RADIOGRAFIA DEL CLUB BLANC-I-BLAU
Del somni al malson amb Chen, "L’única solució passa per la venda"
L’afició de l’Espanyol expressa la seva indignació amb Chen Yansheng, que no trepitja Barcelona des de l’agost del 2022. «No està present, però tampoc vol invertir-hi ni vendre. La situació és insostenible».
El dirigent xinès compleix nou anys a l’Espanyol en un context de desafecció que poc té a veure amb la il·lusió dels seus inicis el 2016. Els pericos no perdonen la seva ‘desaparició’ ni la frenada en la inversió.
Hi ha moments que sempre queden gravats en la memòria per la seva transcendència i rellevància històrica. Un d’aquests episodis es va produir, sens dubte, el 21 de gener del 2016, quan va tenir lloc la presentació oficial de Chen Yansheng com a president de l’Espanyol. Acompanyat de Dani Sánchez Llibre, amb qui ja compartia converses des de l’estiu anterior, l’amo de Rastar Group va exposar les línies mestres del seu projecte enmig d’una expectació tremenda.
Dani Sánchez Llibre i Chen Yansheng se saluden durant la presentació del xinès com a president de l’Espanyol, el 21 de gener del 2016. | ANDREU DALMAU / EFE /
El club perico entrava en una nova era en un context d’emoció i ambició, però també d’incertesa. Nou anys després, el temps ha demostrat que els que desconfiaven d’aquella operació no anaven desencaminats. L’entitat sobreviu a marxes forçades i lluita per evitar el seu tercer descens a Segona en cinc anys, mentre l’amo ha tancat l’aixeta de les inversions i no visita Barcelona des d’agost del 2022. És un president desaparegut.
Promeses incomplertes
"Vull veure l’Espanyol a la Champions en menys de tres anys". De totes les afirmacions de Chen en aquella inoblidable estrena potser aquesta sigui la més recordada. "Amb nosaltres l’Espanyol no tornarà a vendre per necessitat econòmica", va ser un altre dels hits d’aquella roda de premsa, en la qual fins i tot es va venir a dalt en altres facetes: "Espero aprendre català al més aviat possible". La perspectiva del temps demostra que el festival de promeses incomplertes ha sigut notable.
Amb una inversió inicial de 50 milions d’euros, Míster Chen (així el va batejar Sánchez Llibre) va aconseguir el 56% de les accions del club en el seu desembarcament. Els mesos següents va continuar comprant títols a petits i mitjans accionistes fins a assolir el 99,6% després de l’ampliació de capital de juny del 2016, la primera de les tres efectuades en el seu mandat. En teoria, n’hauria d’emprendre una altra el 2025, però de moment ha quedat suspesa en una mostra més de la incertesa que envolta a tots els procediments de Chen.
Tot i que ara tot té caires dramàtics, és cert que el dirigent xinès va liquidar en el seu moment el deute històric del club i va suposar una injecció econòmica en un context de crisi després de la sortida de Joan Collet. Amb una fortuna estimada de 1.000 milions d’euros segons Forbes gràcies al negoci familiar joguinaire de Rastar, la figura de Chen desprenia certa serietat i solvència als seus començaments. I el primer tram de la seva etapa va ser esperançador. Mai es van complir aquests aires de grandesa, però l’equip va arribar a competir a la zona mitjana-alta de la Lliga.
Quique Sánchez Flores va ser la seva primera gran elecció per ocupar la banqueta, per davant de Míchel i Paco Jémez. L’Espanyol va acabar vuitè en la temporada 2016-17, amb reforços com Diego López, Jurat, Baptistao o Álvaro. És cert que tot es va torçar l’any següent i el tècnic va acabar acomiadat, molest perquè no es va complir el que se li havia promès. Una vegada liquidat el seu contracte, va parlar fins i tot de "projecte fantasma", però a la cartera de Chen encara quedava munició. El millor curs es va viure amb Rubi al capdavant. L’equip va acabar setè el 2019 i va entrar en competició europea amb una victòria apoteòsica contra la Reial Societat celebrada al gran a Cornellà.
De setè a últim
En lloc d’apostar amb més força que mai, el bloc es va desmantellar, començant pel tècnic, que va marxar al Betis. La planificació va ser horrorosa i Chen va intentar redreçar el rumb amb una inversió de 40 milions al mercat d’hivern que va resultar insuficient. En tot just un any, l’Espanyol va passar de setè a últim.
El quadre blanc-i-blau va baixar Segona i va entrar en una voràgine d’inestabilitat que encara perdura. És cert que es va recuperar la primera de la bufetada, però va tornar a caure. Els descensos del 2020 i 2023 van ser dues lloses terribles en la gestió d’un dirigent que ha invertit 210 milions d’euros en nou anys amb 13 entrenadors, 6 directors esportius, 4 directors generals i escasses alegries.
L’amenaça del tercer descens és el gran drama que amarga els aficionats periquitos. Tots desitgen una venda, però saben que no és gens senzill. Les protestes al costat del consolat xinès o les pancartes amb la llegenda Chen go home a l’estadi són ja recurrents, tot i que el mandatari no s’immuta. La seva última aparición va ser a través d’un vídeo insuls en l’última junta d’accionistes el passat 4 de desembre. "No ens rendim, tenim la il·lusió del primer dia", va proclamar amb escassa convicció. El conseller delegat Mao Ye segueix sent la seva mà dreta al club, mentre Fran Garagarza fa malabarismes per reforçar la plantilla sense un sol euro. És la trista realitat d’un Espanyol que suplica per un nou capità.
Chen Yansheng s’ha convertit en el boc expiatori de tots els mals de l’afició de l’Espanyol. "Ni hi és, ni se l’espera", sentencia Ramon Rius, president de la penya El Perico Ferroviari. "Fa anys que no ve a Cornellà. ¿Com ha de dirigir un club que ni coneix?", es queixa el també exdirectiu de l’APMAE i la federació catalana de penyes. La seva opinió coincideix amb la de la majoria dels aficionats blanc-i-blaus. El magnat xinès no trepitja Barcelona, ni tampoc les instal·lacions de l’Espanyol, des de finals d’agost del 2022, quan va fer coincidir la seva última visita amb el final del mercat d’estiu i el partit contra el Madrid. La seva absència crispa una afició que cada vegada està més al límit.
L’última aparició del dirigent xinès en l’última junta va ser insuficient per als periquitos. "Semblava fet amb intel·ligència artificial, una cosa molt rara. Sembla conya, però és que és tot tan ambigu... Ens sentim del tot orfes", afirma Rius. "¿Això qui ho dirigeix? ¿El Govern xinès? ¿Una empresa fantasma? Necessitem algú que doni la cara per nosaltres, algú que vagi a Madrid, que protesti quan no està d’acord amb un arbitratge i que comparegui davant la premsa", sentencia. "No està present, però tampoc vol invertir-hi, ni vendre. La situació és insostenible", el secunda Jaume Flotats, el president de la Penya Urgell-Segarra.
"Desil·lusió total"
L’incert futur del club i la seva cada vegada més difícil permanència a Primera preocupa els aficionats. El seu gran temor: el devastador efecte de baixar per tercera vegada en cinc anys a Segona. "Si passa, estarem perduts. Hi ha jugadors que tenim ara a Primera i que a Segona no els podrem mantenir. Haurem de fer una plantilla nova i patirem el daltabaix del Màlaga o del Saragossa, que eren equips potents però es van acabar enfonsant fins a Segona B o Primera RFEF", vaticina Flotats.
El descontentament va més enllà de la situació del primer equip. "S’ha desmantellat l’estructura del club. També el futbol base. La desil·lusió és total", afirma Carlos Enrique Oller, president de la Penya Blanc-i-blava de Gelida. "La venda de jugadors del primer equip ha passat amb altres presidències, el problema és que la inversió tampoc ha arribat a altres àmbits. L’Espanyol ha sigut sempre un dels millors planters d’Espanya, i el femení ha guanyat Copes i Lligues en altres moments. Ara no funciona res", afegeix.
Malgrat el descontentament, la gestió de Chen no sempre ha sigut tan criticada. "Quan ens va comprar fa nou anys, hi havia il·lusió", afegeix Oller. "Sabíem que hauria sigut pitjor que ens comprés un fons inversor, perquè hi havia molts pagaments als quals no podíem fer front a causa de males gestions prèvies, però després de la temporada 2018-2019 vam perdre l’esperança", coincideix Flotats.
"El futbol necessita inversió i aquesta directiva s’ha dedicat a vendre jugadors per tapar forats", afegeix Rius. "La presidència va veure la compra com un negoci i no li ha sortit bé. Des del 2018 s’ha dedicat a vendre jugadors i no compra. ¿Com hem de ser competitius així?", es pregunta el president del Perico Ferroviari. "La solució clarament passa per una venda. L’afició necessita que algú els doni per fi una alegria", acaba dient. n
Dura visita al Sevilla
La primera prova de l’any lluny de Cornellà arriba avui al Sánchez Pizjuán (18.30 hores) per a un Espanyol que ha de millorar els seus registres com a visitant si no vol acabar de nou a Segona. L’equip periquito ocupa el tercer lloc per la cua, però seria l’últim si només comptessin els seus resultats fora de casa, on només ha sumat un punt dels 27 possibles. «L’equip arriba bé a nivell moral. A casa som els sisens i fora som el pitjor club de la Lliga. Toca revertir-ho si volem mantenir la categoria. Aquest dissabte és el primer dia per fer-ho», va proclamar ahir Manolo González. «Ens toca fer un partit bo a fora i guanyar-lo», va afegir.
Directors esportius, 6.
Entrenadors: de Galca a Manolo, 13.
Milions invertits, 210.
«Ens sentim del tot orfes, necessitem algú que doni la cara per nosaltres»
RAMON RIUS
Notícies relacionadesPRESIDENT DE LA PENYA EL PERICO
Ferroviari
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- Concerts d’aniversari Els Pets: "Qui vegi el got del català mig ple, que ens digui quina medicació pren"
- Crònica rosa Ana Obregón i el dolor com a coartada
- Nova era a la Casa Blanca Parar els peus a Trump, en mans de jutges i diputats
- Apunts polítics de la setmana I Puigdemont no trenca amb Sánchez