ELS PLANS BLAUGRANA

Residència per al primer equip

El Barça construirà un edifici a la ciutat esportiva perquè els jugadors de Flick puguin dormir al tornar dels viatges i concentrar-se. El projecte està aprovat i només està pendent de trobar finançament i patrocini.

El club vol posar-se al dia i que altres equips professionals utilitzin l’immoble

Els rivals tenen residències a les zones esportives, que quintupliquen l’àrea blaugrana

Residència per al primer equip
5
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça construirà una residència per als jugadors del primer equip a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí. El projecte està aprovat i és d’imminent execució quan hi hagi una partida pressupostària que ho permeti.

El focus segueix posat en les obres de l’Spotify Camp Nou perquè l’equip torni a casa al més aviat possible i es trobi còmode en l’hàbitat que sempre ha conegut, i així la junta pugui engegar la màquina recaptatòria que ha de ser el nou estadi per mirar de sanejar els comptes. Però la voluntat d’emprendre d’aquesta inversió està ja decidida en alguns nivells de l’entitat.

El projecte té un pressupost inicial de 6 milions d’euros. El club pretén que la inversió no li costi res i que sigui finançada mitjançant patrocini. Serà una despesa menor en comparació amb el volum que suposa l’Espai Barça. En l’edificació d’aquesta residència, el Barça també va amb retard si es compara amb clubs de la seva categoria.

Descansar més i millor

La finalitat de la residència és que sigui el lloc on els futbolistes dormin quan tornin dels seus desplaçaments, sobretot quan arriben de matinada. En lloc d’agafar el cotxe aquan arribin a la ciutat esportiva per marxar cadascú a casa seva, la idea és que pernoctin a la residència. Com que l’endemà hi sol haver entrenament de recuperació, els futbolistes guanyen hores de descans i perden menys temps per anar i tornar als seus domicilis.

L’ús secundari exerciria de seu de concentració en els partits de casa sense haver de recórrer a un hotel. Un problema menys de logística i una despesa eliminada, a més que els jugadors se sentiran més còmodes en un espai conegut i familiar.

L’edifici s’erigirà en la superfície del camp número dos, el més proper al que porta el nom de Tito Vilanova, on sol entrenar la plantilla de Flick. La proximitat amb les estades del primer equip evita el tràfec de persones per les instal·lacions. Encara quedarien tres camps d’herba natural i tres d’herba artificial, més un de futbol 7, una quantitat crítica de terrenys per al volum del futbol formatiu blaugrana.

Calendari

La residència disposarà d’habitacions, menjador i sales de reunions i es contempla que pugui ser utilitzada també per altres equips, com ara el femení (tot i que el seu calendari és menys dens que el masculí i els horaris no són tan tardans), o alguna secció professional, sempre que no interfereixi amb els interessos del grup de Flick, que gaudirà de prioritat absoluta.

Fonts del club matisen sobre la construcció d’aquesta residència que no existeix un calendari d’obres ni una proposta aprovada. Neguen també que hi hagi cap estudi d’arquitectura al corrent dels plans del Barça i que se n’estiguin elaborant dissenys.

L’obra repararia un dèficit del club respecte als seus principals rivals. El Madrid a Valdebebas, el Manchester City al costat de l’Etihad Stadium i el París Saint-Germain a Poissy, tots compten amb centres esportius més moderns i avançats, malgrat que la ciutat esportiva Joan Gamper s’ha construït aquest segle. No li han faltat vicissituds que han alentit el seu funcionament.

Deficiències originals

La primera pedra es va col·locar l’any 2000, durant la presidència de Joan Gaspart, i Joan Laporta va paralitzar les obres durant un any el 2003 per la falta de diners. El primer equip no es va traslladar fins a mitja campanya 2008-2009 a instàncies de Pep Guardiola, que desitjava la privacitat que no tenia al camp de La Masia, després convertit en pàrquing.

El projecte inicial tenia una sèrie de deficiències que s’han anat reparant, de manera que el cost final va anar creixent fins a gairebé 70 milions d’euros. L’edifici principal es va alçar en una orientació equivocada i les plaques solars del terrat desaprofitaven les millors hores de llum.

La residència de La Masia, al principi pensada perquè les habitacions fossin aprofitades pels futbolistes del primer equip, el mateix propòsit que aquesta construcció, no es va complir, en part per l’oposició de l’antiga generació de passar hores a la ciutat esportiva i després per destinar-lo als més joves. Al camp principal no hi havia sala de premsa ni gimnàs, que s’han construït anys més tard.

La superfície de la zona esportiva del Barça és de 136.839 metres quadrats i no pot créixer pels voltants. Alguns exdirectius sota la presidència de Josep Lluís Núñez van comprar terrenys adjacents per edificar-hi, i el terra sobrant que tenia el club es va acabar comercialitzant a canvi de la construcció gratuïta de les instal·lacions.

Valdebebas

La comparació de la ciutat esportiva blaugrana amb les noves que s’han construït provoquen vergonya. La del Reial Madrid, erigida en un erm a Valdebebas, mai ha tingut limitacions d’espai. Ocupa 1,2 milions de metres quadrats, deu vegades més. Els jugadors blancs disposen de serveis de luxe i molt més amplis. La residència es va inaugurar el 2014 i consta de 57 habitacions individuals que utilitzen els components del primer equip de futbol i de bàsquet. Al seu interior hi ha un cine, sales de joc i una piscina coberta.

Notícies relacionades

La del Manchester City també ha complert deu anys i es va construir fora de la ciutat, en una zona degradada. Una mica més petita que Valdebebas, té 810.000 metres quadrats. Un dels edificis està reservat per acollir els jugadors del primer equip, que dormen a la tercera planta. Els diners del propietari, subministrat pels Emirats Àrabs, no van privar de res els dissenyadors de les instal·lacions citizen.

Tampoc va tenir problemes de cost la del París Saint-Germain amb els diners de Qatar ni d’espai als afores de la capital francesa. La més recent i la més cara, amb un cost de 300 milions d’euros invertits en gairebé 600.000 metres quadrats. Només el primer equip compta amb tres camps d’entrenament reservats. A la residència va viure diversos mesos Luis Enrique, amb habitacions pròpies per al primer equip (43) i 131 per als del planter.