Derbi català de mons oposats
El Girona gaudeix del període més exitós de la seva història després de l’entrada d’una nova propietat el 2017 amb el City Football Group i Pere Guardiola. L’Espanyol, en canvi, no troba la ruta de l’estabilitat esportiva i es veu llastat per la greu crisi econòmica.
Va arribar abans. Va arribar Chen Yansheng, un multimilionari xinès, anònim a Espanya, el gener del 2016. I va comprar l’Espanyol invertint-hi 50 milions d’euros, i va prometre, a més, que al cap de "tres anys" el portaria a la Champions. Va arribar abans Chen que el City Football Group i Pere Guardiola al Girona, club que van comprar l’agost del 2017 després d’anys de problemes econòmics que van posar en dubte fins i tot la seva supervivència. No hi va haver promeses grandiloqüents, però la música de la Champions ja se sent des de fa un parell de mesos a Montilivi. Aquests dos models tan dispars se citen avui en una cosa que és més que un partit. Un derbi català.
Durant l’era Chen, l’Espanyol ha viscut el trauma de dos descensos, transformat en una trituradora d’entrenadors i directors esportius incapaç de trobar un projecte estable i sòlid. Així està encara. En el Girona, en canvi, s’aposta per la continuïtat que l’ha transportat a l’èxit més absolut. El 2014 va aparèixer per Montilivi Quique Cárcel, procedent del l’Hospitalet, per dissenyar l’estructura esportiva. Des d’aleshores no s’ha mogut del seu despatx, malgrat haver pujat a Primera i haver descendit a Segona, i tot i xocar, a més, amb la depressió de quedar-se dues vegades a la vora del play-off.
La força d’una idea
Una vegada elegit Míchel fa només tres anys i mig, l’equip s’ha disparat cap a l’elit, i va acabar la Lliga passada com a tercer, només superat pel Madrid i pel Barça, volant cap a la Champions. N’hi ha prou de comparar l’aparició i consolidació del tècnic de Vallecas, que estava a l’atur després de ser acomiadat de l’Osca, amb el tràfec viscut a Cornellà-el Prat. Tant a la banqueta (han desfilat sis entrenadors) com al despatx (ocupat per tres directors esportius), agreujat tot per la crisi econòmica.
Mentre Cárcel i Míchel solidificaven la idea del Girona, avalada per la propietat que va patir un canvi amb l’entrada de Marcelo Claure, un empresari bolivià, el 2017, a l’adquirir el 35% de les accions, l’Espanyol s’entregava a Vicente Moreno, l’interí Luis Blanco, Diego Martínez, Luis García, Ramís i ara Manolo González. O sigui, un tècnic per al Girona, sis per a l’Espanyol. O si es vol, també, un director esportiu a Montilivi (Cárcel) i tres a Cornellà (Rufete, Catoira i Fran Garagarza).
Números vermells periquitos
Aquestes diferències en els models es traslladen a la gestió. Chen va comprar el club, però el dirigeix a distància sense gairebé trepitjar Barcelona, mentre que Pere Guardiola està connectat a l’instant acudint amb freqüència a Girona. L’Espanyol viu ara, a més, una delicada situació econòmica, al conèixer-se que les pèrdues de la temporada passada arribaran fins als 17 milions, el doble del que es va pressupostar inicialment. I el 4 de desembre en la junta d’accionista es coneixerà, ja de manera oficial, que el club encadenarà la seva quarta temporada consecutiva amb números vermells, sumant gairebé 67 milions.
Notícies relacionadesEn aquest passat mercat estiuenc, ni un sol euro va invertir en fitxatges. Van arribar vuit jugadors. Set de cedits i un amb la carta de llibertat. I no hi ha dia en què no se senti que l’Espanyol, en què Chen ha deixat gairebé 170 milions des que va aparèixer el 2016, està en venda. Però, de moment, continua a les mateixes mans, entrant en una perillosa involució esportiva i econòmica. El Girona, per la seva banda, presumeix de la seva idea que l’ha portat a l’aristocràcia europea, a més de convertir-se en un negoci rendible, obligat per la normativa de la UEFA a desposseir-se de la propietat majoritària del City. Aquest estiu va invertir 43,9 milions en fitxatges, però va vendre per valor de 56,5.
O sigui, va guanyar diners, tot i que en el balanç esportiu li resti qualitat, desequilibri i gol. L’Espanyol busca la identitat per posar-se a l’altura de la seva història (l’octubre del 2025 arribarà al seu 125è aniversari). Tots dos s’enfrontaran avui a Montilivi amb dos tècnics de barri: Míchel i Manolo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Reunió a la Moncloa Sánchez i Illa pacten avui la reactivació de les bilaterals Generalitat-Estat