Primers aldarulls a París davant el França-Israel d’avui

Més de 4.000 policies s’han desplegat a la capital francesa de cara al duel de la Nations League. França compta amb la comunitat jueva més gran d’Europa: 600.000 persones.

Primers aldarulls a París davant el França-Israel d’avui
2
Es llegeix en minuts

París va viure ahir a la nit els primers enfrontaments entre un grup d’individus i la policia davant el partit França-Israel d’avui, corresponent a la Nations League, que se celebrarà a l’Stade de France a Saint-Denis (20.45 hores). Diverses associacions pro Palestina van organitzar una marxa pel centre de la capital francesa contra el partit, però la protesta va acabar amb enfrontaments i llançament de gasos lacrimògens per part de la policia.

La manifestació va començar a les sis de la tarda davant l’estació de Saint Lazare de París al crit de "Palestina lliure", i al llarg del recorregut, direcció a la històrica plaça de la República, s’hi van anar sumant desenes de persones que protestaven contra la celebració del partit, però també contra la gala Israel forever, organitzada ahir a la capital per personalitats de l’extrema dreta francoisraeliana.

Una provocació

La festa, el lloc de la qual es va mantenir en secret, es va portar a terme segons els organitzadors com "una mobilització de les forces sionistes francòfones al servei del poder i de la història d’Israel". Una celebració a les portes del partit esportiu entre les dues seleccions, que va tensar encara més la situació als carrers francesos.

Les associacions propalestines, i part de la classe política francesa, van considerar aquest esdeveniment com "una provocació". Una gala a la qual tenia pensat assistir el ministre israelià d’extrema dreta Bezalel Smotrich, tot i que la seva arribada no va ser confirmada.

Amb les imatges dels enfrontaments pels carrers d’Amsterdam entre els aficionats del Maccabi Tel-Aviv i l’Ajax encara presents, les autoritats franceses són ben conscients de la tensió que suposa organitzar aquest partit, pel context internacional però també perquè el districte de Saint-Denis compta amb una gran presència de ciutadans d’origen àrab i magribí.

El Ministeri de l’Interior ha desplegat un gran dispositiu de seguretat per al partit: 4.000 agents de policies i gendarmes desplegats pels voltants, 1.600 agents de seguretat a l’interior de l’estadi i la unitat d’intervenció especialitzada de la policia (RAID), encarregada de la seguretat de la selecció israeliana.

25.000 entrades venudes

Al partit assistirà el president francès, Emmanuel Macron, juntament amb el primer ministre, Michel Barnier, però també altres personalitats, com Nicolas Sar-kozy. "Només es permetran banderes franceses i israelianes a l’estadi; totes les altres seran considerades missatges de naturelsa política", va insistir el prefecte, Laurent Nuñez. Però la pregunta no és a l’interior sinó a l’exterior de l’estadi. En la dificultat d’assegurar els carrers parisencs davant un partit d’alt voltatge i amb el record de la caòtica final de la Champions del 2022 celebrada en aquest mateix estadi.

Notícies relacionades

Les imatges de robatoris, violència i assalts durant aquella final pels voltants de l’Stade de France, que es troba en un dels barris més perillosos d’Europa, no generen gaire confiança entre els aficionats. Davant les recomanacions de les mateixes autoritats israelianes perquè no assisteixin al partit, el nombre d’entrades venudes amb prou feines superava ahir les 25.000, de les 80.000 localitats disponibles.

L’antisemitisme a França no és una cosa nova, tot i que l’esclat del conflicte entre Israel i Hamàs influeix en l’augment d’aquestes tensions. França compta amb la comunitat jueva més gran d’Europa, al voltant de 600.000, que conviuen amb uns 5,4 milions de musulmans.