Espanya acollirà el Mundial 2030 amb Portugal i el Marroc
Barcelona, Madrid i Casablanca pugnen per acollir els partits d’inauguració i la final, decisió que la FIFA no prendrà fins al 2026 tot i que els moviments polítics ja han començat.

Espanya tornarà a acollir un Mundial de futbol 48 anys després de l’edició del 1982. La candidatura que comparteix amb el Marroc i Portugal, juntament amb l’Argentina, l’Uruguai i el Paraguai (que acolliran només tres partits), ha sigut elegida per organitzar el Mundial 2030 per aclamació en l’assemblea telemàtica que ahir va celebrar la FIFA. A banda de l’organització d’aquesta Copa del Món en territori espanyol, també es va confirmar que l’edició del 2034 tindrà lloc a l’Aràbia Saudita. La decisió es va conèixer de manera telemàtica en un acte celebrat a la Ciutat del Futbol de Las Rozas en el qual hi van ser presents autoritats de les federacions implicades, a més de la ministra d’Esports, Pilar Alegría.
La decisió que continua oberta és la de les seus on es jugaran els partits, especialment on se celebrarà el partit inaugural i la final del Mundial. Tres estadis aspiren a això, el Santiago Bernabéu de Madrid, el Camp Nou de Barcelona i el Gran Estadi Hassan III de Casablanca, que encara no s’ha començat a construir. Aquesta decisió, que es prendrà el 2026, ha obert dos fronts, un entre països i un altre entre ciutats. El Marroc aspira a allotjar la final en detriment del Bernabéu i del Camp Nou emparant-se amb el fet que el seu estadi té més capacitat, ja que podrà allotjar 115.000 espectadors, pels 105.000 del Camp Nou, quan acabi la reforma, i els 78.297 del Bernabéu, que han d’arribar fins als 80.000, segons exigeix la FIFA.
Disputa Madrid-Barcelona
La FIFA tindria, a més, total disponibilitat de l’estadi de Casablanca durant el mes previ, ja que serà propietat del Ministeri d’Esports del Marroc. Mentre que ni el Bernabéu ni el Camp Nou, propietat dels clubs, oferiran aquesta disponibilitat, perquè tenen negocis oberts i compromisos adquirits al mateix estadi. Això donaria cert avantatge a l’estadi africà per allotjar la final.
I l’altra disputa que s’està vivint és la que dirimeixen Madrid i Barcelona, tant per a la final, que és el gran objectiu de Florentino Pérez, com per al partit d’inauguració, que és un esdeveniment que interessa a l’Ajuntament de Barcelona. El que sembla clar és que es repartiran els esdeveniments, de manera que, si la final es juga a Espanya, la inauguració difícilment se celebrarà aquí. Mentre que, si l’últim partit es disputa a Casablanca, es viurà una batalla entre madrilenys i catalans per aconseguir el partit inaugural, cosa que ni tan sols s’ha valorat als despatxos del Reial Madrid.
No obstant, l’estadi madridista s’hauria d’ampliar per arribar als 80.000 seients, a més de buscar zones per acomodar els compromisos de la FIFA, fets que fan que el coliseu blanc es quedi una mica petit per a les expectatives de la institució del futbol mundial. Però això es resoldrà el 2026, de manera que queda un any i mig de moviments a l’ombra (que ja han començat) per convèncer la FIFA de quins estadis cal triar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Salut Aquestes són les conseqüències d'utilitzar la mateixa roba interior dos dies seguits
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump