Escacs

La crisi dels pantalons texans

Magnus Carlsen, número u i llegenda del tauler, exhibeix la seva guerra amb la FIDE del rus Dvorkovitx al ser expulsat del Mundial de partides ràpides de Nova York per incomplir el codi de vestimenta.

El noruec, cada vegada més lluny del circuit tradicional, es defensa: «És per principis» 

La crisi dels pantalons texans
2
Es llegeix en minuts
Francisco Cabezas
Francisco Cabezas

Cap d'Esports d'EL PERIÓDICO

ver +

Magnus Carlsen (Tønsberg, Noruega; 1990), un dels millors escaquistes de sempre, encara número u del rànquing i campió del món durant una dècada (2013-2023), va viure una situació surrealista durant el Mundial de partides ràpides (del qual és vigent campió) que s’està disputant a Nova York. Va arribar a la jornada embotit en uns texans, sabent que la Federació Internacional (FIDE) ho prohibeix. Així que l’organització li va negar la participació en la novena sessió, cosa que va provocar que el noruec acabés renunciant al torneig i també al Mundial blitz (llampec) que venia a continuació. "¡Que es fotin!", va reaccionar el Gran Mestre.

La cosa encara que té més substància. Carlsen viu enfrontat a la FIDE, que presideix el rus Arkadi Dvorkovitx. De fet, ni tan sols ha participat en els dos últims mundials d’escacs clàssics, l’últim conquerit per l’adolescent indi Gukesh Dommaraju, que ha preferit descansar a participar en el Mundial de partides ràpides i llampec a Nova York. I ja fa temps que Carlsen prefereix fer la guerra pel seu compte amb modalitats que ell considera molt més atractives, tant per a l’espectador com, sobretot, per a ell. Tant que prioritza formar part del circuit Freestyle Chess, fora del domini de la FIDE i incontrolable per l’organisme (per molt que hagin firmat un acord de coexistència), en què es juga esquivant l’ordre de col·locació de les peces abans de començar.

En qualsevol cas, la situació viscuda a Wall Street, on s’està disputant aquest campionat en què Carlsen estava mostrant un nivell massa irregular per la seva llegenda (tot just cinc punts de vuit de possibles i a la meitat de la taula), va ser grotesca. Tant que els texans del noruec es van convertir en el gran focus de conflicte. El dia anterior, el rus Ian Nepomniachtchi també va ser multat per infringir el codi de vestimenta a l’acudir a la partida amb calçat esportiu.

"El codi de vestimenta està dissenyat per garantir la professionalitat i la imparcialitat. Carlsen el va violar portant pantalons texans, cosa que està explícitament prohibida en la regulació d’aquest esdeveniment. L’àrbitre principal el va informar de la infracció i li va sol·licitar que es canviés de roba. Lamentablement, Carlsen s’hi va negar i, com a resultat, no va poder participar en la novena ronda. "Aquesta decisió es va prendre de manera imparcial i s’aplica per igual a tots els jugadors", va expressar la FIDE en un comunicat.

Notícies relacionades

La Federació Internacional va multar amb 200 euros el Gran Mestre noruec i li va oferir la possibilitat d’anar-se a canviar per poder seguir en competició. Però Carlsen ho va rebutjar.

"Em vaig posar una camisa, una jaqueta i, sincerament, ni tan sols vaig pensar en els texans. Fins i tot em vaig canviar les sabates", va dir Carlsen a Take Take, en declaracions recollides per Reuters: "Primer em van posar una multa, que està bé, i després em van advertir que no m’aparellarien si no em canviava de roba. Els vaig dir que ho faria l’endemà, que no me n’havia adonat. Però em van contestar: ‘T’has de canviar ara’. Llavors es va convertir en una qüestió de principis per a mi. A hores d’ara soc massa vell perquè m’importi gaire. Potser me’n vaig a algun lloc on el clima sigui més agradable". I Carlsen, cada vegada més lluny i avorrit de les convencions de sempre i d’un ordre que no comparteix, va seguir a la seva.

Temes:

Escacs Focus