PRIMERA EDICIÓ EXITOSA
El mapa de la Champions s’aclareix: el Barça ja ha guanyat 54 milions
La nova Champions League ha multiplicat l’interès, els diners i la incertesa. I també les complicacions esportives. Però, a falta d’una jornada, el mapa de la competició ha quedat perfilat abans de la penúltima jornada, en la qual també hi haurà molt en joc. Res transcendental, no obstant, per als equips espanyols: el Barça s’ha classificat per a vuitens com a cap de sèrie, el Girona ha caigut eliminat i el Reial i l’Atlètic de Madrid continuaran en la competició.
El negoci del Barça
El Barça ha ressorgit a Europa i la raó no resideix únicament amb el format ideat per la UEFA per desterrar la idea de la Superlliga. L’auge de l’equip, que, recordem-ho, va començar a estar com abans amb una derrota a Mònaco, ha enriquit les arques del club. La UEFA havia elevat considerablement els premis, però les primes calia guanyar-les al camp.
L’alegria dels jugadors del Barça després del 4-5 de Lisboa. /
Content com mai, el Barça, a falta d’una jornada, s’ha guanyat molts privilegis: és segon en la taula i s’ha garantit el pas als vuitens de final com a cap, de manera que jugarà el partit de tornada a casa. La classificació entre els vuit primers estalvia l’eliminatòria prèvia que disputaran els 16 equips entre la 9a i la 24a posició.
La participació en la Champions ha reportat 18,620 milions a cada equip, que han afegit 2,1 milions per victòria (el Barça n’acumula sis) i 700.000 euros per empat.
Hansi Flick i el seu ajudant Marcus Sorg, durant el Benfica-Barça. /
Hi ha un premi addicional pel lloc de la classificació que s’incrementa en 275.000 euros que cobrarà l’últim als 9,9 milions del primer. El Barça cobrarà 9,625 milions si conserva el segon lloc. Els 16 primers, a més, perceben dos milions (un milió del 17è al 24è). I el pas als vuitens, ja segellat pels blaugranes, suposa 11 milions més. Un total de 53,845 milions, als quals s’hauran d’afegir els percentatges addicionals del market pool de les televisions, que es coneixerà posteriorment.
Eufòria blaugrana al final del partit davant el Benfica de la penúltima jornada de la Champions. /
L’honor del Liverpool
Encara és possible per als nois de Hansi Flick el primer lloc, que concedeix l’honor simbòlic i històric perquè es tracta de la primera edició. El Liverpool s’ha consagrat amb una trajectòria perfecta de set victòries, quinze gols a favor i dos en contra. Però ha d’empatar com a mínim amb el PSV Eindhoven, virtualment classificat, en l’última jornada per conservar la posició privilegiada.
Si perdés, i el Barça venç a Montjuïc l’Atalanta, el lideratge passaria als blaugranes, ja que no només tenen millor diferència de gols (+15 a +13), que augmentaria, sinó que han marcat més gols que ningú (26) en la competició.
Mohamed Salah celebra el primer gol, obra seva, en el partit contra el Lilla a Anfield. /
El Liverpool només pot caure a la segona posició i el Barça podria acabar enquart lloc. L’Arsenal, que visita el Girona, i l’Inter, a casa amb el Mònaco, el podrien relegar. No així l’Atlètic ni el Milan, amb pitjor diferència de gols i gols marcats respecte als blaugranes. L’Atalanta és setè i té al·licients per imposar-se a Montjuïc; no només pels diners, sinó per conservar o millorar el seu lloc.
Harvey Elliott celebra el segon gol del Liverpool al Lilla gràcies a un rebot. /
Millor l’Atlètic que el Reial
L’Atlètic és cinquè i, de moment, cap de sèrie. Però pot caure al 13è lloc si es relaxa a Salzburg, perquè només hi ha tres punts de diferència amb el Celtic de Glasgow, que és 18è. Els partits entre equips que compten amb aspiracions o que es juguen la vida en l’última carta impedeixen les especulacions en qualsevol camp. Ni tan sols per buscar un lloc en el futur quadre de la competició, com passa amb el tennis.
Julián Álvarez celebra el seu primer gol al Bayer 04 Leverkusen en l’últim partit de l’Atlètic. /
El triomf del Madrid sobre el Salzburg va expulsar la preocupació del Bernabéu, perquè la combinació d’altres resultats va assegurar la continuïtat del conjunt de Carlo Ancelotti, que ha encaixat tres derrotes en set jornades. Els blancs estan a un punt de ficar-se entre els vuit primers, cosa que aclariria el panorama; de moment, s’estalviarien l’empipadora eliminatòria del febrer. Empipadora i perillosa, perquè el sorteig tant pot oferir un aparellament amb el Bayern o la Juventus com amb l’Sporting o el Bruges.
Els problemes dels il·lustres
Precisament els vells campions com el Madrid, el Bayern i la Juventus i alguns de nous com el Manchester City han penat per la modernitzada competició. Són en la meitat de la taula o en la part baixa, com l’equip de Pep Guardiola. Irreconeixible, amb només dues victòries en set jornades, està fora dels 24 supervivents. Es podrà afegir a ells dimecres que ve. Necessita vèncer el Bruges (el 20a) a casa per accedir a l’eliminatòria i obtenir temps per recuperar-se dels seus mals. Que en són molts.
El París Saint-Germain es va alleujar a costa dels anglesos en el duel fratricida entre Luis Enrique i Guardiola. El nou ric francès va evitar l’eliminació, però no ha superat el perill encara. Els quatre equips que té al darrere el poden expulsar de la competició si guanyessin els seus partits. Un és l’Stuttgart, el seu rival dimecres vinent.
El comiat del Girona
El Girona va pagar la seva inexperiència. Incapaç de mantenir la regularitat i el nivell que requereix compartir l’exigència de la Champions amb la Lliga i la Copa, l’equip de Míchel Sánchez es va acomiadar amb honor a Milà.
San Siro va significar el final anticipat, a falta del colofó simbòlic de la pròxima jornada a Montilivi per rebre l’Arsenal, tercer en la taula.
Notícies relacionadesL’equip gironí només ha pogut vèncer l’Slovan de Bratislava (2-0) en la tercera jornada, però s’ha batut amb dignitat tractant-se d’un petit club debutant en qualsevol competició europea i que, a sobre, s’estrena en la més difícil. Va caure per la mínima amb el Milan (1-0), com també va perdre per la mínima davant el PSG (1-0), el Feyenoord (2-3), l’Sturm Graz (1-0) i el Liverpool (0-1). El PSV Eindhoven el va golejar.
El Girona ocupa el lloc 31 de 36. Vuit equips més han perdut tota aspiració matemàtica per seguir i dos (l’Slovan de Bratislava i el Young Boys) ni tan sols han puntuat. Els queda l’última oportunitat. L’última jornada només ofereix dos dels 18 partits irrellevants: el Young Boys-Estrella Roja i l’Sturm Graz-RB Leipzig. L’Slovan visita el Bayern.
Hansi Flick Futbol Manchester City Bayern Munic Girona Atlètic de Madrid Champions Reial Madrid
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- Comerç La batuda en súpers 24 hores va detectar una vintena d’infraccions laborals
- L’estratègia comunitària Tusk crida al rearmament d’Europa i critica la política migratòria de la UE
- Sessió al Congrés La pujada de les pensions i l’ajuda al transport cauen al tombar-les Junts i PP
- 11 de maig ¿A quin estadi es jugarà el Barça-Madrid? Podria no ser ni el Camp Nou ni Montjuïc
- Deute milionari Dos tràmits judicials retarden la resolució del concurs de creditors del Màgic Badalona
- Set mesos de la normativa Òmnium portarà a la Comissó Europea el seu informe sobre l’amnistia per assenyalar les «irregularitats» en la seva aplicació
- Pau Vallbé: «He defugit tot allò que fos l’èxit ràpid, m’he anat autoboicotejant per créixer a poc a poc»
- Final de les bonificacions estatals El cansament dels usuaris del transport públic: «Entenc que els polítics es barallin, però la mobilitat de la gent n’hauria de quedar al marge»