El punt i a part del futbol femení

El text, que es firma avui a Madrid, emmarca les regles amb què han de coexistir clubs i futbolistes i abraça des de la part econòmica fins a qüestions de drets socials

El punt i a part del futbol femení
3
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’ha remat molt, però ja és aquí el nou conveni col·lectiu del futbol femení. S’ha trigat més de dos anys perquè totes les parts es posin d’acord. Hi ha hagut vagues, declaracions encreuades i acusacions, però finalment avui a les quatre de la tarda se celebra l’acte de firma oficial (i final) del text que marca un punt i a part per al futbol femení. EL PERIÓDICO ha tingut accés a l’escrit i desgrana els canvis més substancials.

Augment salarial.

El nou marc legal que regula el futbol femení estipula una pujada del salari mínim per a les futbolistes. Aquest salari estava marcat fins aquest moment en els 16.000 euros anuals. Ara, en la temporada 2023-2024, va pujar a 21.000 euros. Un import que continuarà augmentant en les temporades següents, les que inclou la vigència del conveni: 22.500 euros en la 2024-2025 i 23.500 en la 2025-2026. Pel que fa a la part econòmica, l’acord també recull que no es poden incloure les primes de contractació o fitxatge dins del salari de la jugadora ni tampoc la prima per partits guanyats que es negociï. A més, es canvien les regles per als plusos d’antiguitat de les futbolistes. A partir d’ara no s’haurà d’esperar a pertànyer sis anys a un club per cobrar un plus per antiguitat. Es farà a partir del tercer any i seran uns 800 euros anuals. Cada any s’actualitzarà l’import amb l’IPC de l’any anterior. Es reconeix l’antiguitat en la firma d’aquest conveni de les jugadores que ja sumin tres anys.

Primera normativa per a la maternitat.

Fins al 2024 no existia. La maternitat no estava recollida en l’anterior conveni i per això cada club feia i desfeia com creia convenient. Això s’ha acabat. A partir d’ara s’obliga els clubs a habilitar sales de lactància, proporcionar serveis d’escola bressol i oferir suport especialitzat durant embaràs i postpart. A més, el nou text deixa per escrit el compromís d’adoptar mesures de protecció, amb opcions de renovació de contracte en cas d’embaràs, i la creació d’un grup de treball per rebre i valorar les propostes i casos que vagin arribant.

Botes per a totes.

La Liga F haurà de proporcionar calçat esportiu a les futbolistes que no tinguin cap empresa patrocinadora i ho sol·licitin. Les esportistes, per la seva banda, hauran d’utilitzar aquest material tota la temporada. Així ho recull l’article 15 del document que crea una nova reglamentació, ja que l’anterior conveni no recollia aquest aspecte.

Entre altres mesures, també s’hi inclou l’accés a partits de Primera Divisió per a les jugadores.

Fons per a formació.

El nou conveni col·lectiu recull per primera vegada el dret a l’estudi i formació cultural. Estableix un fons de formació de 70.000 euros per temporada (2024-2025 i 2025-2026) i detalla els requisits i procediments per sol·licitar ajudes per a la formació professional. Cada futbolista podrà optar a sol·licitar una ajuda per temporada d’un màxim 1.000 euros per a aquesta finalitat.

Violència de gènere i salut mental.

Dos aspectes més que l’anterior conveni firmat el 2019 no contemplava eren la salut mental i la violència de gènere. El nou escrit estableix mesures de protecció per a víctimes de violència de gènere, incloent adequació d’horaris, ajut econòmic i suport psicològic (article 44). En el següent apartat, el conveni reconeix la importància de la salut mental i es compromet a desenvolupar iniciatives per tenir-ne cura.

Protocol d’intervenció i prevenció davant l’assetjament.

"Conscients de la necessitat de protegir els drets fonamentals i la dignitat en l’àmbit laboral, i amb la convicció que la cultura i els valors estan orientats cap al respecte de les persones, la Direcció de la Lliga Professional de Futbol Femení i les representacions sindicals signants reconeixen la necessitat de prevenir i, si escau, erradicar tots aquells comportaments i factors organitzatius que manifestin conductes discriminatòries", comença l’annex II del conveni, en què es desenvolupa el primer protocol de prevenció per casos d’assetjament.

Notícies relacionades

El primer que fa el text és ampliar la definició de casos que empara la regulació: "assetjament moral, sexual o per raó de sexe o orientació sexual, incloent-hi assetjament digital".

Marca un termini màxim de 5 dies naturals per resoldre un procediment i l’obligació de remetre l’informe final a la denunciant i al presumpte assetjador o assetjadora. A més, estipula que totes les plantilles han de rebre una formació obligatòria sobre la prevenció i s’exerciran diverses campanyes de sensibilització.