El prodigi Gout Gout

Australià de pares del Sudan del Sud que van fugir de la guerra, l’espigat velocista de 16 anys, que deu el seu nom a un error de transcripció, sorprèn amb les seves marques i supera registres de l’adolescència d’Usain Bolt, a qui se li busca successor des que es va retirar el 2017.

El australiano Gout Gout, tras batir la marca en 200 metros de Usain Bolt con 16 años.

El australiano Gout Gout, tras batir la marca en 200 metros de Usain Bolt con 16 años. / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

Més aviat que tard, els extraordinaris registres d’Usain Bolt acabaran caient des de dalt de tot, empesos per la gana de progrés que ha de caracteritzar les noves generacions d’atletes i tècnics. El mite, no obstant, continuarà dempeus malgrat que èpoques i entorns resultin incomparables a la llarga.

Pot ser que un dia d’aquests la tan elogiada intel·ligència artificial ens permeti veure l’astre jamaicà competint virtualment contra Jesse Owens en una pista de cendra en blanc i negre. O, a través d’un salt quàntic, l’afroamericà que va fer aixecar de la cadira Adolf Hitler el 1936 a l’Olímpic de Berlín, situant-se als blocs de sortida per mesurar-se amb el Bolt de 9.54 segons a 100 metres i 19.19 en els 200 al mateix estadi 73 anys després, sobre una pista sintètica de color blau.

Les descàrregues del Llampec, la seva depredadora gambada felina i, sobretot, la seva extravertida i carismàtica personalitat dins i fora de pista, qualitats que un fisiòleg italià va definir per a Bolt com "una broma de l’evolució", es mantindran en la memòria de milions d’aficionats, provocant que el mite sobrevisqui a l’inexorable pas del temps. La seva resplendor va il·luminar una dècada d’atletisme fins que la brillantor va cessar després de la retirada de l’únic atleta que ha figurat a la llista Forbes d’esportistes multimilionaris.

Johan Blake, Noah Lyles, Erriyon Knighton, Letsile Tebogo... La nòmina d’aspirants al tron vacant de l’inoblidable jamaicà no ha parat de créixer des del final de la seva carrera el 2017. Un nou príncep, petit príncep encara, potencialment destronador s’ha revelat durant la temporada 2024 i s’ha sumat a la llista dels suposadament elegits per assaborir la glòria de ser el primer a superar Bolt: es diu Gout Gout i és australià de pares sudanesos.

Abans de córrer aquest any que acaba en 10.17 els 100 metres i en 20.04 el doble hectòmetre amb tan sols 16 anys (superant el registre del jamaicà a aquesta edat, 20.13), l’espigat atleta nascut a Brisbane cridava l’atenció pel seu nom, el significat del qual també fa referència a una malaltia, la gota. Un error en la transcripció dels caràcters de l’àrab al llatí a la duana egípcia, el primer país on van arribar els seus futurs pares fugint del conflictiu Sudan del Sud abans d’arribar a Oceania, és en l’origen del seu peculiar nom de família.

Després dels seus impressionants registres, alguns mitjans locals han insinuat que Gout Gout podria canviar el seu peculiar cognom pel cobejat Goat, Goat –ja ho saben, the Greatest Of All Times, el millor de tots els temps– excessiu per a un adolescent molt prometedor però encara molt tendre.

El que de moment sí que sembla haver aconseguit Gout és la restitució del bon nom d’un velocista injustament repudiat al seu dia. Peter Norman va conservar la plusmarca australiana dels 200 metres des del 1968, un rècord (20.06) superat ara pel fill d’una parella d’immigrants sudanesos que va canviar les botes de tacs per jugar a futbol per les de claus per córrer en pista.

Norman es va emportar la plata a la llegendària final de 200 metres de Mèxic 68, per darrere de Tommie Smith i per davant de John Carlos, els dos nord-americans, que el van acompanyar al podi amb el braç en alt i la mà enguantada en negre, la salutació del Black Power dels anys 60.

Notícies relacionades

El gest de Peter Norman

L’australià va secundar aquella protesta amb un adhesiu al xandall en què mostrava el seu suport a l’OPHR, el Projecte Olímpic per als Drets Humans, i el seu rebuig de la política discriminatòria contra els aborígens australs. Va pagar el seu gest amb el menyspreu d’institucions esportives suposadament honorables. Un gran ara feliçment rescatat de l’oblit gràcies a un adolescent els pares del qual es van moure a temps per evitar la infàmia que travessa el seu assetjat país d’origen.