Canvis en l’esport de les dues rodes
Mateix calendari, idèntic material, inferior salari
La majoria dels grans equips masculins tenen una estructura femenina amb un circuit que porta les dones a córrer les històriques curses ciclistes amb TV en directe. Tenen seguretat social i drets per maternitat, tot i que els sous i premis estan molt per sota dels masculins.
El ciclisme professional femení va arribar a Espanya el 2018 de la mà del Movistar, el conjunt creat el 1980 i el més longeu del pilot mundial en categoria masculina. Va néixer dos anys després que la Unió Ciclista Internacional (UCI) creés el circuit World Tour i oferís per primera vegada una estructura amb cara i ulls perquè les dones comencessin a competir de manera semblant a com ho feien els homes fins aleshores.
En l’actualitat, 12 dels 18 equips masculins enrolats en la màxima categoria ciclista (els anomenats UCI World Teams) mantenen un conjunt femení en una de les dues principals divisions existents amb els mateixos mitjans tècnics –no econòmics– que doten els corredors. D’aquesta manera, les dones poden participar en idèntiques carreres que els homes. Aquest impuls permet que totes les proves del calendari masculí tinguin vessant femení i comptin amb retransmissió televisiva en directe.
Aquest any el circuit femení de curses està compost per 29 proves en la màxima categoria; concretament a Espanya figuren la Vuelta, la Itzulia i la Vuelta a Burgos. La Volta (del 6 al 8 de juny) disposa des del 2024 de cursa pròpia, tot i que per ara puntua en la segona divisió del calendari femení. "La nostra idea –exlica Rubèn Peris, màxim responsable de la Volta– és incorporar la cursa femenina al World Tour en un futur i augmentar els tres dies de competició. Per aconseguir-ho hem de comptar amb més pressupost i suport. Però preferim fer les coses a poc a poc després d’haver creat la ronda femenina catalana l’any passat".
Demi Vollering, durante la actuación del Tour /
El punt d’inflexió del Tour
La Vuelta va ser el 2023 l’última de les tres grans curses masculines que va formalitzar una cursa per a dones, tot i que el Giro, fins la temporada passada, estava organitzat per una empresa diferent de la propietària de la ronda italiana. El Tour, de fet, va revolucionar el calendari femení quan va organitzar de manera oficial la primera ronda francesa femenina el 2022 i va començar a repartir premis interessants entre les participants.
Mavi García. /
D’aquesta manera, la vencedora del Tour femení s’embutxacarà 50.000 euros el 3 d’agost quan la carrera finalitzi als Alps després de nou dies de competició. El premi continua estant allunyat dels 500.000 euros que han aconseguit Jonas Vingegaard i Tadej Pogacar en cada una de les victòries en les últimes cinc rondes franceses. Si es té en compte que els homes competeixen 21 dies i les dones durant 9, la vencedora hauria de rebre proporcionalment 214.000 euros.
Marianne Vos celebra la victoria en Guadalajara. /
No obstant, ja ha quedat com un ingrat record la gratificació de 1.500 euros que la ciclista britànica Lizzie Deignan va aconseguir el 2 d’octubre del 2021 pel triomf en la primera edició de la París-Roubaix femenina, prova organitzada per l’empresa ASO, propietària del Tour.
"La idea de l’equip va partir de la direcció de Telefónica el 2017. Van considerar que era necessari impulsar l’esport femení i promoure la igualtat. Vam parlar amb els nostres patrocinadors tècnics i tots es van posar d’acord, així que el 2018 va néixer el Movistar femení i l’acord es mantindrà, almenys, fins al 2030", explica Eusebio Unzué, mànager del Movistar.
Lotte Kopecky celebra su victoria en el Mundial de Glasgow. /
La Vuelta té clar que la competició masculina i femenina ja han d’anar sempre de la mà i no hi ha marxa enrere. Les dones disputaran la tercera edició de la ronda espanyola entre el 4 i el 10 de maig. Coincidirà amb l’inici del Giro. "És impossible evitar la coexistència perquè els calendaris van molt carregats. Nosaltres tenim set dies de competició. El Tour ha augmentat a 9 dies. Sabem que les ciclistes estan preparades per anar pujant a poc a poc el nombre d’etapes", comenta Javier Guillén, director de la Vuelta. Hi juguen els pressupostos i les ajudes oficials, per exemple, la del Consell Superior d’Esports (CSD), perquè es pugui celebrar la prova femenina.
Paula Ostiz tras ganar la medalla de plata /
Demi Vollering és la millor corredora de l’actualitat. La ciclista neerlandesa va guanyar el Tour del 2023 d’una forma tan aclaparadora com ho va fer Pogacar l’any passat en categoria masculina. El 2024, se li va escapar el triomf a la Grande Boucle per culpa d’una caiguda. Ella és la corredora més ben pagada, fitxada aquest any pel FDJ francès, amb un salari que ronda el milió d’euros anuals, lluny, per això, dels vuit milions que percep Pogacar a l’UAE.
Al Movistar, a l’estar incloses totes les ciclistes en el règim de la Seguretat Social, disposen dels mateixos drets per naixement de fills que qualsevol altra treballadora espanyola per un total de 16 setmanes. En països amb una legislació diferent, l’UCI obliga els equips a pagar el sou al 100% els tres mesos següents al part i el 50% durant cinc mesos més. Així mateix, el 2024, es va fixar un sou mínim anual de 35.000 euros pels 42.000 que percep un corredor en la mateixa categoria.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors
- LES CINC CLAUS TÀCTIQUES Lamine Yamal munta una botiga de llaminadures a Montjuïc
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Funció pública. Addicional al 2% Augment del 0,5% en el sou dels funcionaris