits ofensius.

"És lamentable el que va passar ahir al Bernabéu amb insults racistes. No hi ha espai per a aquests criminals en la nostra societat. Tot el meu suport a Lamine, Ansu i Raphinha. Sé que el Madrid i la policia treballaran per identificar i castigar els culpables", va escriure el brasiler.

LaLiga va anunciar que prendrà mesures davant "les menyspreables actituds racistes" contra un dels jugadors emblema de la selecció espanyola. Ahir mateix va denunciar els insults i els gestos racistes davant la Secció d’Odi de la Brigada d’Informació de la Policia Nacional. Alhora, va indicar que demanaria un peritatge de llavis en les imatges per identificar els insults.

La Federació Espanyola de Futbol va emetre una nota condemnatòria i el CSD va precisar que posarà els incidents en coneixement de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme i la Xenofòbia i la Intolerància en l’Esport. "El CSD considera inadmissibles aquests comportaments, allunyats dels valors de convivència i respecte inherents a l’esport, i per a l’erradicació dels quals és imprescindible la feina de tothom i, en especial, la col·laboració dels clubs", va indicar la nota governamental. Diversos ministres van escriure un missatge reprovatori a les seves xarxes socials.

Notícies relacionades

Les actituds racistes als estadis no només han deixat de passar desapercebudes, sinó que ara venen seguides d’algun tipus de condemna, però, tot i així, els incidents es repeteixen. Han sigut insultats jugadors com Vinícius, Diakhaby, Chuckwueze, Nico i Iñaki Williams i Lamine Yamal. Ara se solen obrir procediments judicials i sancions.

Aquest 2024 ja s’han dictat tres condemnes judicials. Les tres per insults a Vinícius, principalment, a València, Palma de Mallorca i un fòrum digital. Inclouen penes menors de presó, expulsió d’estadis i l’obligació de fer cursos socioeducatius.

Temes:

Raphinha LaLiga