L’escàndol Olmo

LaLiga suprimeix el jugador i Pau Víctor de la llista oficial, de manera que a partir d’ara estan tècnicament desinscrits.

L’escàndol Olmo
4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Dani Olmo ha desaparegut de LaLiga. No hi està inscrit des d’ahir quan la patronal dels clubs, que presideix Javier Tebas, va decidir suprimir el seu nom (així com també el de l’oblidat Pau Víctor) de la relació oficial de 33 jugadors que sí que hi estan inscrits. En canvi, en aquesta relació de futbolistes que pot utilitzar Hansi Flick en la segona fase de la temporada, que arrenca amb un atapeït (i decisiu) mes de gener, sí que hi apareix Andreas Christensen.

Amb aquesta mesura, LaLiga executa el pla que va traçar durant l’esperpèntica nit de Cap d’Any, en què el Barça "no va presentar cap alternativa" per inscriure cap jugador a partir d’avui, 2 de gener. Així es van acabar unes hores de màxima tensió a les oficines del club blaugrana al comprovar que el seu pla per dotar de la documentació legal Olmo i Pau Víctor havia fracassat, transformat ja en un escàndol. Un escàndol que té arestes esportives (el fitxatge estrella de l’estiu podria quedar lliure sense saber ara Flick si pot utilitzar-lo o no), econòmiques (s’haurien d’assumir els 48 milions pagats al Leipzig) i reputacionals, malmesa com queda la imatge del club.

Laporta, contra les cordes

I erosiona, sobretot, la credibilitat del president Joan Laporta, que ha portat personalment tot aquest tema. Ho ha fet perquè el dirigent no va voler posar un conseller delegat al club (un perfil que no hi és des que se’n va anar Ferran Reverter el febrer del 2022) ni tampoc ha delegat en un vicepresident econòmic, càrrec que va quedar vacant després de la renúncia d’Eduard Romeu el març del 2024.

El Barça, mentrestant, encara confia a trobar una solució desesperada en les pròximes 72 hores per evitar que l’escàndol tingui conseqüències encara més devastadores. Olmo també confia en el club. El seu primer missatge, tot just començar l’any 2025, en què pot quedar lliure, no amagava el seu compromís. "It’s 2025 time" (és l’hora del 2025), escrivia a les seves xarxes socials, un missatge que acompanyava de dos cors blaugranes fotografiant-se amb Laura Abla, la seva parella.

Però la situació és cada vegada més complicada per a Laporta perquè l’últim i únic moviment que ha fet en les últimes hores –sol·licitar a la Federació Espanyola de Futbol "una nova llicència per a Olmo i Pau Víctor"– no li garanteix res. De manera inesperada, la directiva blaugrana ha incorporat un nou actor en aquest embolic, del qual no existeixen precedents recents i menys amb clubs com el Barça, que ja no va poder inscriure Olmo en les dues primeres jornades de la Lliga a l’agost. Ara tot és molt més complicat perquè quatre mesos després Laporta no ha aconseguit superar els controls econòmics exigits per Tebas, de manera qye els dos jugadors han quedat tècnicament desinscrits. I esborrats de la llista.

I Tebas a la federació

Després de dues derrotes judicials en poc més de 72 hores, Laporta va canviar de pla per intentar trobar una escletxa legal que permetés a Flick comptar amb Dani Olmo. Va apel·lar a la federació, mentre nega haver demanat "una moratòria a un altre organisme", conscient que un altre moviment en fals encara el deixaria molt més despullat. Perduda la batalla judicial perquè tant el Jutjat Mercantil número 10 com el de Primera Instància número 47 de Barcelona van rebutjar donar-li la cautelar, el president va mirar cap a Las Rozas.

El problema és que el nou ordre federatiu liderat per Rafael Louzán no es vol enfrontar a LaLiga. I menys ara que el dirigent gallec acaba d’integrar Tebas a la seva junta directiva amb el rang de vicepresident. No és, per tant, una figura decorativa, sinó que té molta influència en l’estructura que s’acaba de crear i, doncs, acumula poder per totes les àrees del futbol espanyol. No és tampoc la federació de Rubiales, que estava enfrontada, i de manera permanent, amb la patronal de clubs, de manera que no deixa gaire marge de maniobra a Laporta, que es veu cada vegada més arraconat.

Notícies relacionades

El temps corre en contra del president blaugrana, que ha viscut sempre acostumat a sortir indemne dels problemes en l’últim revolt. En el cas Olmo, el termini ja està més que superat –va expirar a les 23.59 de la nit de Cap d’Any del 2024– i el club es refugia en el silenci. Més enllà del comunicat en què demanava nova llicència per als dos jugadors, no s’ha sentit ni una paraula del Barça, que ahir va tornar als entrenaments. Amb Dani Olmo i Pau Víctor treballant com si fos un dia més. Però no ho era.

L’entitat blaugrana encara no ha donat tampoc cap detall de l’acord per vendre els seients vip del nou Spotify Camp Nou durant els pròxims 20 anys per 100 milions d’euros, pas previ per aconseguir la inscripció dels dos futbolistes, ni tampoc si cap membre de la directiva presentaria un aval personal per desbloquejar l’embolic. Un embolic que perjudica esportivament, econòmicament i institucionalment de tal manera el Barça que situa Laporta en un dels moments més foscos del seu segon mandat. Ell fitxa, però no pot inscriure. "És intolerable que actuï així: ha de donar explicacions", el va acusar Víctor Font, el líder de l’oposició.