Escacs
El prodigiós adolescent indi
Dommaraju Gukesh es va proclamar ahir a Singapur campió del món d’escacs, el més jove de la història, amb 18 anys. Va derrotar en la catorzena partida el xinès Ding Liren, defensor del títol.

L’indi Dommaraju Gukesh es va proclamar ahir a Singapur campió del món d’escacs, el més jove de la història als seus 18 anys, al guanyar la catorzena partida al xinès Ding Liren, defensor del títol, i sumar els 7,5 punts necessaris per segellar la victòria.
Els dos finalistes, per primera vegada en la història dos asiàtics, van arribar a l’última partida empatats a 6,5 punts, igualtat que Gukesh va trencar jugant amb les peces negres. El jugador xinès va cometre un error flagrant, rebut amb crits de sorpresa al pavelló, que ja anticipava la victòria de Gukesh.
Gukesh va admetre que al principi no va reconèixer el moviment de torre de Ding com un error i va dir que va tardar uns segons a adonar-se que l’alfil del seu oponent estava atrapat. Amb prou feines va poder ocultar la seva emoció al descobrir-ho, mentre que un Ding devastat només va poder amagar el cap entre les mans.
"Quan me’n vaig adonar, probablement va ser el millor moment de la meva vida", va dir Gukesh, que s’emporta a casa la part del premi d’1,35 milions de dòlars del fons de premis de 2,5 milions juntament amb el títol més prestigiós de l’esport dels escacs.
Gukesh, jugador des dels set anys, és fill d’un otorrinolaringòleg i d’una microbiòloga. Ja va ser campió mundial sub-12, preludi del seu gran avenir en el denominat esport ciència.
L’octubre passat va entrar per primera vegada en el top 5 de la FIDE i dos mesos més tard s’ha proclamat campió mundial, el de menys edat. Garri Kaspàrov tenia 22 anys quan va derrotar, el 1985, Anatoli Kàrpov a Moscou.
Els dos finalistes van fer gala d’una gran esportivitat en les seves declaracions després del desenllaç. "Tots sabem que fa diversos anys que Ding és uns dels millors jugadors de la història. Per a mi, ell és el veritable campió mundial", va dir. "Estic vivint un somni", va afegir amb un tímid somriure.
Ding Liren, per la seva banda, es va mostrar resignat amb la derrota i va admetre que ser conscient dels seus propis errors el va deixar "en xoc" durant bona part de la partida. "Crec que he jugat el millor torneig de l’any. Podria haver acabat d’una altra manera, però no tinc queixes", va assegurar en la conferència de premsa posterior al xoc.
Carlsen i la seva salut mental
L’any passat, Ding es va convertir en el primer campió mundial d’escacs masculins d’origen xinès al derrotar el rus Ian Nepómniasxi al Kazakhstan, i va aconseguir el títol que havia cedit el noruec Magnus Carlsen, que havia sigut durant molt temps el número u del món. No obstant, havia jugat molt poc en els 19 mesos transcorreguts des d’aleshores, enmig d’una ben documentada lluita contra la depressió, que va incloure una pausa de nou mesos per prioritzar la seva salut mental.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- El submercat dels pisos amb ocupes inclosos prolifera a Barcelona
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros