Laporta només culpa l’"entorn"
El president atribueix la mala imatge del Barça a detractors de "dins i fora del club" per difondre "un fals relat apocalíptic". Assegura que la directiva blaugrana va inscriure "en temps i forma" Dani Olmo i Pau Víctor.
Joan Laporta /
L’escàndol de les inscripcions de Dani Olmo i Pau Víctor –escàndol per les sonores repercussions que ha suscitat– va obligar ahir Joan Laporta a donar explicacions als socis blaugrana. Però va ser més soroll que no res. El Barça va inscriure "en temps i forma" els jugadors, tot i que no ho sembli. Tot i que ningú ho digui, excepte el president.
Tan enganyós és el terrabastall creat com "el relat apocalíptic" que es fa de la veritable situació del Barça. Perquè Laporta va garantir ahir als socis que el club va com una seda. Que s’ha recuperat econòmicament i que ara disposa de la regla 1:1 per fitxar amb normalitat "i ha deixat d’estar intervingut per LaLiga". La mala imatge que tenyeix l’entitat és producte de la malícia "de l’entorn".
L’ENTORN.
Igual que fa 30 anys quan Josep Lluís Núñez acusava persones, forces i institucions de criticar i erosionar amb l’objectiu de desestabilitzar el Barcelona i el seu president, Laporta va denunciar la continuïtat de la perversa anàlisi dels fets "per desconeixement o mala fe o les dues coses". Va involucrar en aquesta campanya "gent de fora i de dins" del barcelonisme.
Laporta no va donar cap nom dels que "han deixat molta bilis i han destil·lat odi". Interpel·lat per persones concretes, va defugir l’al·lusió directa. Només els va recriminar que s’unissin "als que intenten perjudicar i desestabilitzar el club i l’equip". Entre ells no va esmentar Javier Tebas, el president de LaLiga, que va decretar la desinscripció d’Olmo i Víctor i va recórrer després a la justícia ordinària perquè s’anul·lés la mesura cautelaríssima concedida pel Consell Superior d’Esports.
L’OPOSICIÓ.
Laporta ha detectat traïdors entre els culers i els va injuriar per haver-se aliat amb els enemics reals del Barça. "Alguns membres de l’oposició han tingut l’oportunitat d’or de demostrar que estimen el Barça i l’han desaprofitat", va dir carregant contra tots aquells que volien muntar una moció de censura contra Laporta. Igual que Laporta la va promoure contra Núñez. "No és el mateix", va dir l’actual president.
Als opositors els va menysprear: "Pobre el Barça si cau en mans de segons quines persones", va dir, comminant-los a "treballar molt més per ajeure’ns". "Ja sabem qui som tots. Aquí ningú es mama el dit", va comentar indignat. Després, al final dels 106 minuts, Laporta va dir que estava "disfrutant" a l’exercir per segona vegada de president.
LES INSCRIPCIONS.
Tots ells han caigut en la trampa de creure en les presumptes dificultats que ha patit el Barça per inscriure els dos jugadors. Dificultats evidents, ja que cap dels dos va poder jugar contra el Barbastre ni l’Athletic. "Es va fer en temps i forma", va garantir Laporta.
La situació de tots dos era provisional des de l’estiu, ja que se’ls va poder incloure en el romanent que va deixar la baixa per lesió d’Andreas Christensen. LaLiga va creure insuficient el contracte de Nike aportat i va exigir una garantia més gran de diners per ingressar, i va aparèixer la venda dels seients vip a inversors àrabs.
"Vam presentar la documentació el 27 de desembre, abans que acabés l’any. Els dies 28, 29, 30 i 31 LaLiga ens demanava que completéssim la documentació. I el 31 pensàvem que havíem complert perquè teníem l’1:1. LaLiga ens va demanar garanties addicionals que no estaven en la normativa. Nosaltres havíem complert i vam demanar a la federació l’extensió de la llicència", va relatar Laporta.
ELS INCIDENTS DE YEDA .
L’ens federatiu va secundar la iniciativa de LaLiga d’esborrar Olmo i Víctor. Per això quan Laporta es va trobar Rafael Louzán, el nou president de l’RFEF, li va dir quatre coses a la cara. Es va produir després que unes càmeres registressin la botifarra que descarregava la ràbia del president.
"Estava en un moment d’eufòria continguda perquè ho havíem aconseguit contra tot i tothom. I llavors vaig tenir una reacció. Però no vaig insultar ningú a la llotja ni vaig agafar a ningú pel coll ni vaig donar puntades de peu al mobiliari", va dir Laporta, acusat per diversos mitjans de Madrid del seu denigrant comportament. "No m’agrada fer el paperot i vaig tenir una reacció que és la que és i ja està fet. Jo soc com soc", va dir, assegurant que no havia insultat ningú.
DINERS DE QATAR I ELS EMIRATS.
La documentació que esmentava Laporta eren les garanties de pagament per "la gestió del lloguer temporal" de 475 seients vip dels 9.200 que tindrà l’Spotify Camp Nou. Una empresa de Qatar ha adquirit 75 butaques, avançant 30 milions, i una altra dels Emirats Àrabs, 400 localitats, amb un pagament de 28 milions, que és la garantia que exigia LaLiga i que no va arribar fins al dia 3.
Laporta, com molts dirigents, mira amb uns altres ulls les dictadures del Pròxim Orient. "Els països del Golf s’estan obrint i s’estan convertint en un lloc d’oportunitats", va dir, elogiant que intenten "aconseguir uns estàndards que nosaltres considerem suficients". Tan suficients com que subscriuria que la Supercopa femenina també es disputés a l’Aràbia Saudita malgrat el tracte denigrant que pateixen allà les dones.
NIKE I EL MEDIADOR DEIN.
Laporta va presumir d’haver retardat al setembre l’acord amb Nike per guanyar "300 milions més". Va justificar, a més, el pagament dels serveis d’un intermediari (el seu amic Darren Dein) que s’ha embutxacat, presumptament, 40 milions per acostar postures entre dues marques associades.
"El contracte era una pedra a la sabata", va confessar Laporta, que al tornar al club el 2021 va observar amb sorpresa que les condicions era molt similars a les existents el 2010, sobretot en la remuneració econòmica.
"Teníem una estratègia de negociació i vam haver de canviar-la", revelava el president del Barça, ja que s’hi va involucrar també el departament jurídic i institucional, a més del comercial. Les dissensions van acabar als jutjats amb demandes creuades i l’aparició d’una altra marca que va elevar la tensió. "La desconfiança que es va crear calia recuperar-la i vam convenir a buscar un mediador que acostés postures". Amb Dein van arribar les perdius del final feliç.
L’ACTITUD.
Notícies relacionadesLaporta es va sentir reforçat pel transcurs dels esdeveniments. La pilota ha entrat, va reconèixer. Cinc vegades a la porteria del Madrid. Laporta està acostumat a rebre crítiques que "traspassen tots els codis deontològics", però va anunciar que no tolera que s’ataqui el club o es desestabilitzi l’equip. Va censurar amb duresa que els opositors a la seva junta bombardegessin el club en un moment "transcendental" en la història del Barça, que celebra el 125è aniversari.
Sobretot, perquè és immerescut. Laporta va presumir d’"una tresoreria robusta" en el marc de la recuperació econòmica del club sense que el potencial esportiu s’hagi debilitat i assumint la construcció d’"un estadi nou", que no és només xapa i pintura. El president va allargar la mà a unir-se per disfrutar de l’equip "competitiu i jove" de Hansi Flick. "Tornem a ser una referència mundial en el món del futbol", va proclamar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- Filmin, el gran miracle del cine d’autor en ‘streaming’, està en venda
- Flick vol veure contra el Betis el Barça que va torturar el Madrid
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Feijóo s’obre a negociar la llei del sòl però no un pacte d’estat
- Com frenar la compra a estrangers
- Mabrian Technologies, proposada per rastrejar Airbnb i Booking
- La construcció de pisos registra a Catalunya el seu rècord en 10 anys