Laporta i la nova etapa de Catalunya
Joan Laporta, en un acto público reciente.
Els que sabem que l’anomenat procés no va ser un suflé, sabem que molt d’allò va començar amb la victòria de Joan Laporta en les eleccions del FC Barcelona l’any 2003. Laporta no va guanyar aquelles eleccions per ser independentista, però va demostrar que es podia aspirar a qualsevol càrrec institucional a Catalunya sent-ho. Uns mesos abans, Jordi Porta havia fet el mateix a Òmnium. I uns mesos més tard, ho va fer en política Josep Lluís Carod-Rovira, a l’accedir a la conselleria en cap. Laporta va formar part llavors d’una onada per intentar desestigmatitzar la idea independentista i associar-la als sectors més dinàmics de la societat catalana. Amb Laporta van accedir a la junta del Barça Sandro Rosell , Ferran Soriano, Marc Ingla i Josep Maria Bartomeu. La resta va ser Messi i ja ho coneixen tots.
Aquest any 2025 que comença és crucial perquè Catalunya obri la nova etapa que ha promès el president Salvador Illa. En l’últim trimestre del 2024, el nou Govern l’ha esbossat: és una etapa inclusiva i ambiciosa, hi cap tothom i aspira a qualsevol cosa. La qüestió és si això serà possible, si tots els que han protagonitzat l’etapa anterior, i no parlo de la política, continuen on eren.
El Barça i Catalunya necessiten ara una altra cosa. Algú que no només no sigui Laporta, sinó que tingui idees i coratge per transformar el club en una cosa que no sigui exactament el que ha sigut, perquè no es pot gestionar una entitat amb un pressupost de 1.000 milions d’euros sense tenir ofici ni benefici i sense l’ajuda d’executius. Com el 2003, qui vulgui contribuir a obrir una nova etapa a Catalunya s’hauria de fer càrrec d’aquest embolic. I l’haurien de buscar en allò que està funcionant, per exemple, en l’equip de gent que està gestionant la Fira de Barcelona en els últims anys i que ara s’ha fet càrrec del Circuit o els que han assumit la Cambra de Comerç: solvents, amb criteri i amb capacitat inclusiva.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.